Руснакът Герман Костин беше осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на 5-годишния Никита Плотников.

Делото приключи на първа инстанция в Софийския градски съд след две години тежки заседания, в които подсъдимият се оплаква от различни заболявания и се държи арогантно в залата.

Убийството на детето беше извършено през февруари 2015 г. Според обвинението Костин е удушил, а след това е вкарал тялото му в куфар и го е изхвърлил в язовир Искър край Кокаляне. По кърпа, с която беше увито детето, разследващите откриха ДНК-материал, който съответства на този на Костин. През март 2105 г. минувачи случайно се натъкнаха на тялото, а дни преди това беше открита мъртва и майката на детето – Ана Леонтиева. Разследващите предполагат, че Костин е убил и нея, но доказателства не бяха събрани и той не е обвинен.

Според прокуратурата, мотивът за убийството на детето е свързан със стотици хиляди евро, които Костин е получил от семейството на жертвите. Той имал бизнес с недвижими имоти със съпруга на Леонтиева в Северен Кипър, който се включил в няколко проекта, които Костин му предложил. За две години подсъдимият получил над 185 000 евро, а в последния проект, бащата на убитото дете вложил 260 000 евро. През 2014 г. Ана Леонтиева решила да се разведе със съпруга си и Костин се притеснил, че тя може да има претенции към инвестициите.

Костин имал приятелски отношения със семейството и след развода убедил жената да се премести с детето в България, където им предоставил едно от жилищата си в София. Тя започнала да пита Костин за сделките с нейните имоти в Северен Кипър и така той решил да извърши убийството. Костин предложил да закара майката и детето на почивка в Приморско, като тримата са заснети от камери на бензиностанции, а след това Костин е засечен в обратна посока само с детето.

Тялото на майката беше намерено на 2 март 2015 г. до тракийско селище Бегликташ в района на Приморско. След като останал сам с малолетното дете, Костин решил да се освободи от него, като го удушил, повил го с хавлиена кърпа и го поставил го в куфар, който след това захвърлил в язовир Искър.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Васко
Васко
17 юли 2018 10:46
Гост

Този е направо за бай Христо Димитров от Хасково. Жалко, че нямаме смъртна присъда вече.

Гошо
Гошо
16 юли 2018 14:20
Гост

Костин, споко. Тук лесно се бяга. С патериците ще ти е малко трудно обаче.

Гражданин
Гражданин
16 юли 2018 14:14
Гост

Този е пълен изверг. Не ме разбирайте погрешно, но подобни жестоки или масови убийци се срещат по-често в големи държави като САЩ и Русия. И у нас имаме такива, но нито са толкова много, нито толкова извратени. И броят на населението не винаги е определящ за честотата на такива случаи.

Anonimen
Anonimen
16 юли 2018 13:40
Гост

Като опре ножа до кокала, всички се разболяват. Длъжен е да си понесе последствията.

Цирк
Цирк
16 юли 2018 13:54
Гост

На предните заседания се държеше меко казано грубо, прекъсваше съдията-докладчик и дори си хвърляше патериците.

Петров
Петров
16 юли 2018 13:34
Гост

За такова тежко престъпление подобно наказание е напълно заслужено.