Разследването за организираната престъпна група и подкуп срещу служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ в Благоевград е приключило, обвинени са 11 души, съобщиха днес от Специализираната прокуратура.

От там уточниха, че на 13 февруари е започнало предявяването на прецизираните обвинения, предстои предявяване и на материалите, след което в съда ще бъде внесен и обвинителният акт.

Първоначално са били обвинени десет души, но впоследствие при преценка на доказателствата е бил привлечен към наказателна отговорност още един човек, посочиха от спецпрокуратурата.

Случаят е от 2018 година. На 24 април м.г. бе проведена акция в Благоевград, при която бяха задържани десет служители на автомобилната агенция.

Схемата, според разследващите, била следната. Инспекторите осъществявали контрол на транспортни дружества. Те работели в екип от по 2-ма човека за срок от месец. После се прегрупирали. Транспортните фирми получавали известие за предстояща проверка и какви документи са необходими. Откритите сериозни нарушения, за които се предвиждат санкции до 5000 лева, обаче били прикривани, а за да стане това дружествата трябвало да „платят“ между 300 и 600 евро. Парите били в пликове, които на свой ред били подпъхвани под изисканите документи за проверка.

Инспекторите на свой ред, за да отчитат дейност, констатирали само дребни нарушения, които се санкционирали с около 200 лева. В края на работния ден парите от подкупите, които били до 1200 лева, били събирани и разпределяни между членовете на екипите.

Схемата била засечена още през ноември 2017 г., като над 30 фирми плащали на служителите на агенцията.

По искане на спецпрокуратурата обвинените служители са отстранени от длъжност. Те са на свобода срещу парични гаранции в различни размери.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 16:24
Гост

не им ли писна вече да изнудват хората с тази „такса спокойствие“ !

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 16:25
Гост

След някой друг ефективно осъден нещата се се поуталожат.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 16:18
Гост

Жалкото е, че не са първите, нито ще са последни.