Служители в районните прокуратури, които от 1 януари 2019 г. стават териториални отделения, на този етап няма да бъдат съкратени, а преназначени. Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

През юли Пленумът на ВСС реши от Нова година пилотно да закрие районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

На тяхно място ще бъдат открити териториални отделения, като тези в Белоградчик и Кула ще бъдат към районната прокуратура във Видин. Териториалните отделения в Дряново и Трявна отиват към РП-Габрово, ТО в Тервел ще е към РП-Добрич, това в Ардино – към РП-Кърджали, Брезник и Трън минават към РП-Перник, Мадан и Чепеларе към РП-Смолян, а Тополовград към РП-Ямбол.

След това решение Прокурорската колегия поетапно предприе и редица други стъпки, свързани с реорганизацията на съдебната карта.

Една от тях беше да се уреди положението на служителите като днес беше изяснен и въпросът кой текст от Кодекса на труда е правилно да се приложи. Вариантите бяха два – дали да бъде по чл. 123, ал.1, т. 3 и т. 7, който регламентира запазване на трудовото правоотношение при промяна на работодателя, или по чл. 328, ал. 1 – за прекратяване на трудовия договор с работодателя с предизвестие.

В свое становище директорът на дирекция „Правна“ на ВСС Николай Найденов казва, че в случая е налице хипотезата на чл. 123 от КТ. Той изтъква, че не се закрива предприятие, защото макар работодателят да престава да съществува, няма прекратяване на работата, не е отпаднала необходимостта от осъществяване на съответната дейност. Той изтъква, че районните прокуратури се трансформират в териториални отделения, но ще продължат да изпълняват функциите си, освен това има и преотстъпване или прехвърляне на дейност от едно предприятие на друго, включително прехвърляне на материални активи, каквато е хипотезата на чл. 123, ал. 1, т. 7 от КТ.

Единодушно колегията подкрепи предложения от Найденов вариант и така служители няма да бъдат съкращавани, а преназначени в районните прокуратури, към които ще бъдат съответните териториални отделения.

Наред с това кадровият орган определи броя и видовете длъжности за съдебните служители на окръжните и районните прокуратури във Видин, Габрово, Добрич, Кърджали, Перник, Смолян и Ямбол.

Така в ОП-Видин ще има 21 щата за служители, а в РП-Видин – 22; в ОП- Габрово ще са 21, а в РП-Габрово – 11.5; в ОП-Добрич ще има 27 щата за служители, а в РП-Добрич – 14.5; в ОП-Кърджали – 20, а в РП-Кърджали – 14; В ОП-Перник ще са 23, а в РП-Перник – 25.5; в ОП-Смолян – 17, а в РП-Смолян – 14; в ОП-Ямбол щатът за служители ще е 22, а в РП-Ямбол – 20.5.

Прокурорската колегия указа на административните ръководители в тези прокуратури да предприемат действия за изменение на трудовите правоотношения със служителите от закритите районни прокуратури.

Освен това колегията ще предложи на Пленума да съкрати 10 заети щатни бройки за прокурори и седем за административни ръководители в 11-те прокуратури, които ще бъдат закрити, и да бъдат открити 17 щата в районните прокуратури, към които ще бъдат съответните териториални отделения. А обвинителите ще бъдат преназначени по реда на чл. 194 от ЗСВ.

Единствено шефката на РП-Чепеларе Вихра Къдринска е поискала да отиде да работи не в Смолян, а в Пловдив.

Тези въпроси ще бъдат решавани от Пленума на заседанието му на 6 декември.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Скептик
Скептик
04 декември 2018 11:13
Гост

това с прекрояването на съдебната карта ми прилича малко на местене на гробища.

Anonimen
Anonimen
03 декември 2018 20:16
Гост

Напълно разумно предложение на Николай Найденов.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2018 20:11
Гост

Прекрояването на съдебната карта е неизбежно. Чест им прави на ВСС, че се погрижиха за служителите.

Анчо
Анчо
03 декември 2018 20:13
Гост

Цацаров си удържа на думата. Преди време беше изпратил писма до тези прокъратури, за да разсее съмненията