Прокуратурата започва проверка на сделката за апартамента на лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това е съобщила говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНР. Тя е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“.

Арнаудова обясни и какво предстои: „Обичайно се изискват документи, информация от Агенцията по вписванията, снемат се обяснения от продавачи, купувачи, прави се експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение дали има извършено престъпление. Ако и КПКОНПИ са сезирани, вероятно и прокуратурата ще им възложи извършване на проверка, след което решаващото действие ще бъде на прокуратурата“.

За сделката на Цветанов съобщи вчера „Свободна Европа“ като уточни, че новият му апартамент се намира в луксозната кооперация „Летера“, известна като „Къщата на буквите“, на ул. „Латинка“ в столичния кв. „Изток“. Сградата е построена от фирма „Артекс“. За да придобие имота, Цветанов прехвърля на „Артекс“ две други свои жилища (от общо 190 кв. метра), две паркоместа и доплаща 100 000 лева.

Според документите, на които „Свободна Европа“ се позовава, данъчната оценка на имота, по която е извършена и замяната, е 386 654 лева за 315 кв. метра. Това включва апартамент от 240 квадрата, двоен гараж, предверие и асансьорна шахта. При тази цена на придобиване на апартамента, излиза, че квадратен метър струва 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на „Артекс“ се продават на цени от 2400 евро до 3000 евро, твърди още медията.

По повод публикацията Цветан Цветанов заяви, че е купил жилището, като е заменил други две и е доплатил 100 000 лева за разликата от 39 кв. метра в площта между предоставените апартаменти и новия имот. По думите му той е платил за допълнителната площ по 2564 лв. на квадратен метър. Зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че заменените  жилища са в същия район, а доплащането е направил с комбинация от кредит и спестявания. Според него при сделката са спазени принципите на правото и „всичко е толкова прозрачно“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дреме му
Дреме му
21 март 2019 16:44
Гост

Резултатът е ясен – „всичко е законно, няма основание за повдигане на обвинения“. И така до следващия скандал.

ГАНЬО
ГАНЬО
21 март 2019 0:25
Гост

Този зъл физкултурник, тъп простак на мафиотската структура ГЕРБ го преследват за кокошкарски истории, като се пренебрегват много по-големи нарушения извършени от него , като погазване на Конституцията на републиката, извършване на всички избори на фалшификации и манипулации на избирателните списъци и подмяна на изборните резултати, подкупи на цели секционни избирателни комисии и полицаи охраняващи тези секции. Службите за сигурност работят само и единствено в услуга на тези мафиоти! Погазват се ежедневно демократичните принципи на правовата държава, с цел превръщането и в авторитарна такава в лицето на БМБ.

Брокер
Брокер
20 март 2019 14:00
Гост

Колкото на Горанов му направиха истинска проверка, толкова и на Цветанов. Иначе цитираната цена е по данъчна оценка, а тя винаги е по-ниска, т.е. кв. метър е по-скъп от изчисления от „Свободна Европа“.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 13:25
Гост

Естествено, че ще тегли кредит. Та няма да извади кеш толкова пари.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 13:23
Гост

Резултата ми е ясен от сега. въобще няма да го пипнат. Той да не е от вчера.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 13:24
Гост

Ще стане като с делото преди години за апартаментите му. Всичко е на името на тъщата.