Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа. Това опасение изрази Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и отправи призив към гражданите да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

Повод за него е безпрецедентното напрежение след решението на състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдаличнева за предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман. То беше последвано от протести, митинги с призив за оставка на част от съдебния състав, а някои от тях получиха и заплахи.

Призивът е гласуван от всички членове на колегията без Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров, които са си направили отвод. Против са били Боян Новански и Стефан Гроздев.

Това е втората позиция, която колегията взема по случая. Както „Лекс“ писа, във вторник кадровиците обявиха, че споделят усещането на близките на студента Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта по казус с Полфрийман. Както и че препращат за проверка на Инспектората към ВСС сигнал на ВМРО срещу съдиите, в който се настоява срещу тях да започне дисициплинарно производство.

Това предизвика остро становище на Съюза на съдиите, в което съсловната организация заяви, че ВСС не само, че не е изпълнил задължението си по закон да отстоява независимостта на съдебната власт, но и с позицията си се е включил в безпрецедентния натиск над съдебния състав. При това положение от съюза отправиха и своеобразен призив членовете на Съдийската колегия да подадат оставка.

В четвъртък вечерта 292-ама съдии заявиха, че след като „системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава“, се обръщат към гражданите с призив за „осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир“.

Така се стигна до днешната позиция на Съдийската колегия, в която тя заяви, че следи със загриженост продължаващото ескалиране на общественото напрежение по повод на предсрочното освобождаване на Полфрийман.

В нея Съдийската колегия специално разяснява какво означава съдийската независимост и защо е препратила сигнала на ВМРО срещу съдиите в инспектората, за да направи той две проверки – за независимост на магистратите и за уронване на престижа на съдебната власт.

„Независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие, защото законосъобразното и обективно разглеждане на съдебните дела е от съществено значение за демократичното общество. Независимостта на съдиите не е безусловна и рамките на нейното проявление са законовоустановени в чл.117, ал. 2 КРБ, който предвижда, че при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона. Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт.

Тези стандарти предвиждат, че в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично. Това беше причина Съдийската колегия на 24 септември 2019 г. да сезира ИВСС за извършване на проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 ЗСВ“, се посочва в призива.

В него се подчертава, че тези стандарти са категорични, че е недопустимо „отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент“.

„Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес“, пишат кадровиците и заявяват: „Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт“.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Справидливост
Справидливост
28 септември 2019 22:49
Гост

Какво следва ,когато един осъден не изплати кръвнината на ишците ! Какво казва НК и НПК ! Или просто нищо не казват !? И осъдения плаща само това,което изкара в затвора ! Защо въобще има осъждания за кръвнина,когото тя не се изисква и е пожелателна за осъдения !?

Коста
Коста
27 септември 2019 15:27
Гост

Да закрием официално съдебната власт и да се приключва. Може и един народен съд като за последно.

Фен
Фен
27 септември 2019 15:25
Гост

Браво на Колегията за достойната позиция! Такъв ВСС ни трябва, който да защитава гражданския мир и съдийската независимост балансирано.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 15:42
Гост

За съжаление този ВСС не е такъв, а повечето му членове, начело с Цацаров са подлоги на Делян Пеевски и изпълняват поръчките му.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 17:55
Гост

Ей заради такива съдийски педераси като тебе -на мама и татко синчета, уредени на лека и мързелива работа, на която да си преживят кравешката, защитавайки междувременно своите побратими, сме на това дередже като народ. Казвам нарочно „народ“, защото държавност отдавна няма. Затова, видно от горното, и на основание Големия ми член, следва бесъмнения извод: Лапай ми кура, шибан джендър.

Помня
Помня
27 септември 2019 15:23
Гост

Сетиха се да коментират гражданското желание за саморазправа. Че нали самите те участваха в подклаждането му!

Реалист
Реалист
27 септември 2019 15:23
Гост

Сетиха се, че може и тях да ги удари, и те са магистрати с разни спорни дела зад гърба си…

Колега
Колега
27 септември 2019 15:25
Гост

Не им е до делата, просто се уплашиха, че съдии от цялата страна им предложиха да си подадат оставките. Местенцата си топлят, това става.

Колчо
Колчо
27 септември 2019 15:29
Гост

Оставки искат само УС на ССБ, общо 5 съдии , подопечни на Калпакчиев.
А пък те едва ли се трогнаха след като пак зашлевиха състава с това напомняне за проверката от ИВСС:-)

М.А.
М.А.
27 септември 2019 12:42
Гост

Преждепишещите не сте схванали посланието на ВСС: ние сме принципни, защото лично не може да нападате съдии и да ги застрашавате физически, но пък и съдиите не са недосегаеми, ако са нарушили разписани правила, включително и морално-етични.
Това трябва да е позицията на ВСС. И въобще не се касае за отстъпление от казаното във вторник, защото съчувствието е едно, ноакърняването на съдийската независимост е второ, а етичните нарушения- трето. Ако съдии не могат да разграничат тези хипотези, то очевидно не са годни за съдии.

санчо панса
санчо панса
27 септември 2019 15:14
Гост

във вторник те не съчувстваха, а казваха, че споделят усещане нарушен баланс между правото и справедливостта. това, ако не коментар по същество на акта (бил той определение или решение), здраве му кажи!

Колчо
Колчо
27 септември 2019 15:31
Гост

Доста гузен прочит от ССБ 🙂
Правото е система от норми, никой не е казал, че е неправилно приложен от съдиите.

vks nomore
vks nomore
27 септември 2019 12:25
Гост

не се ли включите и вие в насъскването на хората като споделяхте усещания? някои членове на тази колегия не се усещат, че вече не са във ВКС и не могат да отменят съдебни актове

анонимен
анонимен
27 септември 2019 15:19
Гост

Хахаха. Убеден съм, че визираш великата Вероника Имова. Ако иска да се произнася по същество, да се връща във ВКС. Тия хора не знаят къде се намират май.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 12:18
Гост

Изумява ме позицията, или по-скоро нехайството на Севдалин Мавров. Как може да не вземеш отношение към участта на колега.

анонимен
анонимен
27 септември 2019 15:20
Гост

Не е нехайство. Говори се, че е близък със семейството на жертвата. И ако е така, според мен правилно се е отвел.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 12:16
Гост

Те да си осмислят хубаво техните морално-етичните норми на поведение. След целия този политически фарс.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 12:04
Гост

След това становище на ССБ нямаше как да няма ответна реакция от ВСС.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 12:05
Гост

Обаче на мен ми прилича повече на опит да спасят авторитета на членовете на СК, отколкото да предотвратят размирици.

Биляна
Биляна
27 септември 2019 12:45
Гост

Много елементарно съждение, очевидно не сте чел днешната позиция на ВСС. Няма никакво отстъпление от първата позиция. Има допълване по отношение на агресията към съдиите, което е недопустимо. Но това не отменя проверката на ИВСС за нарушения на правилата.

народен съд
народен съд
27 септември 2019 12:03
Гост

Нито го познавам Калпакчиев, нито съм съгласен с решението му. Тази лудост, която се подхранва от кафявата сган обаче е не просто нетърпима, тя ни връща към 1944 г. и народния съд. И защо се мълчи непрекъснато, че не само двама, а и тримата членове на състава са единодушни за освобождаването? Магдалинчева все едно не е в този състав. Заради татко ѝ ли? Той обаче се отвежда от декларацията на ВСС. Демек човекът не се е отказал от щерка си

гроздев?
гроздев?
27 септември 2019 12:04
Гост

Много интересно защо Стефан Гроздев – съдия, бивш и.д. председател точно ан Софийския апелативен съд е против? Новански си е адвокатче от Атака, за него е ясно, но как може съдия да не подкрепи подобна позиция? Недоумявам

Срам
Срам
27 септември 2019 13:04
Гост

Аз не виждам кой здравомислещ човек може да се съгласи с това. Да пуснеш убиец, който е вършил престъпления и преди преждевременно на свобода.

Анализатор
Анализатор
30 септември 2019 23:31
Гост

Аз обаче го познавам – бил съм на дела при него – за дреболии е излишно суров,въобще не обсъжда аргументите…ама като е за някой БХК -любимец,грантовия боклук става пазител на човешките права

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 11:57
Гост

ВСС сега се сети да апелира да се зачита независимостта на съдебната власт. А защо въобще Цаци поиска възобновяване на делото. Това не е ли удар под кръста за съдебния състав на САС.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 11:57
Гост

сетила се мара да се побара! фашизиоди със знамена шестват пред съдебната палата, а те първо им заявиха, че им споделят усещането. леко измиват срама, но това не е нищо, дами и господа от т. нар. съдийска колегия, макар някои от вас не ви чувствам въобще колеги