„Никакви пчели и никакви гори“. С този необичаен на пръв поглед призив, в парламентарната правна комисия бяха приети единодушно на първо четене промените в Закона за адвокатурата (ЗА), с които отпада забраната адвокати да са изпълнителни директори и управители на фирми и им се дава възможност да учредяват еднолични адвокатски дружества.

Измененията бяха предложени на депутатите от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) (повече за тях можете да прочетете тук).

Ако адвокатите могат да учредяват еднолични дружества, ще могат да избират дали се облагат като физически лица – т.е. по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, или по Закона за корпоративното подоходно облагане. Ако изберат едноличното адвокатско дружество, всички реално извършени разходи за дейността им ще бъдат приспаднати от приходите без ограничението на процента за нормативно признати разходи.

Ниският процент нормативно признати разходи – 25, отдавна буни гилдията и след затварянето на съдилищата по време на извънредното положение ВАдС предложи той да бъде увеличен на 40. Това така и не се случи и Софийската адвокатска колегия заплаши с протест.

Сега с възможността за облагане по ЗКПО, този проблем отпада, тъй като самостоятелно практикуващите адвокати ще могат да изберат по-изгодния за тях вариант за упражняване на дейността им.

Днес всички членове на правната комисия подкрепиха измененията в Закона за адвокатурата. Вносителката им Иглика Събева от ГЕРБ посочи, че забраната адвокати да са изпълнителни директори и управители на търговски дружества е лишена от смисъл и ги лишава от възможността да използват знанията и уменията си за управление на компании.

Председателят на ВАдС Ралица Негенцова заяви: „Трябва да се съобразяваме с развитието на обществено-икономическите отношения. Законът за адвокатурата е приет през 2004 г., а оттогава много неща са се променили“. Членът на съвета Валя Гигова подчерта архаичността на забраната адвокати да са управители и директори на фирми. „Ние сме вече твърде закъснели с това изменение, но тази идея трябваше да узрее в правната общност“, каза тя. Гигова подчерта, че всеки адвокат трябва да има избор как да организира дейността си и допълни: „В живота ние сме смъртни и когато се учреди дружество от двама адвокати и единият го няма на този свят, е нормално дейността на дружеството да продължи, а не да се унищожава една добра адвокатска практика“.

Крум Зарков от БСП заяви, че левицата ще подкрепи промените. „Адвокатите бяха много силно засегнати от кризата и за съжаление държавата не намери начин да ги подпомогне. Но не ние гледаме на този законопроект като антикризисен, а го разглеждаме като естествена еволюция в съответствие с европейските практики“, каза той. И отправи едно предупреждение: „Това е един добре изготвен законопроект с ясна цел и текстове. И би било добре, ако всеки народен представител прояви предпазливост за предложенията между първо и второ четене и те да не излизат от обхвата му“.

„Иска да каже никакви пчели, никакви гори“, поясни Хамид Хамид, визирайки зачестилата практика с преходни и заключителни разпоредби на един закон да се изменят други, които нямат нищо общо с него.

Към призива „никакви пчели и никакви гори“ се присъедини и Христиан Митев от Обединени патриоти. „Добре е да не разширяваме обхвата на законопроекта, така че да го приемем безапелационно и на второ четене в максимално кратки срокове“, каза той.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
искам да искам
искам да искам
11 февруари 2021 0:00
Гост

„Никакви пчели и никакви гори в закона за адвокатурата“ – „без нови магистрали“, бих добавил.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
10 февруари 2021 23:58
Регистриран

След като мога да стана ЕТ само заради някакви си от 25 /40 признати присъщи разходи за какво ми е ВАдвС?! Къде е общността със своето силно влияние на закрила . Ще плащаме ли вноски Всъщност, забравих,че и ВАдвС е ЮЛ.А днешните ни лидери в адвокатурата страдат от болест на духа.

Случаен
Случаен
10 февруари 2021 19:04
Гост

Не съм адвокат и се чудя на адвокатите. Абе, те един адвокат на кръст имат да им защитава интересите и се бори и го прави толкова време, те роптаят и са все неблагодарни.
Адвокат Гигова, аз пък ви се възхищавам!

Страшна е,
Страшна е,
11 февруари 2021 19:25
Гост

питай Марчев!

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
10 февруари 2021 18:06
Гост

Да правят каквото щат – аз съм бил в младежките си години във фирма – като адвокат – все търсеха някой за управител – да носи и отчетническа отговорност, как ли пък не – ама улави има и сред адвокатите. Има всякакви – някои си правят реклами по телевизията – ама скрито – свенливи, поименно ги знаем подробно – накрая – една фирма не могат да регистрират, какви ли не всезнайковци и пенкилери има. Общо взето хората търчат като че ли ще станем по-богати, ако копираме някакъв чужд опит, ама – като гледам – има смешни подобия, но всеки си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 16:24
Гост

Лобизъм в полза на адвокатите до дупка. Това е истината!!

вяра
вяра
10 февруари 2021 16:00
Гост

Значи, избират адвокат за изп. член на СД или УС на АД. После го махат. Но той си остава член на СД. Какво правим, като няма право да бъде такъв, а само доколкото и докогато е изпълнителен член. Добре е, като му се дава тая възможност да бъде изп. член, след освобождаването му като такъв да се предвиди задължение в негово лице в определен срок да поиска от СД или УС свикване на общо събрание за освобождаването му и като член на СД/УС и само да го заяви, ако не се свика събрание.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 15:13
Гост

Валя Гигова просто не я устройва архаичността на забраната.

ала бала
ала бала
10 февруари 2021 15:19
Гост

е тя се е разкрачила навсякъде – банки, съдилища, лекции…а,да и на Марчев, щях да забравя 🙂 поне писмото на Данов дава такава последната инфо 🙂

само минавам
само минавам
10 февруари 2021 15:30
Гост

Какво ли я устройва. аааааа

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:59
Гост

Естествено, че ще изберат по-изгодния за тях вариант за упражняване на дейността им.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:51
Гост

На мен не ми се вижда много редно адвокати да са изпълнителни директори.

само минавам
само минавам
10 февруари 2021 15:33
Гост

А на мен не ми се вижда никак разумно държава да се управлява от милиционери, юди и жълтопаветници. Но, това е положението.

Хахаха
Хахаха
10 февруари 2021 14:35
Гост

Чета двата коментара и се смея … искате, А ?
И аз искам изпити през 5 години за правоспособност … ма тогава от 15 000 адвоката ще останат … 4 до 5000.
Искам адвокатите да приемат плащания или по банка или с касов апарат. Тогава ще лъсне измамата с хонорарите. Взимат 300 лева, а пишат 1000.
Още какво искам …а, да … адвокатите да понасят част от разноските по загубено дело … хахахах.
Смръзнаха ли ви се малинките …
Който го може, може, другите … духат супата.

ала бала
ала бала
10 февруари 2021 14:42
Гост

този пък шмататок какво е писал – а да ти плащат адвокатите делото не искаш ли?

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:54
Гост

Лошото е, че самите адвокати ни правят на шматки, а ние си мълчим.

ала бала
ала бала
10 февруари 2021 14:59
Гост

ами не ползвай адвокати – просто е

Хахаха
Хахаха
11 февруари 2021 13:26
Гост

Очевидно … не ползвам … Големият проблем на адвокатите е, че за да си вземат парите вкарват хората в съда, а е редно и честно да си вземат парите за консултация и обективно да изложат двете положения: да не се отива на съд или да се отиде. СУОТ анализ: Плюсове, минуси, възможности и опасности. Вярно е, че хората не искат да плащат за акъл, но после плащат като бесни от липсата му, и то навреме. Преподаватели (доценти) съветват студентите да са мъгляви, преди да вкарат клиента в съда, което е възпитание в чисто мошеничество. Ето затова не практикувам правото, като… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:34
Гост

Закъсняла промяна, но поне се случва и изглежда бързо ще я приемат.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 15:02
Гост

Загрижили сте се за тях явно.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:34
Гост

Прави са в Софийска адвокатска колегия да искат да протестират. Но само с искането са си останали

ала бала
ала бала
10 февруари 2021 14:34
Гост

забележете – Управители/Изп.директори може, ама членове на бордове – не. По-добре да бяха дали възможност адвокатите да работят по трудови договори

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:30
Гост

Щом всички партии са единодушни, значи е правилно и добре изпипано.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:34
Гост

Дали?

Englishman
Englishman
10 февруари 2021 14:35
Гост

Ти от Марс ли падаш? Знаеш ли какви елементи сформират всички тези партии? От тъп на горе

Десислава
Десислава
10 февруари 2021 14:35
Гост

Аз не бих се обзаложила, че е добре премислено.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:36
Гост

Абе вероятно е премислено, но с идеята да има келепир. Те само в таази посока разсъждават ОП, ГЕРБ, БСП, ДПС…

Flarken
Flarken
10 февруари 2021 14:36
Гост

Нищо. Сега, като дойде Слави, той има тесни специалисти по всичко и ще се оправят нещата!

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 15:10
Гост

Да не стане да ни „оправи“ като царя.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 15:11
Гост

Надали Слави има такива заложби.

Стар габровец
Стар габровец
10 февруари 2021 14:26
Гост

Ако някой си мисли, че с този десерт и златната струна на правно-информационните продукти на Висшия адвокатски съвет – ще му се размине … жестоко се лъже! Това са смехории, като смешките участвали с пчелите и горите. Ще залъгват цялата гилдия с бонбонки, близалки и залъгалки … да сме си били учредявали ЕООД. Ми не искам, за да мога да имам признати разходи като на някоя си масажистка … примерно. Това е пълна излагация. С едно предложение да замажат очите на всички адвокати! И отново, отново и ПАК да ги стрижат овчиците! Само се вижте – какво НС, къв ВАдвС,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:37
Гост

Бе те и масажистките все пак учат за това. И искате да се отпуснете при масажистка, нали? Но иначе сте прав.

EnEPe
EnEPe
10 февруари 2021 14:37
Гост

Ами залъгалки са. И аз не искам да си учредявам ЕООД. Ама….

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:38
Гост

Анджак де. Мислено е… няма що.

ала бала
ала бала
10 февруари 2021 14:25
Гост

е това ли е великата промяна в ЗАдв.? Правете ЕООД, да приспадате всички разходи – ей, тъпанари, ЕООД иска счетоводител, иска касов апарат, ама бабите във ВАдв.С. са с деменция и това не го светват…Промените и нуждите са други – да се забрани всеки който не е адвокат да е процесуален представител – никой не удостоверява документи, освен нотариуси, принудителното изпълнение е само за ДСИ/ЧСИ, значи процесуалното представителство трябва да е само за адвокати (или стани лично), а юрисконсултите – да си консултират, ако има кой. Да се променя процесуални те кодекси и без разни ЕПЕП, да се пращат актовете… Покажи целия коментар »

Sanjeta
Sanjeta
10 февруари 2021 14:38
Гост

Друго ли сте очаквали?