Финансистът Тенчо Попов окончателно осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 25 000 лева за незаконното обвинение за подкуп по делото, по което той беше съден и оправдан заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров.

Това става ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС) (виж тук), с което обезщетението на Попов е намалено от 40 000 лева, колкото беше определил апелативният съд, показа проверка на „Лекс“.

Преди две години Попов заведе иск срещу прокуратурата за 60 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). На първа инстанция градският съд прецени, че справедливото обезщетение за неимуществените вреди на Попов е 40 000 лева. Още през 2016 г. той и съпругата му Антония осъдиха обаче държавата и в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да им плати 14 000 евро обезщетения – 10 000 евро за него и 4000 евро за нея.

Затова градският съд реши, че трябва да приспадне левовата равностойност на 10-те хиляди евро, присъдени на Попов от ЕСПЧ от обезщетението по ЗОДОВ, като така то стане 20 000 лева.

След това апелативният съд прие, че обезщетенията от съда в Страсбург са за други вреди и не трябва да бъдат приспадани от тези в делото по ЗОДОВ и осъди прокуратурата да плати на Попов 40 000 лева. В решението се посочваше, че ЕСПЧ е осъдил държавата заради унизителното отношение при задържането на финансиста, за нарушения на презумпцията за невиновност чрез изказвания на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, на бившия премиер Бойко Борисов и на екминистъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и за нарушения на правото на неприкосновеност на личния живот.

След жалба на прокуратурата делото стигна до ВКС, който допусна разглеждането му по оплакванията за справедливия размер на обезщетението.

За да намалят обезщетението на Попов, върховните съдии Зоя Атанасова (председател на състава), Димитър Димитров и Владимир Йорданов (докладчик) приемат, че не са настъпили значителни вредни последици за здравето му и за професионалната му кариера заради воденото дело за подкуп.

„Поради което следва да се приеме, че ищецът Тенчо Попов не е претърпял вреди, по-големи от обичайните, за които въззивният съд в съответствие с установената практика е приел, че те – психически тревоги, притеснения, стрес от повдигнатото обвинение – не се нуждаят от изрично доказване, а се приемат за установени с оглед презумпцията за невиновност и конституционно защитените основни човешки права. Както и че следва да се приеме, че изводът на въззивния съд, че незаконното обвинение се е отразило негативно върху развитието на професионалната кариера на ищеца, е необоснован, защото не е основан на събрани по делото доказателства за това“, се казва в окончателното решение на ВКС.

В него върховните съдии се съгласяват и с довода на прокуратурата, че САС не е взел предвид, че делото за подкуп, въпреки че е било сложно, е приключило за 5 години на три инстанции и този срок е разумен. Така ВКС стига до извод, че справедливото обезщетение на Попов за моралните вреди от незаконното обвинение е 25 000 лева.

Скандалният процес за подкупа приключи преди 7 години със заключение на ВКС, че случаят е „емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров. На 1 април 2010 г. Тенчо Попов беше брутално арестуван в нотариалната кантора на съпругата си, като полицаите заснеха ареста, който беше разпространен и в медиите. На кадрите се виждаше как Попов е проснат по очи на земята, а освен с репликата, на прокурора Роман Василев, че Николай Цонев е „абсолютен престъпник“, случаят се запомни и с думите на Василев, който заяви: „Днес ще разпнем трима – един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерството на финансите при предишното правителство“.

Още преди 4 години Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати 100 000 лева обезщетение, а само преди 4 месеца приключи окончателно и делото, което съдия Сантиров заведе срещу държавното обвинение (виж тук). По него прокуратурата беше осъдена да му плати обезщетение от 250 000 лева за моралните вреди и още над 30 000 лева за имуществени вреди от воденото дело, като прокуратурата дължи и лихви от началото на 2015 г., когато процесът приключи окончателно.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Gloria J. Millender
Gloria J. Millender
24 ноември 2022 14:12
Гост

A commitment of appreciation is all together for sharing, I found a tremendous store of stimulating information here. A striking post, incredibly grateful and obliging that you will make on a very major level more posts like this one. https://www.myfamilymobile.net/

Димитров
Димитров
23 ноември 2022 17:02
Гост

Докато някой червенодрешко не извади пари от джоба си, тази сага ще продължава.

Чочо
Чочо
23 ноември 2022 16:59
Гост

Тази новина въобще не ме учудва.

Дичо
Дичо
23 ноември 2022 17:00
Гост

Нищо ново под слънцето.

Цацаров ЦУМ
Цацаров ЦУМ
23 ноември 2022 16:37
Гост

Цацарунгела от ВКП и главен виновник, няма ли да се изходи по темата?

Колегаа...
Колегаа...
23 ноември 2022 14:06
Гост

Твърде нови прокурори и следователи се навъдиха, а и съдии, които са типични югозападни и разни там провинциални факултетни възпитаничета, имитиращи подготвеност и квалификация. И правната социология отчита, че от 1989 г. насам нитово на кадрите в съдебната власт УЖАСНО е паднало, с много проценти. Старите магистрати вече ги няма – повечето от тях вече се пенсионираха, някои измряха, трети напуснаха системата, защото виждат в какъв колапс се превръща и предпочетоха адвокатското поприще. Не вървим на добре с подготовката на сегашните кадри.

Планът-източник на правото, учеха до 1990г!
Планът-източник на правото, учеха до 1990г!
24 ноември 2022 7:28
Гост

Старите магистрати, тоест завършилите преди 1989г-в цяла източна европа бяха лустрирани. Не само със забрана да са съдии, но и да са адвокати, чиновници тн, в добавка-и пълна конфискация на имуществото им. Спарвака-например Чешките лустрационни закони. А в България-завършилите преди 1989 учиха откровени глупости. Най-важния изпит-Диалектически материализъм, на второ място по важност- История на БКП. Изобщо не е учено Конституционно право, Търговско право-такова изобщо не е имало, а по Облигационно право учат,че социалистическия план е източник на правото. Аз се изумявам защо държавата не анулира дипломите на завършилите преди 1989г. Четири години им е набивано в главите,че планът е източник… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
23 ноември 2022 12:40
Гост

Прекалено новобранци има в прокуратурата, то – има престъпления, но – когато няма доказателства – все едно няма престъпления, както и да е – работата е ясна, нещо са искали да направят медиен шум. Все пак – има правосъдие, но е трябвало да подскажат много по-рано – че няма да има кой знае какво, обаче е дървеняшка фризьорската ни дейност, скубе те, добре, че не са им накълцали ушите с ножици. Сега – даже и 2 милиона да ти платят, то е унизително самото ти задържане и всякакви последици, разбира се – нищо няма да се промени, ЮЗУ и Бургаският… Покажи целия коментар »

ОСТАВКА ЗА ГЕШЕВ
ОСТАВКА ЗА ГЕШЕВ
23 ноември 2022 12:24
Гост
BG 1234
BG 1234
23 ноември 2022 12:22
Гост

Българския народ иска оставка и справедлив съд за Иван Стоименов Гешев!

Anti kasket
Anti kasket
23 ноември 2022 11:53
Гост

В последните години и сега под ръководството на каскет Гешев, думата прокурор звучи обидно. Прокуратурата отдавна дълбае дъното, а народа продължава чинно да плаща за техните безумия.

16-ти април
16-ти април
23 ноември 2022 11:47
Гост

А регресни претенции срещу точните хора, причинили тези щети КОГА?! „Държавата“ си има органи и конкретни лица, които вършат безумията. Едва ли отделните български граждани са искали да обвиняват човека и да го тормозят психически…а сега пък и да плащат. Е ай стига вече!

Кирилов
Кирилов
23 ноември 2022 11:29
Гост

Мале бях забравил. Това беше скандално тогава. Но разбира се не последваха никакви събития. Сега след тези решения на съда трябва някой да се извини, но публично и да не се занимава повече нито с политика, нито с арести, нито с друго освен да отглежда там картофи, лапад.

Mki
Mki
23 ноември 2022 16:52
Гост

Би било добре. Но надали ще се случи.

Николов
Николов
23 ноември 2022 11:28
Гост

Да и когато с техните камъни по тяхната глава целиш от ГЕРБ са много принципни и веднага се интересуват от защитата на човешките права. Как така можело пред дома на Борисов той да бъде арестуван и унижен. А този случай какъв е, бе драги герберасти? Какъв е?

Чадъров
Чадъров
23 ноември 2022 16:56
Гост

E, нали Бойко уреди Каскета. Какво очаквате?

Нешев
Нешев
23 ноември 2022 11:27
Гост

Това през 2010 беше по времето на Цвъ Цвъ. А за него нещо? Или няма. Той се оттегли и вече е росна китка?

Боби
Боби
23 ноември 2022 11:25
Гост

Сефте. Той затова ли Гешев подскачаше, че искаше ПП да им намалява парите? Защото няма да имат средства да плащат безумните обезщетения?

Мавродиев
Мавродиев
23 ноември 2022 11:24
Гост

Отново ще плащат. Като са некадърни.

Шелингирова
Шелингирова
23 ноември 2022 11:26
Гост

Те няма да плащат от заплатите се, това да е ясно. Ние ще плащаме.

Uuuu
Uuuu
23 ноември 2022 20:52
Гост

Ти щото си много кадърен,хахахах

Желинска
Желинска
23 ноември 2022 11:24
Гост

Е на човека не му е до парите, а да покаже, че е чист и че се ползват родните прокурори явно за да се изпълняват поръчки и да са вид бухалка.

Любенов
Любенов
23 ноември 2022 11:24
Гост

Аз го казах на приятел точно преди няколко дни. В Лекс има всеки месец ПОНЕ по една статия за това как някой е осъдил прокуратурата да му плати обезщетение. Говорехме, че явно родните прокурори нещо не могат да скалъпят законово и адекватно обвинение. Вика ми приятелят ми – е как така всеки месец.
Ето. Дори може и по повече от една на месец да са тия статии. Потресаващо.

Шелингирова
Шелингирова
23 ноември 2022 11:25
Гост

Потресаващо е наистина.

Шелингирова
Шелингирова
23 ноември 2022 11:22
Гост

Ето пак. Прокуратурата защо не си плаща сама тия пари. Защото няма? Защото ги взема от държавата.