Апелативният специализиран наказателен съд остави окончателно на свобода 16-годишния ученик от Пловдив, който миналата седмица беше арестуван и обвинен в тероризъм.

След първоначалното му задържане, момчето беше освободено от първоинстанционния спецсъд, за да може да ходи на училище, а с него да работят експерти от Детска педагогическа стая.

Специализираната прокуратура обаче настояваше за задържане под стража, като днес говорителят ѝ Сийка Милева каза, че момчето трябва да е в изолирана среда, защото е подготвяло атентат и било опасно за населението. Според нея в такава среда с младежа ще могат да работят психолози и психиатри.

След днешното закрито заседание на апелативния спецсъд, магистратите се съгласиха, че обвиняемият трябва да продължи да посещава училището. Съдиите прецениха, че момчето съзнава вината си и няма нужда да бъде изолирано. Съдът е отчел положителното развитие на момчето в последния един месец, след като родителите му са разбрали за контактите му с представител на терористичната организация и са взели мерки. Това според апелативните съдии е довело до редуциране на обществената му опасност.

„Съдът съобрази и препоръките на съдебно-психиатричната експертиза за регулярни контакти на обвиняемия със специалист психолог, както и за отпочване на семейна терапия, поради което и прие, че позитивната промяна у него, ведно с нуждата да контактува с автентичната си среда, предполага създаването на възможност за социализация, а не на изолация в условията на следствения арест“, съобщиха от апелативния спецсъд.

„Изцяло се споделят мотивите на първоинстанционния съд. Прие се, че следва съдът да даде шанс на обвиняемия, тъй като скоро е навършил 16 години. Беше му обяснено, че взетото решение от съдебния състав е тежко, и се надяваме да не се повтаря извършеното от него“, съобщи прокурорът по делото Илиян Точев.

Преди заседанието обаче прокурор Милева коментира, че са събрани доказателства за подготвян терористичен акт от ученика и опасността за сигурността на населението също обосновава постоянното задържане.

„Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия. От другата страна стоят сигурността и интересите на българското общество. Намерени са взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България. Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа“, подчерта прокурор Милева. По думите ѝ, за съхранението на веществата, с които може да се сглоби бомба, не са знаели и родителите на детето. За доказателствата за готвен атентат Милева поясни, че са намерени и видеоклипове, изпращани от момчето към вербовчика от „Ислямска държава“, с когото е контактувало.

„Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях“, каза още Милева.

Цацаров: Момчето не е терорист

Момчето не е терорист. Това е мнението на главния прокурор Сотир Цацаров по случая с обвинения 16-годишен ученик от Пловдив.

Цацаров разказа как е започнало вербуването на момчето, позовавайки се на комуникацията му през интернет с човек, за когото до този момент се знае, че е с арабски произход и населява Северна Африка.

Въпросната кореспонденция показва, че първата стъпка била въвеждането в ценностите на традиционния ислям, който е една мирна религия, каза главният прокурор. После се стига до момент, в който адресът на религиозната агитация решава самостоятелно, че ще приеме исляма, опитвайки се спази неговите норми.

Следващата стъпка – какво е задължението на един истински мюсюлманин – от това всеки ден да прави добро другиму, до унищожаване на неверници. Следва изпращането на клипове с екзекуции. Първата реакция е била уплах и отвращение, разказа Цацаров. Последвало обаче послание, че един истински мюсюлманин би унищожил поне един неверник.

След това комуникацията продължила с даването на инструкции, които са довели до закупуването на всички предмети, препарати, пирони и т.н., които бяха открити в помещения след ареста на момчето.

После инструкциите градират до това как да се осъществи замисълът. Тук въпросът е какъв би бил отговорът на момчето – казахме ти как да го направиш с рецепти, сега го занеси и го остави еди къде си“, обясни главният прокурор. И попита дали детската психика ще издържи на финалната инструкция – сместа от пирони да бъде занесена и оставена някъде.

Цацаров сподели, че контактът е бил постоянен и целенасочен. По думите му много трудно може да се проследи дали има и други вербувани деца, защото е трудно да се осъществи пълен мониторинг на комуникацията.

Според главния прокурор дейността е разкрита навреме и „пресечена възможността детето да се качи на следващото стъпало“.

В отговор на въпрос как делото ще се отрази на ученика, Цацаров заяви, че го интересува какво ще се случи с начина на мислене и психиката на 16-годишното момче, защото в закона има съответните разпоредби, които трябва да бъдат приложени и от съда, но се надява магистратите да вземат предвид всички особености на възрастта.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дано
Дано
25 юни 2019 16:03
Гост

След като медиите съсипаха семейството, дано поне психолозите и педагозите се окажат кадърни и да помогнат на хората да се върнат към нормалния си живот.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 22:11
Гост

Родната прокуратура ни гази

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 15:45
Гост

Няма толкова тъпи парчета като представителите на БГ прокуратурата. Дори Специализираният съд, който им е жива подлога и патерица, им го каза в очите…

Осама
Осама
13 юни 2019 13:29
Гост

Спецпрокуратурата и ДАНС се изложиха жестоко с този случай. По-лошото е, че продължават да си настояват на глупостите и в края на годината ще отчетат този балон сред най-големите успехи в борбата с тероризма. Да не говорим, че бащата на обърканото дете сам е свършил цялата работа на всичките спец преди да арестуват синковеца.

Иван
Иван
13 юни 2019 11:58
Гост

Родната прокуратура както винаги пипа деликатно – като Цацаров в стъкларски магазин…

Симо
Симо
13 юни 2019 17:19
Гост

Що така към Цаци, бе? Той е фин човек с деликатна душа.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 11:14
Гост

Стига глупости. Защо огласихте случая, а не си действахте тихо? Поредният PR на ПРБ и МВР. „Защото влиза в съда, ГОСПОЖА.. (Б. Б.)“. Не съм чул за всеки внесен обв. акт или всяко искане за МНО да се дават брифинги.. Прокурорите станаха медийни звезди.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 11:08
Гост

Пак го хванаха навреме. Но тези отсреща кой знае на колко още деца промиват мозъка.

Грую
Грую
13 юни 2019 11:06
Гост

Нечувани за Европа количества амониева силистра?

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 11:00
Гост

Защо се очудваш? Това са им обяснили, това казват…

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 11:03
Гост

В момента момчето има нужда с него да работят психолози и психиатри. А и наистина не се знае какво би извършил на свобода.

Ивелин
Ивелин
13 юни 2019 11:08
Гост

Пази Боже прокуратурата да преценява кое е добре за гражданите