Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и синът му Стайко Стайков са обвинени за участие в организирана престъпна група с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, съобщиха от Специализираната прокуратура. Същото обвинение днес е било повдигнато на още шест души, сред които синът на кмета на Карнобат Георги Димитров – Иван.

Без да уточнява на кого точно, от прокуратурата посочват, че на един от тези осем души е повдигнато обвинение и за избягване на плащане на ДДС и възстановяване на неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лв., а на други трима – за държане на акцизни стоки без
бандерол в големи размери.

С прокурорско постановление всичките са задържани за 72 часа като ще бъде внесено искане в съда за налагане на постоянен арест и на осмината.

Всички те бяха задържани вчера при акция на Специализираната прокуратура във „Винпром Карнобат“, „СИС Индустрийс“ и „Топаз Мел“.

Разследването започнало преди два месеца. В Карнобат била разкрита и фабрика за незаконно производство на цигари. Самата сграда била собственост на сина на кмета на Карнобат и била отдадена под наем на фирма. Според разследващите именно парите от фабриката за цигари били изпирани впоследствие.

Малко вероятно е тези пари да се държат в касети и в дворовете да се закопават. Тези пари обикновено се изпират през определени фирми. Имаме доказателства в каква насока са били изпирани и работим в тази насока“, каза вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му, разследващите проверяват и дали декарираните продажби на „Винпром Карнобат“ съответстват на произведената стока и дали се спазва акцизният режим. С отделни проверки се зае вчера и НАП.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов обясни на свой ред, че щетата, която фабриката за цигари в Карнобат е нанесла на държавния бюджет за последните две години, за които се предполага, че е работила, са за над 70 млн. лева.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 септември 2018 23:03
Гост

Нищо ново под слънцето.

JohnS
JohnS
06 септември 2018 18:24
Гост

Айде, Апаш, скачай от кинтите и дома

анонимен
анонимен
06 септември 2018 23:05
Гост

Обикновено проблемите ако не могат да се решат с пари се решават с много пари.

Дедо Роси
Дедо Роси
06 септември 2018 18:23
Гост

Те и в убийство могат да го обвинят, ама дотам