Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди окончателно прокуратурата да му плати 40 000 лева обезщетение за неимуществени вреди за това, че беше набеден за убиец на новородено.

Става дума за скандалния случай от 2010 г., известен като „бебето от фризера“, когато Милатович и негови колеги бяха набедени, че са убили новородено, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дори чете от парламентарната трибуна материали от специални разузнавателни средства.

Срещу лекарите така и не бяха повдигнати обвинения, тъй като се разбра, че става дума за мъртвороден плод, а не за убийство, но едва през 2013 г. прокуратурата прекрати разследването.

След това д-р Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, за което „Лекс“ писа миналата година, че печели и на две инстанции. В началото на юли то приключи окончателно, тъй като Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване.

Пред ВКС държавното обвинение е оспорило както размера на обезщетението – 40 000 лв., така и това, че Милатович е предявил иск за незаконно обвинение, а осъдителното решение е заради публичното огласяване на случая и непремерените изявления на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова.

Според върховните съдии обаче тези въпроси не попадат в приложното поле на касационното обжалване. ВКС е категоричен още, че решението на апелативния съд не е и очевидно неправилно, което би било основание за допускане на касационно обжалване.

„Описаните пороци липсват, а субективната преценка на жалбоподателя и несъгласието му с крайния резултат по съществото на спора сами по себе си не могат да обусловят допускането на касационно обжалване“, се казва в окончателното решение.

На втора инстанция Софийският апелативен съд реши, че прокуратурата не дължи обезщетение за незаконно обвинение, тъй като Милатович не е бил обвиняем, а правилната правна квалификация е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите (Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа). В решението на съда се казваше, че арестът на Милатович е извършен от МВР и няма данни да е бил нареден от прокуратурата, но той е претърпял вреди от публичното му огласяване.

Апелативните съдии написаха, че в резултат на огласените разговори от специалните разузнавателни средства, прокурорите са нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства са създавали убеждение в обществото, че Милатович е престъпник.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. В тази връзка бяха цитирани и показания на свидетели, които са разказали, че Милатович бил „проснат с белезници“ в болницата, заради лекарския жаргон в разгласените разговори дори близките му се съмнявали в неговата невинност, колеги се отнасяли грубо с него, а жени го наричали „убиец от фризера”. Според близки на Милатович, хората в Горна Оряховица дори не знаят, че делото е прекратено, а той не е виновен.

Разследването срещу лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ-отделението в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата гестационна седмица. Лекарите първо помислили, че плодът е мъртвороден, но след това се заблудили, че може да е жив заради епизодични движения, които по-късно деветорна експертиза определи като имитация на жизнена дейност, защото още след израждането, плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт. Това заблуждение у лекарите обаче доведе до изключително цинични разговори между тях, в които участва и Милатович, който беше запомнен с репликата „туй отиде при Андрей Баташов“ (разговорът се провежда скоро след смъртта на известния актьор). Разговорите бяха записани със СРС-та, прилагани по друго дело, и бяха оповестени след това от прокуратурата и прочетени от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който от парламентарната трибуна обяви, че „едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс„. Доктор Милатович пък беше показно арестуван пред колегите си.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво, Ц.
Браво, Ц.
16 юли 2019 11:25
Гост

Цветанов много имиджи съсипа през годините – на д-р Милатович, на Артекс. Къде волю, къде неволю. Но като цяло е хубаво, че вече няма да е публичното лице на ГЕРБ, поне по телевизията и големите събития. Съжалявам само за хората по селата, където сигурно ще продължи на обикаля и няма да се отърват от ерудираната му муцуна скоро.

Данъкоплатец
Данъкоплатец
15 юли 2019 12:19
Гост

Поредният от многото провали на Прокуратурата. На тях имам чувството, че основната им функция е да репресират хора, а не да търсят справедливост. Нищо че тази репресия после ние данъкоплатците я поемаме, а не Цацаров и сие.

Anonimen
Anonimen
15 юли 2019 11:34
Гост

В интерес на истината Цветанов наля много масло в огъня с неговото изказване.

Anonimen
Anonimen
15 юли 2019 10:29
Гост

И все пак изказването на Михаил Милатович след смъртта на бебето е доста грубо.

Павлин
Павлин
15 юли 2019 12:04
Гост

Безспорно отстрани звучи дори безсърдечно, но аз лично отскоро работя в траурна агенция и хуморът в моргата на местната болница често ме скандализира, затова мога да вляза в положението на лекаря. Хора, които почти всеки ден се срещат със смъртта, трябва по някакъв начин да се справят с този стрес. Гоненето на рейтинг от страна на държавни служители, които „работят“ само с устата си, в случая е по-укорително, отколкото черният хумор на лекаря, който е положил клетва да спасява живот и вероятно го е правил години наред преди и след този случай. Жалко само, че краят идва 9 години по-късно,… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
15 юли 2019 10:28
Гост

Обаче при ВКС удариха на камък с касационното обжалване.

Anonimen
Anonimen
15 юли 2019 10:26
Гост

Поредната груба грешка на прокуратурата, която им излезе скъпо.

Бебо
Бебо
15 юли 2019 11:29
Гост

Не разбрах. На ко е излязла скъпо тази грешка?

Не всичко е пари, приятелю!
Не всичко е пари, приятелю!
15 юли 2019 11:35
Гост

Става въпрос за авторитета на обвинението.

Павлин
Павлин
15 юли 2019 11:54
Гост

хахаха Какъв авторитет има пък Прокуратурата? Не искат да образуват досъдебни производства, без да са убедени предварително, че ще минат в съда – гледат си личната изгода. За какъв авторитет говорим?

адвокат
адвокат
15 юли 2019 17:27
Гост

Приносът на физкултурника е безспорен, но не той в крайна сметка, а данъкоплатеца ще платят масрафа. И хак да му е, щом цели 10г.търпи поразиите на онзи невъзпитан и недообразован простак и цялата му клика.