Прокуратурата започва проверка на 100 големи приватизационни сделки, между които и тези за „Кремиковци“ и „Бобов дол“. Това обяви днес пред БНР главният прокурор Иван Гешев и уточни, че това е само „първата порция“, като критерият е бил първо да се проверят сделките с най-големи активи.

Той нареди тотална проверка на цялостната приватизация преди близо месец, след което пък от „Атака“ предложиха промени в Наказателния кодекс, за да бъде изключена давността за престъпления, свързани с приватизацията, тъй като за повечето от случаите, които се проверяват сега, тя отдавна е изтекла.

„За да може да се прецени давността за всеки конкретен случай, трябва да се извърши анализ. Подозирам, без да съм навътре още в тази тематика, че поне по отношение на следприватизационния контрол, гаранция ще излязат много сделки, за които давността не е изтекла“, каза днес Гешев и добави, че прокуратурата ще работи според сегашното законодателство, но се надява и политиците да си свършат работата.

„Надявам се да направят всичко възможно да си свършат работата и да отвържат ръцете на прокуратурата, за да направи пълни, цялостни и компетентни разследвания“, подчерта главният прокурор. Според Гешев чувството за справедливост у българите ще бъде възстановено в много по-голям обем, ако бъде извършен обективен анализ на целия приватизационен процес.

По думите му, втората част от проверките за приватизацията ще е да се прецени и какво е правила прокуратурата през годините.

„Ще направим правен анализ на всяка една от сделките и ще установим, ако има нарушения на колеги“, каза още Гешев.

Адвокатите са много чувствителни

Главният прокурор не вижда защо трябва да се извинява на адвокати за изказано от него лично мнение. Реакцията му е продължение на задочния спор, породен от консултациите при президента Румен Радев за конституционни промени. След като от Български адвокати за правата на човека изпратиха становище за промени, което засяга и прокуратурата, Гешев го определи като наглост. Последва декларация на Висшия адвокатски съвет в подкрепа на колегите им, а адвокат Здравка Калайджиева поиска извинение от главния прокурор.

„Много са чувствителни“, отвърна днес Гешев и отново повтори мнението си, че е наглост адвокати да правят предложения за работата и мястото на прокуратурата.

„Затова го нарекох наглост, защото е наглост. Опитват се на мен да ми забранят да изказвам лично мнение, при положение че говорят за права на човека. Ако аз инициирам промени в Закона за адвокатурата, ще започнат едни писма до Европейската комисия, как съм привърженик на Ленин, Сталин, Хитлер и кой ли още не и ще стане страшно. Не може хора, които са едната страна в процеса да диктуват промените, които касаят другата страна в процеса“, каза още Гешев и добави, че целта била да бъде блокирана прокуратурата, да ѝ се сложи намордник, за да е безопасна и безвредна.

Той определи ситуацията като боксов мач, в който единият боксьор иска да бъдат вързани ръцете на другия, защото не харесва стила му.

Главният прокурор допълни, че не разбира и каква е целта на консултациите при президента, както и защо не е потърсено становище от прокуратурата.

„На мен ми приличат на нещо като: Не може да няма проблем, намерете го“, обобщи Гешев.

Главният прокурор подчерта още, че няма амбиции в политиката и това, че има 7-годишен мандат му позволява да не се интересува от рейтинга си, за разлика от политиците.

„Някъде четох, че съм американски ястреб, ако въобще мога да кажа, че съм ястреб, аз съм български ястреб“, каза още Гешев.

Относно множеството разследвания срещу богати българи, последното от които е срещу Васил Божков, обвинител №1 разясни, че прокуратурата не мрази богатите хора, но те трябва да си плащат данъците.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
05 март 2020 12:05
Гост

За хората с елементарна правна култура е ясно, че поради изтекла давност не може и няма да има осъдени. Целта е разсейване на публиката и неглижиране на извършваните престъпления от герберската шайка, покровителствана от един прост каскет.

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 9:50
Гост

Аферата „Сапио“, БГА Балкан, Кремиковци, всички сделки за по един долар, ЕРП-тата-списъка може да е безкраен. И нещо също много важно-приватизацията е ясна-там в 99% от случаите има гнили ябълки, круши и други фрутита, но давността ги е покрила. А е възможно да се провери къде е рафинерията, не тази в Бургас или Плевен, а онази мобилната, за която злите езици твърдят че е натоварена на кораби и уж за малко е предислоцирана, ама май е забравила да се върне. Концесиите са много важни, дори повече от приватизационните сделки. Язовири, мини, кариери и прочие.

Стойчо
Стойчо
04 март 2020 15:24
Гост

Once a cop always a cop – ама в лошия смисъл на думата …

Анонимен
Анонимен
04 март 2020 14:44
Гост

Успех, Гешев! Голяма тиня е около тези приватизации. Обаче надали ще има осъдени, нали?

наблюдател
наблюдател
05 март 2020 12:01
Гост

Ако не ти липсваше правна култура, щеше да си наясно, че поради изтекла давност не може да има осъдени. Целта е да се залъжат балъци като теб, за да обръщат внимание на престъпната герберска шайка покровителствана от един прост каскет.

Анонимен
Анонимен
04 март 2020 14:43
Гост

Прокуратурата как пък си избра, че точно за 100 предприятия ще проверява. И какво има повече да се цикли за „Кремиковци“? Разкостиха го, осравиха маса хора без работа и го подариха, вместо да го продадат.

Ben van Felix
Ben van Felix
04 март 2020 13:56
Гост

Този господин има вид и изказ на обикновен милиционер. Глупав. Само факта, че разбишкаха къщата на Васил Божков и изнесоха от там забележете В ЧУВАЛИ картини за стотици хиляди, говори и за това как се работи и съответно какви проверки ще се направят, а и накрая какви резултати ще има. Но за глуповатите българи може би върши работа. Те се радват вечер по новините, като видят, че някой богат му скриват шапката. Как може той да е богат и успял, а Пешо от Тутракан да не.

Николай
Николай
04 март 2020 14:22
Гост

Да, хорската завист граници няма. Някои дори са на мнение, че „Може на мене да не ми е добре, ама на него да му е зле“.

Раднев
Раднев
04 март 2020 13:53
Гост

Навсякъде по света се дава картбланш на поставените на ръководни постове за да реализират идеите си. Нека сега да дадем шанс на този човек. Може пък да се окаже кадърен и да преобърне мисленето ни за него.

Танту за кукуригу
Танту за кукуригу
04 март 2020 14:24
Гост

Гешев! Той няма собствени идеи. Други дърпат конците. А има да се отчита и за назначаването му като главен.

Gerova
Gerova
04 март 2020 13:52
Гост

Защо имам чувството, че само губи времето на хората? Нищо няма да излезе от това. Ще се вдига шум сега докато текат уж някакви проверки, но след шест месеца, когато искаш да провериш какво се е случило след тези проверки, няма да намериш нищо. Просто ще се закроти. Така става в тая държава.

мариела
мариела
04 март 2020 13:43
Гост

Да бе. Знаем какво ще стане. Или няма да се намери никакво нарушение или ще се намери, но няма да видим Костов в затвора. Защото по негово време се случиха повечето приватизационни сделки. Няма как да ми кажете, че да продадеш предприятие за 100 лв. е ОК за националния интерес. И няма как да ме убедите, че хората около Костов и той самият не са нагушили шест цифрени суми.

няма как няма
няма как няма
04 март 2020 17:28
Гост

да предположим, че имам предприятие с активи за 10 милиона и същото има задължения 30 милиона. Хайде да ми го купиш за 12 милиона, айде ще дам отстъпка като за съфорумец -11 мил. нали няма как иначе да стане?

Popova
Popova
04 март 2020 13:41
Гост

Смятам, че този човек единственото което прави е да си създава шум край себе си и така да започнат да си мислят хората, че върши нещо съществено. Като цяло нито имаше полза от пукотевицата около Божков, нито до тук има полза от тези проверки.

Жоро
Жоро
04 март 2020 14:25
Гост

Оплел се е завалията като пиле в кълчища. Цаци беше по-уравновесен. Ама, нейсе.

Кирилова
Кирилова
04 март 2020 13:40
Гост

Хората ще придобият чувство за справедливост само тогава, когато видят зад решетките действащи политици и бизнесмени. А не да се разследва нещо си от преди 30 години, като извършителите може и да не са живи вече, а другата опция е да са в САЩ например.

Миленовски
Миленовски
04 март 2020 13:39
Гост

Истината е, че предложението на Атака е смислено. Далеч по-смислено от предложението на НФСБ и техните проекто закони. Определено ако нарушенията са във вреда за държавата, те не бива да имат давност. Може и преди 50 години да са се случили – какво от това

д-р Даринова
д-р Даринова
04 март 2020 13:37
Гост

Изключително съм доволна от инициативата на главния прокурор. Отдавна някой трябваше да се заеме с разследване на тези приватизационни сделки, като за повечето от тях знаем, че не са се случили в полза на народа.

Фен на Сийка Милева
Фен на Сийка Милева
04 март 2020 13:48
Гост

Опп…како Сийке, не се напъвай да хвалиш Главния каскет на РБ, защото в момента се разходват средства и време за ялови проверки, въпреки изтеклата давност за евентуално извършените престъпления. Народът се кефи на зрелища, но никой не казва, че сметката отново ще бъде платена от гражданите.

Яжте пасти
Яжте пасти
04 март 2020 14:26
Гост

С тези зрелища се измества епицентъра на сериозните проблеми. Ама, като няма хляб…