Пълноправен член на Международната асоциация на прокурорите (IAP) вече е и българската прокуратура. Това съобщиха днес от държавното обвинение, след като Изпълнителният комитет на IAP e взел решение за приемане на молбата за членство. До него се стигна след подадената в началото на годината молба от главния прокурор Сотир Цацаров. До момента член на Международната асоциация беше само Асоциацията на прокурорите в България, която е независима професионална организация.

Международната асоциация на прокурорите е създадена през юни 1995 г. във Виена, а първото общо събрание на членовете ѝ е проведено през септември 1996 г. в Будапеща. Тя е неправителствена и неполитическа професионална организация, която обединява на доброволен принцип прокуратури, прокурорски организации и индивидуални членове – прокурори от целия свят. Седалището на генералния секретариат е в Хага. В IAP членуват прокуратурите на Канада, Китай, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Литва, Финландия, Египет, Унгария, Ирландия, Литва, Израел, Грузия, Люксембург, Мексико, Холандия, Норвегия, Полша, Русия, Испания, Швеция и др., както и съсловните професионални организации на прокурори от Австрия, България, Бразилия, Чехия, Чили, Гърция, Косово, Португалия, Сърбия, Украйна и др.

Организацията  осъществява широка дейност по обучение на прокурори и поддържа значителен обем професионална информация, която се ползва от членовете ѝ. В рамките на IAP действат т. нар. прокурорски мрежи, с контактни точки във всяка страна, с предмет антитероризъм, трафик на хора, международно наказателно правосъдие, антикорупция и компютърни престъпления. Членството на българската прокуратура дава възможност за участие на българските прокурори в тези дейности и е от важно значение за повишаване на квалификацията им, както и за международното правно сътрудничество, посочват от държавното обвинение.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прокурор
Прокурор
27 март 2018 15:48
Гост

А дали ще дават някакъв вид сертификат, ако мина обучение при тях? Или трябва да питам в българската контактна точка…

Макс
Макс
27 март 2018 17:31
Гост

А кои ще са контактните точки? Или няма смисъл да питам.

Анонимен
Анонимен
27 март 2018 13:57
Гост

а файда ще има ли?

Анонимен
Анонимен
27 март 2018 14:02
Гост

Е, сега и файда…