Върховната административна прокуратура (ВАП) е възложила на министъра на туризма Николина Ангелкова да инспектира дали е осигурен свободен достъп до плажовете по Черноморието.

Преди началото на летния сезон от министерството ще трябва да проверят и дали навсякъде е половината от активната площ е предоставена за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите.

„По силата на закона тази площ трябва да е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни принадлежности, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели“, напомнят от ВАП.

Проверката ще обхване и т. нар. преместваеми обекти и съоръжения на плажовете. Като ще включва освен заведенията до морето и дали се изпълняват задължителните по закон дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на плажа. Ще се инспектира и дали различните развлекателни обекти и заведенията заемат не повече от 2% от ивицата, тъй като това е максимално допустимото по закон.

ВАП е дала на министерството на туризма срок от два месеца. А като цел на проверката от прокуратурата посочват „гарантиране на спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ko
5-ko
23 май 2018 12:43
Гост

Dano prowerkata da oprawi ne6tata.

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 12:42
Гост

Мръсотията по плажовете е всеизвестна. Омръзнало ми е да гледам фасове и боклуци по пясъка.

Петя
Петя
23 май 2018 12:46
Гост

Ние сме си виновни за това. Сами замърсяваме и после искаме да ни е чисто.

Курортист
Курортист
23 май 2018 12:41
Гост

A дейностите по осигуряване на водното спасяване са по всякаква критика. Миналата година на Созопол спасителят по цял ден си лежеше и си пиеше бирата.

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 12:39
Гост

Аз за това от години си ходя на море в чужбина. Писна ми от тази сага с плажовете по нашето Черноморие.