Прокуратурата е изпратила на Народното събрание пакет от предложения за промени в Наказателния кодекс (НК), с които според държавното обвинение ще се подобри ефективността на наказателното правосъдие.

За момента конкретните текстове не са публикувани. „Предложенията са обособени в 49 пункта и са насочени към осигуряване на необходимата наказателноправна защита при престъпления, извършени от омраза, отпадане на провокацията към подкуп, разширяване на възможностите за разследване на организираната престъпност и корупцията, подобряване на наказателноправния режим на тероризма чрез отделянето му в самостоятелен раздел, въвеждане на нов престъпен състав във връзка с онлайн пиратството, съчетано с възможност за блокиране на сайтове и акаунти, премахване на ограниченията при увеличаване на наказанието „лишаване от свобода“ при съвкупност от престъпления, задължително налагане на пробационна мярка при предсрочно условно освобождаване, както и в изпитателния срок при условно осъждане“, съобщиха от прокуратурата.

По отношение на престъпленията от омраза се предлага в съставите за убийство и за телесни повреди да се добавят „хомофобските и трансфобските“ подбуди, както и да се предвидят  квалифицирани състави за унищожаване и повреждане на имущество и за палеж, извършени по расистки, ксенофобски, хомофобски и трансфобски подбуди.

Освен това, предвид невъзможността да се обхванат всички видове дискриминационни елементи, прокуратурата отправя препоръка за въвеждането на норма в Общата част на НК, според която извършването на престъпление по дискриминационни подбуди да се счита за отегчаващо наказателната отговорност обстоятелство. Както и за включване в съставите на престъпленията от омраза на признаците „сексуална ориентация, пол, полова идентичност и изражение на пола“.

От прокуратурата искат в НК да се предвиди изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията.

Друга тяхна идея е да се въведе фигурата на т.нар. „сътрудничещ“ свидетел – това е възможност за използване като свидетел на определен член на престъпно сдружение, който е готов да сътрудничи на разследването. Като от държавното обвинение посочват, че целта на тази промяна е да се осигури ефективно противодействие на организираната.

В предложението е обърнато внимание на необходимостта от криминализиране на поробването, което е факт в повече от 25 държави от ЕС, но не и в България.

От прокуратурата сочат, че в него е акцентирано върху съставите на престъплението „трафик на хора“ в посока обхващане на всички форми на трафик, включително продажба на новородени лица, разграничаване на трафика със съгласието и без съгласието на жертвата, въвеждане на допълнителни квалификации, когато пострадалият е лице в неравностойно положение и когато е последвало самоубийство или опит за такова.

Като сериозен проблем за ефективността на борбата с корупцията е посочено определянето на провокацията към подкуп като престъпление. „За да се даде възможност за своевременно разкриване и доказване на подкупа провокацията не следва да е престъпление, а да се използва като проактивен инструмент и дори като специално разузнавателно средство“, посочват от прокуратурата.

Предложението е придружено от анализ на проблемите при прилагането на съставите, свързани със засягане на финансовите интереси на Европейския съюз. „Голяма част от проблемите произтичат от непълното транспониране от страна на българската държава на Директива (ЕС) 2017/1371 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2017 г. относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза. Действащото законодателство не отговаря в пълна степен на задълженията ни по Директивата за налагане на ефективни, пропорционални и възпиращи наказателни санкции. Например не е предвиден отделен престъпен състав за незаконното разходване на европейски средства чрез възлагане на обществени поръчки, липсват квалифициращи признаци при престъпленията по служба, свързани с действия, засягащи финансовите интереси на ЕС, документната измама трудно намира приложение при злоупотреби с пари на ЕС“, обясняват от държавното обвинение.

В него са влезли и вече огласяваните идеи за завишаване на санкциите при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол или наркотици, както и за отнемане в полза на държавата на автомобила, когато е собственост на дееца.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Зайо Байо
Зайо Байо
07 юни 2022 20:58
Гост

Пълна глупост е дори да се мисли за отпадане чл. 307 НК! Така единствено ще се легитимират дейности като онази, която се извършваше доскоро на втория етаж на ул. „Шандор Петьофи“ 55. Докато държавата се пръска от корупция и шуробаджанащина, като съдебната власт още държи челни позиции по това (най-вече направления назначаване и решаване), Раздел IV не трябва да се пипа и с малко пръстче! Другите предложения също са, меко казано, толкова малоумни, колкото само каскет може да измисли. Донякъде мога да преглътна само квалифицирани състави за телесна повреда и убийство по хомо-трансо-фобски подбуди, защото го има от доста време… Покажи целия коментар »

Зайо Байо
Зайо Байо
07 юни 2022 21:01
Гост

Забравих да кажа обаче – НЕ в Общата част! Правна култура и чудо!

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 20:58
Гост

Паднах от коня с тоя сътрудничещ свидетел. Значи това е извършител на престъпно деяние, на който прокурорът е обещал да не бъде привличан към наказателна отговорност при условие, че казва това, което прокурорът иска да чуе. Иначе казано – пряко заинтересован свидетел.

Луд умора нема!
Луд умора нема!
06 юни 2022 18:29
Гост

Глупости на каскети създаващи единствено правен прахоляк!

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 19:19
Гост

Явно онова недоразумение с празното подкаскетно пространство пак е ходило на селски туризъм, а кака Сийка е нямала какво друго да прави през това време и е решила пак да се изяви…

Хари
Хари
06 юни 2022 18:00
Гост

Гешев се развихри отново.

Самуил
Самуил
06 юни 2022 18:01
Гост

Пълни нелепици. Даже е смешно.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:46
Гост

Еееее, видя се Гешко с БХК миналата седмица и хоп телесните повреди по „хомофобските и трансфобските“ подбуди в НК. На това му се вика сътрудничество

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:39
Гост

Аз имам въпрос към прокуратурата – искам да знам практиката ѝ по преписките за домашно насилие. С последния нашумял случай стана ясно, че при подаден сигнал, МВР си бърка в ушите (това е някакво манталитетско изкривяване в полицията имам чувството). Но прокуратурата какви мерки е въвела, за да има поне някакъв контрол върху работата на полицията по тези преписки и сигнали. Не може да се остави този въпрос само на МВР и прокуратурата да се намеси само когато има престъпление, обикновено много тежко. Няма ли някаква превантивна роля, да ѝ се пращат и на нея сигналите, или пострадалият трябва сам… Покажи целия коментар »

кисел
кисел
07 юни 2022 11:04
Гост

Стига сте пращали топката само в МВР и ПРБ. Пострадалият следва да подаде жалба до СЪДА по Закона за защита от домашно насилие. Само съдът може да наложи ограничителни мерки- забрани за насилие, контакти, достъп, отстраняване от жилище и други, и други. При нарушаване на такава съдебна забрана нещата са лесни за образуване на наказателно дело за нарушение на тази заповед.

льольо
льольо
07 юни 2022 11:50
Гост

При последния случай самото убийство е ли при условията на домашно насилие? До колкото разбрах двойката е била разделена вече от няколко месеца. Не са женени, нямат деца, на практика не са в едно домакинство и не са семейство. Какво домашно насилие в случая? Това че са били някога гаджета значи ли че след 5 години ако я нападне ще е домашно насилие? Отделно по въпросите за сигналите – до колкото стана ясно в 2 от случаите няма данни за престъпление, а в третия случай евентуално по отношение на автомобила.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:30
Гост

А бе само на мен ли така ми се струва, ама през последните две години прокуратурата само хленчи, за чеп за зеле работа не е свършила

Фики
Фики
06 юни 2022 18:03
Гост

При сегашният й ръководител, няма как иначе да е.

Чичо Сам
Чичо Сам
06 юни 2022 16:24
Гост

Как пък не разбраха, че наказанията за транспортните престъпления и сега са достатъчно високи и проблемът не е в това. Абсурдно е да си помислиш, че извършителят ще се откаже да седне пиян зад волана, защото може да получи доживотен, но няма да се поколебае, ако справката му в НК покаже, че може да отнесе 20 години.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:15
Гост

Претоплени манджи

Никола
Никола
06 юни 2022 18:05
Гост

Тя прикриватурата не може и да приготви друго.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:00
Гост

Все още провокацията към подкуп е в НК и прокуратурата да бъде така добре все пак да си спомня това, защото много удобно забрави това престъпление, когато ставаше дума за Петьо Еврото

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:14
Гост

Каквото и да си говорим, провокацията към подкуп трябваше отдавна да отпадне от НК, както и поробването

Джанго
Джанго
06 юни 2022 16:18
Гост

Да, голям рев за отпадане, при положение че и без това отказват да подвеждат под отговорност по този текст. Просто искат да възложат на стотици Евровци да тръгнат да подхвърлят на неудобни пари и да започне една борба с корупцията, та ум да ти зайде.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 юни 2022 15:57
Гост

Няма смисъл. Тези, които в момента са в НС не могат да разберат какво им се праща.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 17:27
Гост

Всички много добре разбираме – всичко възможно ще изфабрикуват, само и само да отклонят вниманието от най-наболелия проблем – ефективното търсене на отговорност от покровителя на мафията с каскета

Тити
Тити
06 юни 2022 18:07
Гост

Просто отвличат вниманието на хората. Откакто започна войната в Украйна, като че ли Covid се изпари.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юни 2022 8:40
Гост

Сайтът бъка от тролове. Едни и същи плоски изразчета с нула аргументищация.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 15:57
Гост

Колкото и да пишат, никой няма да им обърне внимание. Имат по-важни задачи около спеца, а не да ми мъдрят текстове