Притежателят на търговска тайна ще може да потърси защита на правата си в съда като поиска да му бъде присъдено обезщетение за вредите, нанесени му с разкриването й. Това предвижда проект на Закон за защита на търговската тайна, изготвен от Министерството на икономиката и публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации.

Със законопроекта се транспонира Директива (ЕС) 2016/943 на Европейския парламент и на Съвета за защитата на неразкрити ноу-хау и търговска информация срещу тяхното незаконно придобиване, използване и разкриване.

В него се посочва какво се има предвид под неправомерно придобиване и разкриване на търговска тайна. Най-напред става дума за нерегламентиран достъп, присвояване или копиране на документи, вещи, материали, вещества или електронни документи, които са под законен контрол на притежателя на търговската тайна и съдържат търговска тайна или информация, от която тайната може да бъде извлечена или друго поведение, което противоречи на добросъвестната търговска практика.

Отделно се изтъква и че използването или разкриването на търговска тайна без съгласието на нейния притежател се счита за неправомерно, когато е извършено от лице, което е я придобило неправомерно, или е нарушило споразумение за запазване на поверителност или друго задължение да не разкрива търговската тайна, или е нарушило задължение за ограничаване използването ѝ.

Не на последно място в проекта се казва, че придобиването на търговска тайна се смята за неправомерно и когато към момента на придобиването лицето е знаело или е трябвало да знае, че тя е била получена пряко или косвено от друго лице, което я е използвало или разкрило неправомерно.

В проекта е предвидено съдебните производства да се гледат по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Този, който притежава търговска тайна или който упражнява контрол върху нея, има право да предяви иск срещу всеки нарушител за установяване на неправомерното придобиване, използване или разкриване на търговска тайна. Освен това ищецът ще може да поиска от съда и: да му присъди обезщетение за претърпените вреди; да бъде преустановено или забранено използването или разкриването на търговската тайна; забрана на производството, предлагането, пускането на пазара или използването на стоките – предмет на нарушение, вноса или износа, както и съхранението на тези стоки; унищожаването на цели документи, вещи, материали, вещества или електронни документи или части от тях, които съдържат или носят търговската тайна или когато е целесъобразно – предаването им на ищеца.

Освен това притежателят на търговска тайна може да поиска от съда да наложи и няколко мерки по отношение на стоките, които са предмет на нарушение: те да бъдат изтеглени от пазара, да бъдат премахнати характеристики им, във връзка с които е установено нарушение, да бъдат унищожени, когато е целесъобразно, да бъдат наложени мерки за граничен контрол и задържане на стоките.

В проекта изрично е установено, че тези мерки следва да са пропорционални, избягващи създаването на пречки пред търговията в рамките на вътрешния пазар на ЕС и възпрепятстващи злоупотребата с процесуални права по този закон. За гарантиране на последното е установена и възможността съдът да присъди обезщетение, да наложи глоба, както и да разпореди публикуване на решението, когато установи, в рамките на същото или на отделно производство, че иск, подаден по реда на този закон, е неоснователен, както и че ищецът е поискал образуване на съдебното производство недобросъвестно или с цел злоупотреба“, се казва в мотивите към законопроекта.

Предвижда се и че преди предявяване на иска, както и до приключване на съдебното производство пред въззивната инстанция, по искане на притежателя на търговска тайна, съдът може да наложи обезпечителни мерки. Те са преустановяване или забрана за използването или разкриването на търговската тайна; забрана за производството, предлагането, пускането на пазара или използването на стоките – предмет на нарушение, вносът или износът им, както и тяхното съхранение; изземване или предаване на стоките – предмет на предполагаемото нарушение.

Проектът дава възможност вместо прилагане на привременните мерки, съдът да определи внасяне на гаранция от ответника в размер, определен съобразно размера на преките и непосредствени вреди, които ищецът би претърпял, ако ответникът продължи да ползва търговската тайна.

Същевременно с цел гарантиране на правата на лицето, посочено от притежателя на търговска тайна за нарушител, по преценка на съда, ищецът може да бъде задължен да представи парична или имотна гаранция, която да обезпечи преките и непосредствени вреди, които ответникът ще претърпи, ако обезпечението е неоснователно.

В законопроекта се изброяват и обстоятелствата, които съдът трябва да прецени при определяне на размера на обезщетение, а именно – онези, свързани с неправомерното придобиване или разкриване на търговска тайна, включително отрицателните икономически последици, пропуснатите ползи, които са настъпили за притежателя на търговска тайна, получените от нарушителя приходи в резултат от неправомерното използване, както и неимуществените вреди, претърпени от притежателя на търговска тайна.

Не на последно място, в проекта е дадена дефиниция на това що е то търговска тайна, притежател на търговска тайна, нарушител и стоки – предмет на нарушение. Предвидени са и изключения в обхвата на законопроекта.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някой си
Някой си
11 септември 2018 17:07
Гост

Проблемът у нас е, че правосъдието изостава от живота. Не мога да си представя съдия, който да приложи този закон. Докато разбере за какво става въпрос и давността ще е изтекла.

Потърпевш
Потърпевш
11 септември 2018 17:04
Гост

Сещам се и за друг аспект – бивши служители, които на изпроводяк отмъкват ноу-хау, дори и само за отмъщение.

DPO
DPO
11 септември 2018 16:57
Гост

Това е много, много важна промяна. Само един от аспектите е, че по този закон вече могат да бъдат съдени хакери, които са откраднали фирмени данни. Дано някой се сети да използва промените и за това.

Спец
Спец
11 септември 2018 17:02
Гост

Тази директива, която сега и България транспонира, е в отговор на търговския шпионаж, който се вихри от години по белия свят. И при нас го има, макар и в по-малки размери, но вече е проблем.

Васко
Васко
11 септември 2018 22:28
Гост

Какво ли стана със срива в Търговския регистър?