365 собственици на имоти за над 500 000 лева, както и притежателите на луксозни автомобили като „Майбах“ и „РолсРойс“, ще бъдат щателно проверени. Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил мащабна проверка в цялата страна, която да установи произхода на средства за купените в през 2015 и 2016 г. луксозни коли и имоти, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

От там уточняват, че е постъпила информация от Националната агенция за приходите и Главната дирекция „Национална полиция“, която е дала повод за извършването на проверката поради наличието на данни за извършени данъчни престъпления и пране на пари.

От полицията са изпратили справка на прокуратурата, според която български граждани управляват 50 автомобила „Майбах“, 193 „Бентли“-та, 31 „Ламборджини“-та, 68 „РолсРойс“-а и 93 „Ферари“-та. От полицията уточняват, че срещу част от собствениците на луксозните коли има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за данъчни престъпления и измами.

С разпореждане главният прокурор е възложил на изпълнителния директор на НАП извършването на данъчни проверки, в рамките на които да се установи датата на придобиване и стойността на автомобилите, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за покупката на колата.

Освен това трябва да се извърши анализ на получените доходи, за да се установи дали въпросните лица са имали средства да се сдобият с луксозните возила. Ако някое от тях обяви, че парите са от заем, тогава данъчните трябва да проверят дали този заем е деклариран по реда на чл. 50 от ЗДДФЛ (както от заемодателя, така и от заемополучателя). Трябва да се установи и доколко цената за закупуване на съответната кола съответства на пазарните към момента на сключване на сделката. „Ако бъде установено, че съответното МПС е управлявано от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и наличието на насрещна престация“, уточняват от пресслужбата на държавното обвинение.

На свой ред пък данъчните са уведомили прокуратурата, че през 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили имоти за над 500 000 лева, а 120 – за над 800 000 лева.

В тази връзка отново е възложено на директора на НАП да се извършат данъчни проверки на лицата, придобили имоти за над половин милион лева през посочените две години, в това число и анализ на доходите, за да се види откъде са парите.

Същевременно пък МВР трябва да събере информация кои са продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, да се провери има ли свързани лица, фирми и каква е тяхната дейност, какви са декларираните доходи и извършените разходи, да се видят банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

 

Коментирайте

avatar