Върховната касационна прокуратура (ВКП) е възложила на полицията да провери скандалния случай с фалшифицираните картини на известни български творци, които бяха изложени за кратко в столичната галерия „Структура“.

От прокуратурата съобщиха, че са били сезирани от бизнесмена Николай Неделчев за извършена измама. Той е закупил картините, които бяха показани в изложбата „Модернизъм и авангард“, открита на 30 май. След няколко дни обаче стана ясно, че част от произведенията са фалшификати.

Неделчев твърди, че ги е закупил, но е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник.

На полицията е възложено да извърши проверка за измама, както и за фалшифицирането на произведенията. С промени от тази година в Наказателния кодекс, фалшификаторите на произведения на изкуството се наказват с до 1 година затвор и с глоба от 2000 до 20 000 лева.

За установяване на самоличността на фалшификатора и за разкриване на извършените престъпления, ВКП е възложила на ГДНП извършване на конкретни действия за снемане на обяснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е закупил произведенията. Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал, съобщиха от прокуратурата.

Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване картини са оригинали, или са фалшификати.

Проверката трябва да приключи до месец.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оптимист
Оптимист
25 юни 2019 16:16
Гост

Не „с фалшифицираните картини на известни български творци“, а „приписвани на“. Българските творци нямат нищо общо с произведенията. Ако не броим „творците“ фалшификатори, които са копирали известни чужди произведения. Единственото радостно в случая е, че все пак у нас има интелигентни и ерудирани хора, които да установят скандала, а не само ракиено-трапезни протестиращи, недоволни от норвежките джендър соросоиди.

Пикасо
Пикасо
24 юни 2019 16:39
Гост

Явно и у нас се навъдиха гении, които успяват да заблудят купувачите със своите копия.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2019 16:24
Гост

Самата галерия трябва да е наясно с произхода на картините. Това е от съществено значение за омиджа й.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2019 15:15
Гост

Ако продавачът на картините не е бил наясно, че са фалшиви, нещата около разкриването ще се затруднят.

Галин
Галин
24 юни 2019 15:17
Гост

Да бе, няма да знае. Дори да не е първият собственик на картината и да я е купил, надали ще стои със скръстени ръце и няма да провери дали е оригинал.