Прокуратурата е поискала от съда да глоби шефката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова, която беше обвинена за всяване на тревога за коронавируса след интервюта.

Това съобщиха днес от фармацевтичния съюз и заявиха, че прокуратурата не е съобразила представените аргументи, обяснения и становища на редица организации „в защита на изказаното експертно и професионално мнение на проф. Асена Стоименова“.

От Софийския районен съд потвърдиха за „Лекс“, че прокуратурата е внесла делото срещу Стоименова в съда на 14 юли с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба, но то все още не е насрочено.

До обвинението срещу шефката на БФС се стигна след дадени от нея интервюта за БНТ и БНР, в които коментира проблемите при снабдяването с лекарства покрай коронавируса заради масовото презапасяване.

В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, посочи след това проф. Стоименова и каза, че по същата логика е можел да бъде обвинен и шефът на Световната здравна организация, защото е коментирал същите проблеми.

Прокуратурата повдигна обвинение на Стоименова по чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Случаят с шефката на фармацевтичния съюз предизвика сериозен отзвук, а в защита на професионалното ѝ мнение се обявиха Фармацевтичната група на Европейския съюз, Международната федерация на фармацевтите, Българската асоциация на търговците на едро в България, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Асоциацията на европейските журналисти, Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз, както и почти всички Регионални фармацевтични колегии и други професионални и неправителствени организации. Петиции в подкрепа на свободата на изразяване на експертно мнение по повод на обвинението подписаха хиляди граждани, припомнят от БФС.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 12:01
Гост

Специализирания мафиотски съд би уважил дори искане на Каскетурата за задържане под стража по подобно абсурдно обвинение! Колеги, търпението е изчерпано! На първото заседание по това дело, а също и под прозорците на Главния каскет и Специализирания мафиотски съд ежедневно трябва да има протести! Има колеги-адвокати, които в момента лежат в ареста заради тази организирана мафиотска група!

Съдия Петков
Съдия Петков
18 юли 2020 16:36
Гост

Гешев, дудукът на ПЕЕВСКИ ! Борисов говореше за трупове и катафалки, но само проф.Стоименова ще е с обвинение.

ОСТАВКА НА ПОЗОРЪТ ГЕШЕВ!

съдия
съдия
17 юли 2020 22:54
Гост

ГЕШЕФ,мафията-това си ти ! Подсъдимите по делата са обикновини кокошкари или измамници. Надявам се скоро да се наредиш до тях !

съдия
съдия
17 юли 2020 22:51
Гост

Организираната престъпна група „Правно невежество“ отново в действие. ! И отново се демонстрира двоен аршин. Ако професор Стаменова е всявала паника със своите изказвания, какво да кажем за Мутафчийски с „ще се мре яко“ или за Борисов с „камиони с трупове“. Като юрист питам – кое е в състояние в по -голяма степен да предизвика страх и паника – тези думи на Мутафчийски и Борисов или твърденията на професор Стаменова, че е възможно да има недостиг на лекарства (нещо ,което никой не отрича) ?
Но.. така е ,като липсавт прокурори, а има само гешефтари.

Сенека :)
Сенека :)
17 юли 2020 13:23
Гост

… още едно дело, по което ще има публичен прокурорски провал …

адвокат
адвокат
17 юли 2020 12:04
Гост

Ало Каренин, а глоба за същото спрямо Мутрата и шефа на щаба ??? Още повече, че на един от брифингите Мутрата изрично заяви, че е готов да отговаря за това ! Пореден пример за двойните стандарти, които прокуратурата прилага !

Киро
Киро
17 юли 2020 12:39
Гост

Е, отново субективно отноше. Нищо ново под слънцето.

...
...
17 юли 2020 11:56
Гост

Прокуратурата може да ИСКА много неща, но от СЪДА зависи дали да ги уважи или не!!

Анонимен
Анонимен
17 юли 2020 11:48
Гост

Прокуратурата искаше да стресне противниците на щаба с това обвинение, но бумерангът се върна към тях и ПРБ стана за резил.

Ники
Ники
17 юли 2020 12:42
Гост

За кой ли път.За това хората ще губят доверие.

страсбург вперед
страсбург вперед
17 юли 2020 11:47
Гост

Стоименова колкото и да я глобят, ще трябва едно дело в Страсбург да им заведе, така за кеф и кинти

Мики
Мики
17 юли 2020 12:42
Гост

Ще спечели със сигурност.

Павлин
Павлин
17 юли 2020 14:22
Гост

След 7-8 години, когато нито на нея ще ѝ пука, нито обществото ще помни случая. И обезщетението може да е „моралното удовлетворение“, че е спечелила делото, ако изобщо ѝ приемат жалбата, при все че дело в български съд дори не е насрочено още, а в ЕСПЧ отхвърлят дела за щяло и не щяло.

Джанго
Джанго
17 юли 2020 11:16
Гост

След оправдателната присъда и още няколко такива, които се чакат, може да се направи обосновано предположение, че откакто г-н Гешев ръководи прокуратурата, тя няма нито едно издържало дело в съда, което преди това да е било обект на медиен интерес, провокиран от същата тази прокуратура.

Миро
Миро
17 юли 2020 12:44
Гост

Изключително нагъл човек. Трябва да си подава оставката вече.

123
123
17 юли 2020 11:14
Гост

Неадекватно, отново. Съдът ще я оправдае, готов съм да се обзаложа.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2020 11:49
Гост

Съмнявам се, че ще има срещу кого да се обзаложиш 🙂

позор, оставка и затвор
позор, оставка и затвор
17 юли 2020 11:13
Гост

Сега съдът ще обясни, че извършеното от нея е несъставомерно и не представлява нарушение, камо ли престъпление и тази драма ще се приключи. Но позорът за прокуратурата ще остане! Оставка и затвор!

абсурдистан
абсурдистан
17 юли 2020 11:15
Гост

Така, така… Но защо трябваше да се стига до тук. Как може това, че експерт предупреждава за реална опасност да бъде престъпление?! Абсурдистан

SlimK
SlimK
17 юли 2020 11:18
Гост

Нищо не разбирате, тогава главният прокурор се беше притеснил, че настават дни, в които никой няма да го вижда и слуша, та трябваше да измисли нещо, за да излезе пак на преден план и да си покаже пролетните каскети.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2020 11:49
Гост

И измисли л***о

Любо
Любо
17 юли 2020 12:48
Гост

Мисленето не му се отдава особено.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2020 12:47
Гост

Поредната издънка на Гешев.

гешев е позор
гешев е позор
17 юли 2020 11:48
Гост

право думаш: оставка и затвор!