Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу предлаганите от МВР промени, с които се дава изрично право на Гранична полиция да извършва проверки на границите за неплатени пътни глоби и невръчени фишове и актове.

Както „Лекс“ писа, те идват скоро след като Върховният административен съд (ВАС) нареди на МВР да преустанови проверките на границата с Гърция, при които спираше хора, които имат неплатени глоби към КАТ, защото са в нарушение на европейското право и на Конституцията. В мотивите за измененията обаче няма и дума за определението на ВАС и затова сега омбудсманът напомня на МВР какво му казаха върховните съдии. А именно, че предвид трайната практика на Конституционния съд (КС), на Европейския съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си да връчва електронни фишове и на наказателни постановления по Закона за движението по пътищата и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната.

Ковачева напомня на МВР и че тя оспори пред КС две разпоредби от ЗДвП (чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к”), които дават право на службите по контрол да отнемат временно шофьорски книжки и спира от движение автомобилите на хора, които не са си платили глобите.

И заявява, че изменението, с което на Гранична полиция се дава да прави проверки за неплатени глоби, не съдържа достатъчно гаранции за правата на гражданите, които напускат страната по работа, за почивка или за лечение.

„Без съмнение неизрядните водачи следва да бъдат санкционирани съгласно законовите разпоредби и глобите, които се налагат, да бъдат своевременно събирани, но е необходимо много внимателно да се следят както измененията, така и прилагането на нормативната уредба в тази сфера в контекста на упражняването на конституционните права на гражданите“, пише тя. Но подчертава, че така както е написан текстът в правилника на МВР няма гаранция, че няма да се пречи на гражданите да напуснат страната.

Както „Лекс“ писа, сега и омбудсманът констатира, че е неясно дали освен проверката за невръчени фишове и неплатени глоби, служителите на Гранична полиция ще налагат и оспорените от нея в КС принудителни мерки при неплащане на глобата – отнемане на книжката и спиране от движение на колата.

„Събирането на неплатени глоби на границата и обвързването на тяхното плащане с правото да напуснеш пределите на страната, е неприемливо и не оправдава ограничаването на правата, предвидени в конституционната разпоредба. Не оспорвам, че прилагането на принудителни административни мерки е обосновано в случаите на тежки нарушения, при които се застрашават живота и здравето на гражданите, както и за да се осигури безопасността на движението по пътищата. В този смисъл санкционирането на нарушителите има важен превантивен ефект. Налагането на такива санкции на основание на несъбрани глоби, което не е административно нарушение обаче, е неоправдано и води до нарушаване на конституционни права на гражданите“, заявява Ковачева.

И напомня, че правото да се напуска страната може да се ограничава само със закон и за защита на важни обществени интереси, а не с правилник. Но дори да бъдат предвидени в закона, подобни изменения са в противоречие и с правото на Европейския съюз.

Омбудсманът сочи и серия от други проблеми, които биха възникнали, ако Гранична полиция контролира връчването и плащането на пътните глоби.

„С предлаганите промени на практика се допуска едва на гранично-контролно пропусквателните пунктове да се установи проблема с невръчени фишове, наказателни постановления или неплатени глоби. По този начин гражданите биха могли да се окажат в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без всъщност да им е била дадена възможност да реагират спрямо установено по надлежния ред извършено от тях нарушение на Закона за движение по пътищата и на практика няма да могат адекватно да упражнят правото си да обжалват. Не само това, а и биха могли да възникнат за тях затруднения при преценката дали са изтекли давностните срокове относно наложената глоба. А дори да могат да продължат пътуването си, ще трябва да реагират в установените от закона срокове, когато всъщност са се насочили към напускане на страната поради лични или служебни причини. Създаването на подобни затруднения би могло да се отрази на правото им на защита, което трябва да упражнят в определен срок“, пише Диана Ковачева.

Омбудсманът изтъква още, че ако човек напуска страната за по-дълго време и не е подготвен да плати глоба на граничния пункт, а няма намерение да обжалва, няма да може да се възползва от възможността да плати 70% от размера ѝ в 14-дневен срок.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
кольо
кольо
26 февруари 2021 9:34
Гост

А, каква е разликата с това да те проверят край Ихтиман? Аман от популизъм….

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 22:33
Гост

Абсурдно е да се правят проверки на границите за неплатени пътни глоби.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 22:34
Гост

Като са некадърни да си ги съберат тук, така ще е.

Lawyer
Lawyer
25 февруари 2021 16:23
Гост

Решение на ВАС, а някакво се човече се мисли, че е нещо, повече от МАЛО&УМНИК! Проф. Балан: „- Човече, Вие сте млад и умен, но в моите очи – МАЛОУМЕН!“
Закона, решението, определение….правилник…правилник за приложение лоши или добри се изпълняват! Ако не ти харесва – ОБЖАЛВАШ! Гониш си интересите до…последна капка кръв!

Lalov
Lalov
25 февруари 2021 16:22
Гост

Пълна излагация е тоя закон

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 16:21
Гост

Ами да се научат да си плащат глобите и няма да ги проверяват, като империалисти

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 22:36
Гост

Така е. Някои все се опитват да минат между капките.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 16:21
Гост

Аз не знам защо това се получава. Не бива така да ни малтретират

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 22:37
Гост

Защото това е максимумът на ресурсите им.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 16:21
Гост

И според мен е скандално но….това е положението, както се казва.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 16:20
Гост

Те като са давали ум, полицайте не са били там

Lawyer
Lawyer
25 февруари 2021 16:26
Гост

А, просто са били на занятие! Не ги винете мили хора! Те толкова си могат!

Temelko
Temelko
25 февруари 2021 16:20
Гост

Според мен положението е такова, че МВР се чуди как да си събере парите и измисли тоя недодялан план

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
27 февруари 2021 0:59
Гост

Защо МВР трябва да събира „свои“ пари? Защо въобще се въвежда държава в държавата и се натоварва МВР с несвойствена му работа? Данъчните са държавните служители, които трябва да събират държавните вземания и за целта си има ДОПК. Защо паралелна структура в МВР ще събира пари, и защо тогава не дадем на данъчните, НОИ, Агенцията по кадастър или Министерство на земеделието правото да съставят актове по ЗДвП? На, пътищата минават покрай обработваеми земи, значи глобите по тях са от „компетенцията“ на земеделието…

Равиоленска
Равиоленска
25 февруари 2021 16:19
Гост

И за мен няма логика МВР да те проверява на границата. Принципно има някаква логика, но уви изпълнението е скандално

RisteV
RisteV
25 февруари 2021 16:19
Гост

Според мен омбудсманът е абсолютно прав

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 22:38
Гост

Да, браво на нея!

Memo
Memo
25 февруари 2021 16:19
Гост

МВР не измисли по-нормален начин да се справи с този проблем