Страните се смятат за уведомени, а призовките и съобщенията за връчени, ако са им изпратени същия ден на посочените от тях електронен адрес и факс. Такова правило за производствата по Закона за обществените поръчки (ЗОП) пред Комисията за защита от конкуренцията (КЗК) прие днес парламентарната правна комисия. Против гласуваха само представителите на БСП.

Промяната е в чл. 210, ал. 2 от ЗОП и беше гласувана днес на второ четене от комисията. В разпоредбата беше запазено второто изречение, което предвижда, че „когато страните не предоставят факс или електронен адрес за контакт или не са намерени на адреса, посочен в жалбата, те се смятат за уведомени чрез публикуване на съобщение в публичния регистър на официалната интернет страница на Комисията за защита на конкуренцията“.

Промяната за едновременно уведомяване по факс и имейл доведе до спорове между народните представители дали това означава, че всеки участник в обществена поръчка трябва задължително да има факс.
Председателят на комисията Данаил Кирилов, който е сред вносителите на предложенията за промени в ЗОП, посочи, че те се правят, за да се спрат злоупотребите с обжалването на поръчки. Християн Митев (Обединени патриоти) допълни: „Има хора, които участват в процедури за обществени поръчки, само за да ги оспорят и после да изнудват останалите участници. А след това се крият, посочили са в жалбата си един фиктивен адрес и какво правим?“.

Пенчо Милков от БСП обаче възрази, че се създава фикция, че съобщението е получено, само заради това, че е изпратено по двата начина. Последва дискусия дали става дума за презумпция или за фикция. Данаил Кирилов се зае да обясни идеята и последиците от нея: „Никого не задължаваме да си купува факс апарат. Факсът е телефонна услуга, свързана с нормалната гласова телефонна услуга. Сегашната факс комуникация не изисква непременно да имаш апарат, а уведомление може да се получи и на компютър“. „Важното е обратното съобщение, че съобщението, изпратено по факса, е получено. Именно затова твърдя, че няма фикция, а презумпция за уведомяването“, допълни той.

Явор Божанков обаче призова за унифицирано решение за изпращането на призовки и съобщения в Административнопроцесуалния кодекс. „Хората трябва да изкарат по едно висше образование, за да запомнят кой орган ги уведомява по имейла, кой по факса, кой по пощата или по телефона“, заяви той.
Кирилов и Митев обаче възразиха, че процедурите по ЗОП са различни, тъй като участниците в тях не са обикновени граждани, а към тях има технически и други специфични изисквания.

Без спорове депутатите създадоха нова разпоредба в ЗОП (чл. 196а), която задължава страните в производствата по обжалване на обществени поръчки и представителите им да упражняват добросъвестно процесуалните си права. „Отговорността за вреди при недобросъвестното им упражняване се реализира по общия исков ред”, записаха в закона членовете на правната комисия. Новата разпоредба ще се прилага и за производствата пред КЗК, и за тези пред Върховния административен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петя
Петя
30 май 2018 20:54
Гост

Като че ли ссмо Пенчо Милков е здравомислещ в случая.

Минувач
Минувач
30 май 2018 20:48
Гост

И двата случая на информиране са несигурни поради редица обстоятелства като проблеми с интернета, изключен факс и т.н.т.

Анонимен
Анонимен
30 май 2018 20:44
Гост

В този ЗОП има много неуредици.Вместо да ги оправят сега сътвориха поредната глупост.

Анонимен
Анонимен
30 май 2018 18:40
Гост

в кой век сме, да си пращаме факсове, бе хора? действащата разпоредба с публикуването на сайта на кзк върши идеална работа. как го измислиха това?

Потърпевш
Потърпевш
30 май 2018 20:51
Гост

Като гледам как парламентарната комисия се произнася, нищо чудно след време да ни уведомяват чрез пощенски гълъби. Това за тях си е направо крачка напред.