Приоритет на Специализираната прокуратура през тази година ще е да работи така, че налаганите от съдилищата наказания по нейни дела да са адекватни на извършеното престъпление. Това обяви шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на отчет за дейността ѝ за изминалата година.

„Като минус отчитам и то на прокуратурата, а не на съда, размерът на наложените наказания. Един прокурор никога не е доволен от наложеното наказание“, каза Гешев и добави, че най-недоволни обаче са адвокатите на подсъдимите.

Размерът на наложените наказания по обвинителни актове на Специализираната прокуратура стана ясен в началото на месеца, когато отчетът си представи Специализираният наказателен съд. От него е видно, че ефективно на затвор са били осъдени 138 души, като най-честото наказание е до 3 години затвор (за 96 осъдени), 40 души са осъдени на от 3 до 10 години затвор, а двама са получили присъди от над 10 години затвор.

Прокурор Гешев уточни днес, че няма предвид, че наложените от съда наказания са неадекватни, а иска с работата си колегите му да постигат присъди с още по-тежки наказания. В същото време той призна, че повече от половината дела завършват със споразумения. Миналата година Специализираната прокуратура е внесла 93 обвинителни акта, а споразуменията са 123. Гешев обаче подчерта, че споразумението показва, че събраните доказателства са безспорни и обвиняемите се признават за виновни. По думите му, признаването на вина за по-лека присъда е част от „бизнеса“ на тези хора.

Шефът на Специализираната прокуратура за пореден път изтъкна проблема с материалната база, като каза, че ситуацията е ужасяваща, но прокурорите явно се успокояват с още по-тежкото положение на специализираните съдилища.

Ако нашето положение е ужасяващо, то на съда е трагично. Така, че във всяко лошо нещо, има и по нещо хубаво,

каза Гешев, след което поясни, че му е жал за колегите в спецсъдилищата. Вариант за преместване на специализираните съдилища и прокуратури е сградата на бившия механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“, където обаче е нужно сериозно преустройство, а членът на ВСС Евгени Диков каза наскоро в интервю за „Лекс“, че според него сградата не е най-подходяща заради невъзможността да се обособят нужните зони за сигурност. Според Иван Гешев обаче сградата е подходяща и може да се превърне в съдебна палата за специализираните структури, но призна, че не е ходил там скоро и спомените му са от посещения при познати през ученическите години.

Гешев засегна и темата с допълнителните бонуси към заплатите на магистратите в специализираните съдилища и прокуратури. По думите му, това е естествен процес и практика в цяла Европа. Той даде пример с Румъния, където магистратите в специализирания отдел „Антимафия“ получавали заплати като за върховно ниво, а отделно имали допълнително процентно увеличение и бонуси. Според шефа на спецпрокуратурата няма как прокурорите и съдиите да бъдат мотивирани да работят често и до 3 ч. сутринта, работата им да е до 100 пъти повече от тази на колегите им в другите съдилища и прокуратури, ако получават същите заплати.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 март 2018 17:26
Гост

Ако всички прокурори са като човека на снимката, разбирам защо прокуратурата е на това дередже. #kletamajkobulgariq

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 14:47
Гост

Не е важно, че на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле.

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 14:15
Гост

Ами започни да им предлагаш по 10 години затвор, няма да има по-тежки присъди, но споразуменията ще са по-малко. И адвокатите не винаги са най-недоволни, даже напротив.