Специализираната прокуратура е прекратила проверката срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, която започна след включването му миналата година в списък със санкционирани по закона „Магнитски“.

За края на проверката съобщи днес пред БНР шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Това стана в последния работен ден на Маджарова като спецпрокурор, тъй като специализираните съдилища и прокуратури бяха закрити и спират да съществуват от утре.

Тя обясни, че за Пеевски не са били открити данни за извършено престъпление.

Със същия мотив спецпрокуратурата е прекратила проверката и на бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

„Поставен е отказ от образуване на досъдебно производство и това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива, каквито са по извършената проверка“, каза Маджарова и добави, че продължават разследванията срещу друг от включените в списъка „Магнитски“ – намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, но те ще продължат в градската прокуратура.

На 2 юни миналата година финансовото министерство на САЩ включи шестима българи в черен списък за корупция. Освен Пеевски, Божков и Желязков, останалите трима бяха бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившият главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

В изнесената от САЩ информация се казваше, че Делян Пеевски е олигарх, който е бил депутат и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи. Според американските власти той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване. От САЩ обявиха, че той е участвал и в корупционни действия чрез подставеното си лице Илко Желязков, като го използвал в схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чужденци, както и за подкупването на държавни служители в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

Според САЩ Желязков е предлагал подкупи на високопоставени членове на правителството, от които се очаквало да му предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни постове и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало пари в тяхна полза, се казваше още в огласените от САЩ мотиви за налагането на санкции по закона „Магнитски“ за двамата.

Развитието на проверката на Пеевски беше сред темите на последното изслушване на главния прокурор Иван Гешев в парламентарната правна комисия миналата седмица (виж тук). Тогава той беше питан от депутата от „Демократична България“ Атанас Славов дали и как е приключила тя. Главният прокурор каза тогава, че няма информация и ако депутатите наистина се интересуват, е трябвало да предварително да пояснят в поканата за изслушване. Така се стигна и до решение правната комисия да пише на главния прокурор за резултатите от проверката срещу Пеевски, както и тези срещу Илко Желязков и бившия вътрешен министър Христо Терзийски. За разследване срещу Терзийски се разбра в края на миналата година, когато той вече беше депутат от ГЕРБ. То е било за участие в престъпна група, докато е бил на ръководна длъжност в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), но след това е поел ръководния пост в МВР, а в началото на 2021 г. спецпрокуратурата е отказала да образува досъдебно производство.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Aka
Aka
05 декември 2023 1:19
Гост
timothyferriss
timothyferriss
09 юни 2023 12:34
Гост

Информацията, която споделихте, посочва, че Специализираната прокуратура в България е прекратила blossom word game проверката срещу депутата от ДПС (Движение за права и свободи) Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Ти закъсняваш понякога, истино...
Ти закъсняваш понякога, истино...
30 юли 2022 13:04
Гост

Абсурдното обяснение на спецпрокуратурата показва, че напълно правилно тя беше закрита!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2022 15:06
Гост

„прокурорът е в обвързана компетентност“- по-голяма глупост дали може да изрече това случайно изкачило се до високите етажи на прокуратурата недоразумение!!!

Всичко в една снимка
Всичко в една снимка
28 юли 2022 10:02
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 20:26
Гост

Защо никой не оплаква нашия нов „национален герой“, та нали по неговите показания бяха незаконно задържани трима бълг.граждани, даже пресконференция даде, на която журналисти от някои нарекли се национални медии зяпаха с отворени уста. Да не забравяме и „разследването“ на Европрокуратурата. Какво всъщност стана с това гръмко обявено „разследване“, някой знае ли нещо!?

Изненадан
Изненадан
27 юли 2022 18:20
Гост

Прокурор в обвързана компетентност. Това не беше ли нещо от административното, има ли го в наказателния процес?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 юли 2022 9:32
Гост

Да, тази част от обяснението изглежда леко (даже) съмнителна. Не мисля, че прокурор може да се оправдава с това, че не разполага със съответния експертен потенциал, когато постановява отказа за образуване на досъдебно производство. Провеждането на административна проверка може да е предпоставка за разглеждането на казус за евентуално наличие и на престъпление и прокуратурата би следвало да го направи независимо – не всички факти открити от изпълнителния орган са от значение за наказателното право, пък и обвинението има примат по отношение на деянието и вината пред останалите правни отрасли. Възможно е да е употребила термина в по-общ смисъл, че щом… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 юли 2022 15:10
Гост

По-голяма глупост, касаеща функциите и правомощията на прокурора не съм чувал. А тази е ръководител,т.е. бивш шеф на СП.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 17:57
Гост

Некадърността на ПП и компания се прогласи вече няколко пъти от съда. Трябва да се прави разлика в говорене, можене и желание. Ние бяхме на етап на приказки това, което електоратът иска да чуе. Моженето обаче е друго. Новоизлюпените политици могат само да правят скандали и да нарушават законите и Конституцията

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 18:12
Гост

ПП и най-видният представител на ОПГ „Каскет и Тиква“ вече няколко пъти се срещаха в КС през 2022. Изключая отменения избор на КЕВР, във всички останали случаи КС заставаше на страната на ПП и в ущърб на кухия каскет.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 18:24
Гост

А трите задържания по ЗМВР, а декларацията с невярно съдържание, а спрените обществени поръчки от КЗК. Ех, къса е паметта на електората.

Мирослав
Мирослав
27 юли 2022 17:42
Гост

Стига с тоя Гешев, бе! Престанете! Какво им е виновен, че са некадърни!

Мълчанието на агнетата
Мълчанието на агнетата
27 юли 2022 17:39
Гост

A, Гешев ли точно е нямал информация?

Димитров
Димитров
27 юли 2022 17:37
Гост

Тази защо го казва точно днес?

Фики
Фики
27 юли 2022 17:31
Гост

Добре, че ги закриха тези спецове.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:41
Гост

Чак сега ли? Аз си мислех, че отдавна са свършили тази работа. Бива ли толкова време да проверяват тези безупречно честни хора?

Лъжа ли е!
Лъжа ли е!
27 юли 2022 16:41
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:25
Гост

Алооо, т.нар. Закон Магнитски е нещо като Една жена ми каза. Включването на някого в такива списъци не са достатъчно данни за извършване на престъпление. Всички зомбита на ПП, ДБ, ИТН и БСП трябва да се готвят за изборите, че някои от тях май ще са под черта, а Пеевски пак ще седи на първата банка на НС.

Пътят е само един
Пътят е само един
27 юли 2022 16:32
Гост

Свинята, Тиквата и Каскета един ден ще седят на първата банка в съда с пранги, а после без пранги при бай Ставри. Въпросът е дали след като махнат Каскета или Кьовеши ще ни изненада приятно още преди това.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:23
Гост

E, хубава работа…И това ми било новина 😀

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:29
Гост

Толкова трагично, че чак смешно…

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:20
Гост

За едни ПРИКРИВАтура, за други ПОРЪЧКОратура! Добре, че го закриха този тумор!

Дичо
Дичо
27 юли 2022 17:33
Гост

И аз се зарадвах много на тази новина.

Чичо Сам
Чичо Сам
27 юли 2022 16:10
Гост

Прокуратурата по-скоро ще открие живот на Марс, отколкото престъпление, извършено от лицето Д. П., разчитано и като 10.

хахаха
хахаха
27 юли 2022 16:18
Гост

Нееее, чичо, тя каца с дизел на Луната.

по павел вежинов
по павел вежинов
27 юли 2022 16:09
Гост

Следите отдавна са покрити. С данъчна проверка не знам как ще стане. САЩ ни казаха голата истина, но ние не сме в състояние да я облечем в годни за наказателен процес доказателства. Това е нашата татковина

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:30
Гост

Доказателства има, само някой трябва да ги събере, вместо да казва, че „няма да си го причинява това“.

222
222
27 юли 2022 16:08
Гост

Ето така се закрива с апломб! Верни до гроб!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:10
Гост

Никой не е казал, че прекратяването е станало днес. По всяка вероятност е преди месеци, просто досега никой не го е съобщавал. Маджарова го казва, защото беше поставен въпрос в парламента към Гешев. Това е.

222
222
27 юли 2022 16:12
Гост

Aми и това, че го е казала чак и точно днес, пак е показателно. А въпросът на парламента предполагаше писмен отговор до него, а не интервю по радиото.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юли 2022 15:57
Гост

Станалото, станало, важното е да сме живи и здрави, защото се задава нова вълна на коронавируса….

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:07
Гост

Ех, Бухале, стана и ти философ!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юли 2022 16:32
Гост

По-скоро мъдър…..

Анонимен
Анонимен
27 юли 2022 16:37
Гост

Тука и мъдър трол с каскет сме имали, хахаха! Почти толкова мъдър колкото Каскета и съвипускниците му от ПУЦ-а!

Проскубания каскет
Проскубания каскет
27 юли 2022 16:23
Гост

– Татко, татко, вярно ли е, че чичо Делян Пеевски бил откраднал много пари от нас и чичо Иван Гешев не искал да го накара да ги върне и да си получи заслуженото?
– Сине, важното е, че сме живи и здрави!

SSS
SSS
27 юли 2022 16:46
Гост

Тоя е абсолютен герберастки трол… ПП една запетая да объркат и веднага скача да ги критикува, ама тиквата и каскета косъм не дава да им падне от главите…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юли 2022 16:53
Гост

Не е запетая, пък и дори и такъв пунктуационен знак е от значение в правото. Неведнъж съм споменавал, че не одобрявам стила на управление на ПП и ДБ – демонстрират, че имат желание, но реализацията е хаотична и, както се вижда противоконсититуционна, а поведението – арогантно, независимо, че нямат опит, който не искам да трупат на гърба на народа. В момента управляват те, а не ББ или Барни Ръбъл, а аз нямам навика да се взирам самоцелно в миналото, докато новите вършат глупости. Моля да не разсъждавате толкова елементарно в посока, че ако критикувам някого съм срещу него и, че… Покажи целия коментар »