Прокуратурата е внесла в Министерството на правосъдието молбата за правна помощ за разпит на Васил Божков, потвърдиха за „Лекс“ от държавното обвинение.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова каза, че от страна на ръководеното от нея ведомство процедурата ще се развие максимално бързо. Тя уточни, че министерството прави само формален преглед на подготвените от прокуратурата документи и изготвя писмо, с което ги изпраща до Обединените арабски емирства. По-късно правосъдният министър съобщи, че вече е разписала искането на прокуратурата.

Васил Божков от две години твърди, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. По думите на Божков той всеки месец е давал на Горанов по 20% от печалбата на лотарийния си бизнес, а пък при поискване от Борисов давал по-малки суми на Арнаудова (повече виж тук).

Божков, който има 19 обвинения, обаче се намира в Дубай. Досега той не е разпитван за изнудването, нито по някое от делата, по които е обвиняем.

Досъдебното производство за изнудването беше образувано преди дни „по неотложност“, когато МВР влезе в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова и ги задържа за 24 часа. След това обаче прокуратурата обяви, че всички действия по разследването трябва да бъдат преповторени от следовател, тъй като само такъв може да разследва членове на Министерския съвет, каквито са били Борисов и Горанов по времето, когато се твърди, че е извършено престъплението.

По делото няма повдигнати обвинения, а тримата задържани от МВР бяха разпитани повторно като свидетели. Предстои в понеделник премиерът Кирил Петков също да бъде разпитан от следовател, освен ако служебната му ангажираност не отложи явяването му за друга дата. Именно с разпит на Петков е постановено началото на разследването за изнудване.

Дали и Васил Божков ще даде показания, зависи от Обединените арабски емирства, с които България няма договор за правна помощ и по отношения на такива искания на нашите власти се прилага принципът на взаимност.

Прокуратурата обяви, че ще го разпита още преди дни, но внасянето на молбата се е забавило заради превода ѝ на арабски език.

Вчера пък стана известно, че Софийската градска прокуратура е поискала от Националната служба за охрана да ѝ предостави записите от камерите на четирите входа на сградата на Министерския съвет за периода от 23 февруари до 23 март. Периодът включва дните, в които у нас на посещение беше европейският главен прокурор Лаура Коьвеши, както и деня, в който е бил разпитан Кирил Петков.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 април 2022 14:07
Гост

Зорлем пак някой лев ще трябва да даде Черепа! Този път на шейховете! Оставете човека! Бойко Рашков достатъчно го разтовари. Сега даже вече му е враг.

къде е златото от случая осемте джуджета?
къде е златото от случая осемте джуджета?
02 април 2022 7:56
Гост

Прокуратурата първо да върне ритона, а после да разпитва. Ама може ли такава свинщина-изземват се хиляди предмети, и част от тях са ги хване липсата. Божков може да е всякакъв, но имаше идея артефактите да ги изложи в музей. А прокуратурата след изземване на предметите, после ги поодкрадна някои от тях-например-къде е ритона? Практиката прокуратурата да позачезва предмети, иззети по досъдебни производства е рецидивираща. Друг пример -прокуратурата иззе, а после поизчезна около 40 картини на известен колекционер. Ето да четете: https://e-vestnik.bg/24042/igor-markovski-ot-275-moi-kartini-v-trezora-na-ktb-lipsvat-37/ ЦИТАТ „от 275 картини, за които претендирам, че са лично моя собственост, оставени на отговорно пазене в трезора на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 19:54
Гост

Почвам да се питам : Черепа ли управлява клетата ни родина?

Христо
Христо
01 април 2022 13:18
Гост

Толкова ли е сложен този превод на арабски език? Я колко арабисти има в София.

Никаква вяра на престъпниците с каскети
Никаква вяра на престъпниците с каскети
01 април 2022 13:04
Гост

Простите каскети 100% нарочно ще са го написали грешно, така че да им откажат и след това да кажат – видяхте ли, ние много искахме да го разпитаме (въпреки че 2 години лъгахме като дърти каскети как било недопустимо), ама ОАЕ не дават

Дичо
Дичо
01 април 2022 13:19
Гост

Пак хвърлят прах в очите на хората.

Кирос
Кирос
01 април 2022 12:49
Гост

Аз надежда за честен процес срещу Бойко Борисов нямам. Даже, като знам каква страна на абсурдите сме, вероятно на следващи избори не само ще спечели, но ще си вкара сателитките, като Марешки и ще управлява пак.

Мики
Мики
01 април 2022 13:20
Гост

Не може да спечели. Хората вече не му вярват.

Zlatimir
Zlatimir
01 април 2022 12:48
Гост

Дано го разпитат наистина.

Николай
Николай
01 април 2022 12:48
Гост

Любопитен съм как ще се случи този разпит. Не виждам как.

Ники
Ники
01 април 2022 13:21
Гост

Абсурд е той да се върне тук.. С видеоконферентна връзка по всяка вероятност.

Тишев
Тишев
01 април 2022 12:47
Гост

Хитри са ей, хитри са бившите комунисти и служители на ДС. Старците, които управляват България. Божков е опасен за тяхното момче Бойко Борисов, затова му повдигнаха обвинение с ясната цел той да избяга в страна, като ОАЕ или друга подобно, от която няма екстрадиране, но и ние нямаме договор за взаимопомощ в правото. Сега Божков и да иска да каже и даде доказателства за престъпленията на момчето на ДС генералите – Бойко Борисов, то той не може да го направи, защото трябва да се махне от ОАЕ за тази цел. А направи ли го, ще бъде арестуван по обвиненията на… Покажи целия коментар »

Илош
Илош
01 април 2022 12:45
Гост

Дали и Васил Божков ще даде показания, зависи от Обединените арабски емирства, с които България няма договор за правна помощ и по отношения на такива искания на нашите власти се прилага принципът на взаимност.

Нали много зор даваме на прокуратурата, че не иска да разпитва Божков. Ето сега ще кажат – ние искаме, ама то ОАЕ не ни дава да го направим. Толкова по темата.

Нов
Нов
01 април 2022 12:45
Гост

Това 1-воаприлска шега ли е? Не е възможно така да са се „разбързали….

Спас
Спас
01 април 2022 13:22
Гост

Пак имитират дейност

Милош
Милош
01 април 2022 12:45
Гост

Добре. Чакаме с нетърпение.

Динчев
Динчев
01 април 2022 12:44
Гост

Само по себе си това е добър ход, но да видим какво ще излезе. Защото съм скептичен.

Хириласко
Хириласко
01 април 2022 12:44
Гост

Спокойно. Премислен ход ще да е. Ще го разпитат, защото ПП ПП и обществото така искат и питат защо прокуратурата спи, а после ще кажат, че няма нищо сериозно в думите на Божков и няма повод за обвинения. Така ще са си зимили ръцете.

Герова
Герова
01 април 2022 12:43
Гост

Няма на къде вече. Обществения натиск е голям.