Главният прокурор Сотир Цацаров вече е разпоредил проверка на финансовия министър Владислав Горанов и тя е за използване на служебното положение (чл. 283 НК) и търговия с влияние (чл. 304б НК), съобщиха от държавното обвинение.

Тя е следствие от въпрос на зрител, който снощи Слави Трифонов зададе на Цацаров (цялото интервю виж тук). Въпросът беше „Знаете ли, че министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен? Цената на наема, според обявените на самия комплекс е малко над 10 евро на квадрат или над 1800 евро на месец. За 6 г. това са над 250 хиляди евро. Това не е ли пример за обвързаност и защо прокуратурата не разследва това?“

Фактите заслужават проверка, каза снощи Цацаров. А днес от прокуратурата информираха и за какво ще е тя, както и че ще я извърши Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Ако се установи, че Горанов е използвал служебното си положение го заплашва до 3 години затвор. За търговия с влияние обаче санкцията може да достигне 6 години затвор и 5000 лв. глоба.

Обитаваният от Горанов апартамент се намира в комплекса „Есте Хоум енд СПА“. Той е собственост на дружеството „Есте пропъртис“ ЕООД, която пък е дъщерна фирма на „Адванс пропъртис“ ООД, което е на братята Георги и Кирил Домусчиеви, сочат данните в Търговския регистър.

„Имотът, който използвам, няма никаква връзка със семейство Домусчиеви, с техни фирми или близки. Този апартамент ми е предоставен за ползване през 2012 г. от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен“, заяви Горанов пред журналисти малко по-късно днес.

И допълни: „Държа да заявя, че повод за проверката е моята декларация. Тоест аз лично през април съм декларирал факти и обстоятелства, които естествено, че могат да бъдат проверени. Декларирал съм и ползването на този недвижим имот с ясното съзнание, че според моите оценки не представлява конфликт на интереси. Не знам защо проверката се появява точно сега, при положение че за никого не е тайна, че от 2012 година живея там. Не говорим за предоставено жилище от бизнесмен, а от роднина. Позволете ми да си управлявам бита, както намеря за добре. Нямам никакви притеснения за проверката и не смятам, че съм извършил нещо нередно или незаконно“.

Финансовият министър каза, че ще предостави цялата информация на КПКОНПИ и декларира: „За мен винаги истината и спазването на закона са били на първо място“.

Какво става с концесията на „Юлен“

По повод друга от темите, коментирани от главния прокурор в интервюто му със Слави Трифонов – концесията на „Юлен“ за ски зоната над Банско, от държавното обвинение съобщиха, че Цацаров днес изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което иска информация за това какво е предприето по въпроса. Всъщност още през юни главният прокурор изпрати предложение до Борисов Министерският съвет незабавно да промени концесионния договор на „Юлен“. Тогава от държавното обвинение обявиха, че правителството бездейства поне от 2010 г., когато за пръв път е документирано, че „Юлен“ нарушава договора за концесия от 2001 г. С него е дадено право на дружеството да ползва 99.55 хектара от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско и „Ски зона с център Банско“, която е изключителна държавна собственост, а впоследствие се оказва, че концесионерът ползва площ от 164.78 хектара.

Пет месеца по-късно обаче в прокуратурата няма информация правителството да е предприело мерки и затова Цацаров днес е изискал информация от Борисов.

В интервюто си пред Слави Трифонов главният прокурор дори заяви, че „ако отговор продължава да няма, ще трябва да се предприемат други мерки от прокуратурата, свързани евентуално с проверка за търсене на наказателна отговорност“.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов също бързо реагира след интервюто на главния прокурор. На специална пресконференция той обяви, че още на следващото заседанието на правителството ще поиска да бъде упълномощен да започне преговори с „Юлен“ за промяна на концесионния договор за ползването на части от националния парк „Пирин“ за нуждите на ски зоната в Банско и „значително“ увеличение на плащаната на държавата такса. „В концесионния договор от 2001 г. е допусната сериозна грешка с площта на територията и трябва да се търси отговорност за нея„, каза Нено Димов.

Кои са обвиняемите от „Джи пи груп“

Освен това днес от държавното обвинение съобщиха и кои са обвиняемите от фирмата „Джи пи груп“ – това са двама от съдружниците Владимир Лозанов и Георги Василев.

Миналата седмица от прокуратурата огласиха само, че има повдигнати обвинения за престъпен сговор за извършване на данъчни и финансови престъпления, чиято цел били имотни облаги в особено големи размери. Единият от съдружниците – Георги Василев, е обвинен и за пране на пари. Той получил в своя сметка 14 млн. евро, за които знаел, че са придботи от престъпление. След това опитал да нареди превод на парите в друга своя сметка в чужбина. Двамата са на свобода срещу парични гаранции от 15 000 лева и 30 000 лева.

Сигнали в прокуратурата за злоупотреби с европейско финансиране, свързани с „Джи по груп“, бяха изпратени от сайта „Бивол“ и от вицепремиера Томислав Дончев. Още през септември ДАНС започна проверка заради публикация в изданието с изнесени данни за корупция във фирмата.

Тогава и журналист от „Бивол“ и негов колега от Румъния подадоха сигнал в полицията, че край Радомир се изгарят документи на „Джи пи груп“. Двамата отишли на мястото, но там бяха арестувани от полицаите, а от МВР после обясняваха, че изпратените служители не са знаели, че сигналът е подаден именно от тези журналисти.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов нареди „Джи пи груп“ да бъде извадена от всички проекти с европейско и държавно финансиране, а после от дружеството сами обявиха, че се отказват от проекта за тунел „Железница“ и от ремонта на трасето на трамвай №5.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Андрешко
Андрешко
23 ноември 2018 13:49
Гост

Ех, Влади, Влади, любимецът на правителството, защо толкова простичък излезе да се набуташ по този начин? Явно си стъпил накриво някъде някога.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2018 12:54
Гост

А Делян Пеевски, кога? Той дори не ходи на работа, а заплатата му тече.

Охо-бохо
Охо-бохо
23 ноември 2018 12:53
Гост

Зачестиха злоупотребите с европейското финансиране и май ще ни спрат кранчето. Докато не осъдят някой от „високите етажи“ нещата няма да се променят.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2018 12:46
Гост

Като ще вадим картите, защо не кажете името на бизнесмена, който е предоставил жилището безвъзмездно?

Песимист
Песимист
23 ноември 2018 12:49
Гост

Защо ли си мисля, че това вече сме го виждали. Прокуратурата отново ще си свърши работата, Цацаров-чист. Обаче след това някак си нещата се бавят и няма ефективна присъда. Слави, ще трябва май пак да каниш някой величествен гост. 🙂

Никой
Никой
23 ноември 2018 18:25
Гост

Какво означава „безвъзмездно“. Налице е търговия с влияние, а не неплащане на наем. Налице е абсолютна корупционна сделка между свързани лица по смисъла на закона 🙂

Никой
Никой
23 ноември 2018 18:41
Гост

Дали „бизнесмена“ е Агата-Домусчиев, или „кръсника“ на Горанов е без значение – налице е абсолютна корупционна сделка – търговия с влияние, след като Горанов не обитава жилището на някое от предвидените от закона основания – като наемател или собственик 🙂