Прокуратурата започна проверка на предоставената концесия за строеж на втори лифт в Национален парк „Пирин“. Срокът за извършването й е два месеца. Тя е по сигнал на партия „Зелените“ до главния прокурор Сотир Цацаров, подаден на 26 февруари т.г.

В него се излагат факти за допуснати множество нарушения на законодателството при сключване и изпълнение на договора за отдаване на концесия на територията на Пирин.

Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с  ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен” АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет“, съобщават от държавното обвинение.

Сотир Цацаров е разпоредил извършването на лична проверка от прокурор от ВКП по повод данните в сигнала за извършени престъпления против околната среда и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

 

Коментирайте

avatar