Специализираната прокуратура ще иска постоянен арест за собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, а синът му Стайко е обявен за издирване с европейска заповед за арест.

В страната сe издирват още двама от обвиняемите за участие в престъпната група, която се е занимавала с нелегално производство на цигари и алкохол, данъчни престъпления и пране на пари. Това съобщи днес и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

При акцията в Карнобат в сряда бяха задържани 10 души, а обвинения бяха повдигнати на 8 от тях. Прокуратурата ще иска да бъдат постоянно задържани общо трима от арестуваните до момента.

Разследването е започнало преди около два месеца, когато е била разкрита нелегална фабрика за производство на цигари в бивша мандра в града. Собственик на сградата е Иван Димитров, който е един от задържаните и обвинени, той е син на кмета на Карнобат Георги Димитров.

Днес прокурор Начева и наблюдаващият прокурор Ангел Димов обясниха, че фабриката е работила от миналата година и в нея са били открити цигари за около 3 млн. лева. Когато разследващите влезли в нея нямало работници, но машините и оборудването били в работен режим.

Нелегалните доходи от продажбата на цигарите били изпирани през 20 свързани фирми с легална дейност, които са замесени и в данъчните престъпления. Цигарите били продавани в България и в чужбина, като още не е ясно дали не са по-вредни от останалите, произвеждани по въведения стандарт.

„Установихме, че лицата по един или друг начин са свързани с търговски дружества – в качеството си на управители или служители. Тези дружества са верига от свързани фирми, която е контролирана от едно от лицата“, каза Начева.

От прокуратурата признаха, че на този етап още не е ясно кой е ръководил престъпната група, за участие в която са повдигнати обвинения до момента.

„Нашата цел е да разберем кой е финансирал дейността на фабриката за цигари. Към момента все още не знаем кой точно е ръководител на организираната престъпна група. Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни напитки, но чакаме да приключи проверката на отговорните институции“, обясни прокурор Кънев.

В хода на разследването са били открити печати на фирми и дори един на банка, който бил в къщата на счетоводителя на едно от дружествата, който пък бил със средно образование и признал, че не разбира нищо от счетоводство.

От прокуратурата поясниха още, че към новото дело са обединени и две стари, по които преди време е работила Софийската градска прокуратура. Те били прекратени, но с разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, постановленията за прекратяване са отменени и двете досъдебни производства са обединени с новото.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 септември 2018 14:18
Гост

Мафията е като октопод. Какъв е този печат на банка? Няма да се учудя, ако някой политик е чадър за престъплението.

Мишо бирата
Мишо бирата
07 септември 2018 14:20
Гост

Тук вече се нагазва в дълбоки и мътни води. Може разследването да удари на камък.

Combat
Combat
07 септември 2018 14:16
Гост

Стайков още не ръководи групата си, така ли? Предлагам някое от подставените лица да е тартор на групата.

Емо
Емо
07 септември 2018 14:15
Гост

Цацаров си знае работата.

Едно пиленце ми каза
Едно пиленце ми каза
07 септември 2018 14:13
Гост

Изтекла е информация. От къде ли?

Мунчо
Мунчо
07 септември 2018 13:50
Гост

Да не е при Ветко, бе?