Прокуратурата настоява да не бъде замесвана във всички случаи на припознаване на дете, както може да се случи, ако бъдат приети внесените в Народното събрание предложения за изменения на Семейния кодекс.

Както „Лекс“ писа, промените в СК се правят основно, за да бъдат изпълнени две решения на Европейския съд по правата на човека. Като се дава право на всеки, който твърди, че е родител на детето, а то е припознато от друг, да оспори това припознаване (с нова ал. 5 на чл. 66 на СК). Той ще може да го направи с иск, за чието предявяване има срок от една година, който тече от момента на узнаване на припознаването. Освен това този иск задължително ще се съединява с иск за установяване на произход.

С проекта обаче се изменя и чл. 65, ал. 2 СК и се предвижда длъжностното лице по гражданското състояние да съобщава всяко припознава на съответната окръжна прокуратура. Причината за това е, че се записва, че прокурорът може да оспори всяко припознаване в едногодишен срок от извършването му.

„Без да се отрича ролята на прокуратурата, която ѝ е предоставена по Конституция – да следи за спазване на законността, уведомяването на прокурора за всички припознавания, ще доведе до необходимост от извършване на проверки по всички получени уведомления, без налични данни за нарушение на закона, което може ла се определи и като непропорционална и незаконна намеса в правото на зачитане на личния и семеен живот“, заявява в становище до Народното събрание зам.-главният прокурор Красимир Филипова (пълния му текст виж тук).

Тя сочи, че трябва да се отче, че по закон функциите по закрила на детето са предоставени на социалните служби, които имат и необходимите данни и експертиза. Именно затова дирекциите „Социално подпомагане“ могат да оспорят припознаването. Освен това сега се предлага тази възможност да получи и всеки, който твърди, че е родител на детето.

Така, изтъква Филипова, фактически прокуратурата ще дублира функциите на социалните служби.

„Правомощието на прокурора да предявява иск за оспорване на припознаването, следва бъде предоставено при зачитане на висшия интерес на детето по см. на чл. 3 от Конвенцията за правата на детето в хипотезите, когато припознаването е извършено с цел заобикаляне на закона или е цел трафик или друга финансова компенсация“, заявява зам.-главният прокурор.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
читател
читател
06 октомври 2020 9:36
Гост

„уведомяването на прокурора за всички припознавания, ще доведе до необходимост от извършване на проверки по всички получени уведомления, без налични данни за нарушение на закона, което може Ла се определи и като непропорционална и незаконна намеса в правото на зачитане на личния и семеен живот“, заявява в становище до Народното събрание зам.-главният прокурор КрасимиР ФилиповА (пълния му текст виж тук).

Тя сочи, че трябва да се отчЕ, че по закон функциите по закрила на детето са предоставени на социалните служби,“

Много неграмотни взеха да стават статийките в тоя сайт.. Да не е станал междувременно част от Нова българска медийна група?

Геле
Геле
05 октомври 2020 16:47
Гост

Логично е да искат точно това.

Григор
Григор
05 октомври 2020 16:46
Гост

Не бива да се допуска прокуратурата да дублира функциите на социалните служби.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 16:42
Гост

Решенията на Европейския съд по правата на човека трябва да бъдат изпълнени.

Христо
Христо
05 октомври 2020 16:43
Гост

Именно за това са нужни промените в СК.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 16:41
Гост

Тя прокуратурата по принцип само настоява. Вместо да си върши работата като хората.

Златимир
Златимир
05 октомври 2020 15:14
Гост

Бе да си подават с въда желанията родителите бе, няма извършено престъпление, когето говорим за припознаване

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 15:13
Гост

Това може да мине и без прокуратура. Достатъчно е да се подаде жалба в съда и те да си разглеждат после.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 15:12
Гост

Изключиелна глупост от страна на пралемнта, но какво да очакваме от едни пълни профани в много сфери. Те не се знае дали са професионалисти и в собствените си бизнеси или само зщаото имат пари и са депутати и ги слушат и им се отварят едни врати в живота.

Cerkov
Cerkov
05 октомври 2020 15:13
Гост

А защо трябва да са бизнес

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 15:14
Гост

И аз това питасм, но няма отговор. Същото се отнася и когато говорим за кметове

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 15:12
Гост

Да, то може ПРите на Гешев да измислят да ходи и при самите дечица да се снима и така да си прави реклама.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 15:11
Гост

Още по-добре

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 15:11
Гост

Ма защо трябва тая пуста прокуратура да се занимава и с припознавания на деца? Няма ли достатъчно работа и няма ли кой д амисли в тоя парламент

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 16:40
Гост

В Парламента мисленето не им се удава въобще.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 15:10
Гост

Подкрепям да не ги занимават със всякаквъ вид глупости. Може това и без прокуратура да мине

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2020 15:10
Гост

Е то е глупаво това