Прокуратурата иска използването на специални разузнавателни средства (СРС) да бъде разрешено при разследване на тежки случаи на финансови и данъчни престъпления. Сред тях влизат прането на пари, използването на европейски фондове извън предназначението им, неплащането на данъци в големи размери, както и укриването на осигуровки.

Това предложение е направено в доклада на прокуратурата за миналата година, който главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет.

По традиция в него е отделено специално място на необходимите според обвинител №1 законодателни промени. Относно разширяването на кръга от престъпления, за които могат да се прилагат СРС, Цацаров пише, че то е мотивирано от фактическата и правна сложност на случаи, свързани с организирана престъпност и корупция.

В тази връзка той предлага да се предвиди възможност при разследванията на организирани престъпни групи, прилагането на СРС да може да продължава повече от 6 месеца, а в случаите с използване на служител под прикритие да стига и до две години.

В доклада на главния прокурор се казва още, че е наложително сериозно преосмисляне на концепцията за корупционните престъпления и създаване на състави, които да са адекватни на съвременните обществено-икономически отношения.

За поредна година прокуратурата държи да не бъдат наказвани хора, които са дали подкуп, ако след това са съобщили за стореното. В подобни случаи обаче често става дума и за провокация към подкуп, която в момента се наказва с до 3 години затвор. Затова и прокуратурата отново иска този текст от Наказателния кодекс да отпадне. Своеобразен „имунитет“ прокуратурата предлага и за хора, които разкриват тежки престъпления, в които сами са участвали. Друго предложение е да бъде редуцирано наказанието при самопризнания.

Главният прокурор предлага още служителите от главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ да бъдат защитени, като посегателствата над тях влязат в квалифицираните състави за убийства и причиняване на телесни повреди.

Отново е направено предложение да бъде разширен обхватът на военните престъпления, за които да носят отговорност служители от МВР, ДАНС, ДАР, ГДИН, ГДО, както и престъпленията, извършени във военно време, бойна обстановка или при участие в мисия.

Според прокуратурата ефективността на разследването на компютърните престъпления е занижена и причина за това са правилата за предоставяне на трафични данни. „След като не съответстват на изискването за допустимост, не се предоставят необходимите трафични данни, без които доказването им е невъзможно“, се казва в доклада.

Главният прокурор предлага още в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) да се осигури възможност на разследващите да изискват от НАП информация, която им е необходима за воденото досъдебно производство.

Друго законодателно предложение е в Закона за съдебната власт да се даде възможност за извънредно атестиране при трайно влошаване на качеството на работата.

За поредна година прокуратурата констатира бездействието на контролните органи. По техен сигнал са образувани под 2% от делата. Най-малко сигнали са подавани от Дирекцията за национален строителен контрол, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Нито една преписка пък няма по сигнал на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

През изминалата година прокурорите са внесли в съдилищата 15 299 обвинителни актове, 10 712 споразумения и 4488 предложения за освобождаване от наказателна отговорност. Предадени на съд са общо 33 318 души. За поредна година прокуратурата отчита, че осъдителните присъди са над 97%, като през 2018 г. окончателно наказани са били 31 205 души.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Имунизиран
Имунизиран
14 май 2019 14:03
Гост

Смекчаване на наказанието, ако съдействаш на органите самоинициативно – да! Но какво значи „имунитет“. Няма как ако си съучстник в извършване на престъпление, да не понесеш някаква отговорност.

Цецко
Цецко
13 май 2019 23:16
Гост

Би било добре да приемат тези предложения, защото по този начин ще се улесни досъдебното производство. Само да няма “ шест пъти не“

Anonimen
Anonimen
13 май 2019 23:12
Гост

Цацаров като че ли въобще не е притеснен от предложението на Корнелия Нинова да се променят статутът и правомощията на прокуратурата.

Anonimen
Anonimen
13 май 2019 18:38
Гост

Много разумни предложения. Напълно реално е да се дава имунитет на хора, разкрили тежки престъпления, в които сами са участвали.