Лекарите да не премълчават случаите на физическа или вербална агресия спрямо тях, а веднага да сигнализират прокуратурата. За това е призовал окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, който днес е разговарял с медици от УМБАЛ-Бургас.

Срещата е била по инициатива на лекари и на нея, освен Чинев, са присъствали районният прокурор на Бургас Иван Кирков, обвинителят от окръжната прокуратура Валентина Чакърова, зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев и колежката му Здравка Инджова, която е шеф на спешното отделение в университетската болница.

Д-р Георгиев е изразил тревогата си, че случаите на физическа, а най-вече вербална, агресия от пациенти и придружаващите ги близки спрямо лекари вече са почти ежедневие. Затова е поискал и срещата с ръководството на прокуратурата в Бургас – за да получат медиците точни и ясни насоки какви действия да предприемат, за да има ефект върху агресорите и те да понесат своята отговорност. Д-р Инджова пък е дала конкретни примери на заплахи към лекари.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев е призовал медиците да не премълчават случаите на насилие и винаги да сигнализират прокуратурата. Не е задължително това да става лично, може да подават сигнали и по електронната поща на съответната прокуратура, казал още Чинев като пояснил, че тя се проверя ежедневно. Уверил гостите си, че всеки сигнал се проверява щателно.

Наред с това той е посъветвал лекарите в случай на упражнена агресия най-напред да уведомят фирмата, която охранява болничното заведение, незабавно да се обадят на тел. 112 и да сигнализират дежурния в съответното районно полицейско управление.

Районният прокурор на града Иван Кирков на свой ред е информирал медиците, че вече са предприети стъпки за законови промени, с които да се гарантира защита на всички медицински специалисти. Става дума за чл. 144, ал. 2 от Наказателния кодекс, който в момента гласи: „За закана спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, или спрямо лице, ползуващо се с международна защита, наказанието е лишаване от свобода до пет години“.

Идеята на представителите на държавното обвинение е разпоредбата да бъде изменена така, че всички медицински работници да бъдат приравнени на длъжностни лица, защото настоящата съдебна практика определя, че длъжностни лица са само тези, които упражняват административни правомощия в лечебните заведения, но не и останалата част от лекарския екип или служителите в болничните заведения.

Двете страни са се разбрали и за подобряване на комуникацията.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бъдещ обвинител
бъдещ обвинител
04 февруари 2019 9:54
Гост

Мдаа. Още специално внимание за убийците в бели манти.. А за жертвите им – стигма и омерта.. Досега да има осъден лекар? За пари са готови и здрав човек да заколят/отровят. Ноторно известен факт..

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
31 януари 2019 18:17
Регистриран

Всички тук сте прави и не сте прави.Насилието си има причина.Защо не се разровите и след съответното проучване, да създадете един обобщаващ образ както на лекарите, така и на онези т.н.пациенти, но отделно.Къде се срещат техните искания.Ами там-лекарите не искат насилие.Пациентите искат внимание, грижа такава ,но с цел да бъде спасен безценен Човешки живот.Лекарите и мед.служители, обаче, не умеят .Не могат,или не искат да дават всичко от себе си, за да спасяват пациентите.ТЕ не ги обгрижват с обич.Те ги мразят.Те не ги дори „виждат“пред себе си като значим обект.И точно затова пациентите усещат, че няма да се сбъдне тяхното желание… Покажи целия коментар »

С обич: медик
С обич: медик
31 януари 2019 18:47
Гост

Вие наистина имате нужда от лечение.

наблюдател
наблюдател
04 февруари 2019 9:56
Гост

И да има, вие не можете да предложите такова. Освен да източвате касата и да нанасяте вреди друго досега не сме видели..

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 16:12
Гост

А какво да кажем за лекарите от Бърза помощ, на които дори им посягат по време на дежурствата им, а те работят за жълти стотинки!

човек
човек
04 февруари 2019 9:59
Гост

Да бе, добре че ‘работят’ Това може да го каже само един от тях. Или някой който никога не е търсил услугите им че да види за каква грубост, безхаберие и коравосъедечност става въпрос. За да ги бият, явно има защо..

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 16:09
Гост

Би било добре всички медицински работници да бъдат приравнени на длъжностни лица.

city-zen
city-zen
04 февруари 2019 10:01
Гост

Или да спрат да ни оглушават с лицемерния им рев за привилегии над останалите граждани

наглост
наглост
04 февруари 2019 10:09
Гост

Нали! Ама без да носят отгояорност за подкуп, както е досега..

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 16:08
Гост

Истината е, че хората са обезверени и озлобени. Но за това е виновна системата, а не лекарите.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 16:10
Гост

И има за какво. Здравната каса не поема разходите за много случаи.

възмутен
възмутен
04 февруари 2019 10:08
Гост

Не може да обяснявате всичко със ‘системата’. Ако някой се държи грубо и пренебрежително с пациентите си, ако не си върши работата или действа недобросъвестно, ако изнудва за подкупи – НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА с някаква абстрактна система. За това си носи ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ. Проблемът е че няма кой да им я потърси ефективно, затова някои хора в отчаянието си прибягват до саморазправа.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 16:07
Гост

И да се обадят на фирмата-охраните, докато дойде някой друг… Лекарят в този случай е в безизходица и именно за това трябва да се вземат превантивни мерки.

неутрален
неутрален
04 февруари 2019 10:02
Гост

Може би да спрат да обиждат пациентите и да започнат да си вършат работата?