Тоталната проверка на всички къщи за гости, изградени с европейско финансиране, която МВР извършва по разпореждане на прокуратурата, включва проверка на работата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавен фонд „Земеделие“.

Това напомниха днес от държавното обвинение по повод изказвания на земеделския министър и бивш шеф на фонда Румен Порожанов, който говори за започналите проверки и уверява, че до сега са проверявани къщи след подаден сигнал, а в момента вече тече проверка на всички 746 къщи, която щяла да продължи 2-3 месеца.

По този повод от прокуратурата подчертаха, че проверката не се извършва съвместно с министерството и фонда, от което следва, че министърът е по-скоро проверяван, отколкото проверяващ.

„Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз“, заявиха от държавното обвинение. От там допълниха, че освен къщите за гости, проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи за закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Междувременно пред „Нова телевизия“ Румен Порожанов и днес защити работата си във фонда и като министър, като каза, че контрол върху къщите за гости е имало. От думите му стана ясно, че проверки са се извършвали обаче само след подаден сигнал. Порожанов каза още, че в миналото са изпращали десетки сигнали в прокуратурата, включително и за къщи за гости.

Нарушенията, заради които започнаха проверките и се стигна вече до разследване срещу подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев са, че къщи често се използват единствено като частни вили, построени с пари от европейските фондове. В същото време, адресите на къщите за гости не са оповестени на сайта на фонд „Земеделие“ и Порожанов обеща днес това да се случи. При липса на информация за всички обекти няма как да има сигнали за такива, които никога не са функционирали като къщи за гости.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Парашутист
Парашутист
07 май 2019 16:47
Гост

Румен Порожанов откъде мине, само скандали сее. Не знам изобщо как се задържа толкова дълго на властови позиции, при положение, че управляващите бързо си измиват ръцете и се разганичават от „провинилите“ се.

Човек
Човек
03 май 2019 15:20
Гост

Повръща ми се вече от всички селяни, които идват във властта само с цел да се уредят с имот. А, и децата – да учат в чужбина. Друго не ги интересува.

Анонимен
Анонимен
03 май 2019 12:48
Гост

Румене, къде барабар Петко с проверяващите! Ти си от другата страна.

Анонимен
Анонимен
03 май 2019 12:31
Гост

От тези проверки само след сигнали се стигна до тази масова корупция.

Анонимен
Анонимен
03 май 2019 12:30
Гост

Румен Порожанов добре защитава работата си във фонда и като министър, но все пак окончателните резултати ще покажат до колко това е така.