Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов не е единственият човек от екипа на Румен Радев, който е бил разпитан по разследването за търговия с влияние, което води Специализираната прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев разкри, че през седмицата показания като свидетели са дали още двама съветници на президента, но разпитите им не са били огласени. Пред БНТ обвинител №1 отхвърли обвиненията, че прокуратурата избирателно огласява действията си по конкретни разследвания.

„Във вторник бяха извършени действия по отношение на друг съветник на президента – беше му иззет мобилният телефон, беше му претърсен адресът. Някой да разбра за това нещо? Той просто не си извика медиите. Вчера (б.а. в четвъртък) беше разпитан трети президентски съветник. След като може Борисов, Горанов и Менда Стоянова да бъдат разпитани, не виждам пречка да бъдат разпитани съветници или секретарят на президента“, каза Гешев.

Държавният глава отказа да назове имената на съветниците, които са били разпитвани.

„Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за огромна корупция, за грабеж на държавни средства издава едно – страх и зависимости“, отговори Радев от Мадара, помолен да коментира думите на главния прокурор.

Разследването за търговия с влияние започна покрай засечената комуникация между Пламен Узунов и Пламен Бобоков, в която бизнесменът търси подкрепа за назначения на посланици, даване на българско гражданство, заличаване на полицейски регистрации и получава от Узунов предварително решение на Върховния административен съд по казуса с либийския танкер. Отделно, Бобоков пък лобирал за русенския прокурор Николай Николов, за да стане окръжен прокурор на Русе.

„Знам, че има мърша и в моето стадо“, каза главният прокурор по този повод, но подчерта, че Николов поне си е подал оставката.

Според Гешев в момента прокуратурата е максимално и безпрецедентно открита към обществото.

„Ние не вадим нищо. Това е в интерес на българските граждани и общество – да видят истината, а не само да чуват становищата на осъдени престъпници, обвиняеми и техните скъпоплатени защитници“, каза още Гешев.

По думите му, подходът на прокуратурата е еднакъв към всички власти и даде пример с проверката, която се извършва за тиражираните снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов, както и на разследването на „Антикорупционен фонд“ и твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че фирмата му е иззета от бившия следовател Петьо Петров.

„Целите и задачите на прокуратурата са да няма недосегаеми лица, които благодарение на парите си да могат да постигат всичко, да чувстват, че могат да плащат на всеки и да назначават всеки на всякаква позиция, да променят закони, да назначават магистрати и да са сигурни, че законът няма да се спре на тях“, обобщи Гешев.

На въпрос за възможен провал на шумните разследвания в съда и последствията от това, главният прокурор каза, че вината за тези провали не винаги е на прокуратурата.

„Тезата, която е пропагандна, затова, че съдът е безгрешен, че при него няма корупция, че при него няма некомпетентност, че при него няма влияние и че той седи едва ли не от лявата страна на Бог и не може да бъде коментиран и не може да сгреши, е дълбоко невярна“, обясни Гешев и добави, че българското наказателно законодателство е най-остарялото в ЕС.

За критиките към себе си, главният прокурор подчерта, че внимателно анализира всички и преценява дали са адекватни.“ Ако са и в тях има здрава логика, коригирам поведението си“, заключи Гешев.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мартин Апостолов
Мартин Апостолов
29 юни 2020 20:56
Гост

„Тезата, която е пропагандна, затова, че съдът е безгрешен, че при него няма корупция, че при него няма некомпетентност, че при него няма влияние и че той седи едва ли не от лявата страна на Бог и не може да бъде коментиран и не може да сгреши, е дълбоко невярна“,

Вероятно има предвид, че елементарните грешки при изчисленята на експертизата назначена от Спец ПроКур, не е следвало да се коментират от съда и да се приемат. Вероятно и даването на мнение е престъпление, както и изпълнение на решение на МС от ресорния министър. Нека да огласят мотивите на своята жалба.

колега
колега
28 юни 2020 16:22
Гост

Точно така трябва. Няма значение дали е съветник, има значение достоен и морален човек ли е! Аз съм „за“ действията на Гешев.
И понеже антикоменатри вероятно ще последвам, казвам отсега, че повече няма да чета нищо повече под написаното.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2020 10:35
Гост

”След като може Борисов, Горанов и Менда Стоянова да бъдат разпитани, не виждам пречка да бъдат разпитани съветници или секретарят на президента“.

Колко по-ясно и директно искате да ви го кажат? Гешев просто не желае да поддържа цялата пантомима за “правовата държава” и си казва всичко както е. Това си е нормално последствие от това да дадеш неограничена власт на един полицай… Въпросът е къде ни е възмущението и обществената реакция??

J&K
J&K
27 юни 2020 10:50
Гост

Съгласен съм с извода, но не и с примера. Всеки може да бъде разпитан и трябва да бъде, ако има за какво. Стига да не е за търсене на баланс и в преследване на цели, които са извън принципите на правовата държава.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2020 10:59
Гост

А за него не беше ли лобирано от всички страни?

Анонимен
Анонимен
27 юни 2020 14:15
Гост

И аз съм съгласен, че всеки трябва да може да бъде разпитан, стига да има законово основание за това. Далеч съм от мисълта, че хората на президента не участват в извънземната корупционна схема, която ние наричаме държава. Идеята ми беше, че всякакъв параван вече е свален. И всички участници (най-вече Гешев и Борисов) напълно открито злоупотребяват с дадената им власт и нарушават всякакви принципи и закони, без да се опитват дори да представят някакво псевдооправдание за действията си.

Ангелов
Ангелов
28 юни 2020 12:50
Гост

Вярно, до тук само си приказва Гешев. Говори повече от свидетели и обвиняеми взети вкупом, а нито едно важно дело или негова приказка не е потвърдена от съда.

Hristova
Hristova
27 юни 2020 10:10
Гост

Значи, истината е това, което не вади ПРБ?

Fiasko
Fiasko
27 юни 2020 9:57
Гост

Радев няма много полезни ходове в тази ситуация, но и Узунов не му помага. Не става дума за престъпление, ама поне хвърли там една оставка, щото „адаш това, адаш онова“, не е много красиво.

999
999
27 юни 2020 10:31
Гост

E, по тази логика и Борисов трябваше да се е оттеглил преди доста години. Ако искаш, само заради „Мишо Бирата“ и признанието му после, че е обещал на Първанов да не го пипа.

Fiasko
Fiasko
27 юни 2020 10:31
Гост

Ами, да, трябваше. Говоря принципно, а не защитавам Борисов от Радев.

123
123
27 юни 2020 9:51
Гост

Абее, в спеца правят някакви опити да станат безгрешни, чини ми се.

OMG
OMG
27 юни 2020 9:55
Гост

Утре ще имат и стрес тест.

SIxtoR.
SIxtoR.
27 юни 2020 9:50
Гост

То проверки и за Горанов имаше, и за Цветанов…За някои даже и присъди има, ама никога осъдителни.