Писмото на четирима прокурори до председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, в което го призоваха да не предоставя делото срещу отстранения кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова на проверяващи съдии от Върховния касационен съд (ВКС), докато мярката на двете не бъде разгледана по същество от въззивната инстанция, не представлява опит за институционално въздействие върху съда и намеса в съдебната независимост. Неговата цел не е била осуетяване на образувана по надлежния ред проверка в Апелативния специализиран наказателен съд.

Това реши днес единодушно Прокурорската колегия, която разгледа предложението на председателя на ВКС Лозан Панов за вземане на становище по писмото на и. ф. шефовете на спецпрокуратурата Димитър Петров и на апелативната Николай Найденов, Илиян Рангелов от ВКП и Тихомир Стоев от АСП.

След като главният прокурор Сотир Цацаров докладва точката от дневния ред, Огнян Дамянов пръв взе думата. Според него писмото на прокурорите не е коректно отразено в предложението на Панов, защото обвинителите не са казали делото срещу Иванчева и Петрова да не се дава изобщо, за да се осуети проверката на ВКС, а това да стане след произнасянето на Апелативния специализиран наказателен съд.

Бих се радвал, ако интересът и заинтересуваността беше същата като при подсъдими по други дела. По-големият жест към съдебната независимост е писмото на колегите, отколкото извършването на проверка непосредствено преди произнасяне на състава. Никой не е искал да осуети проверката“, каза на свой ред Цацаров.

Той цитира и част от мотивите на Панов, който казва, че писмото на обвинителите „представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост“. Стигаме малко и до престъпление против републиката, коментира главният прокурор.

Гергана Мутафова също акцентира върху „некоректното цитиране“, от което, по думите ѝ, се развива теза и се вадят изводи, които не почиват на буквата и духа на закона. Тя припомни, че Панов се позовава и на Стандартите за независимост на съдебната власт, но Прокурорската колегия ги е разгледала и е решила да не взима отношение по тях.

Сотир Цацаров отново взе думата, като този път цитира друга част от мотивите на шефа на ВКС, а именно че независимостта трябва „да се заслужи, отвоюва и охранява“. „Това не са думи на г-н Панов, а е цитат от стандартите за независимост и са необходими кавички в предложението“, посочи главният прокурор.

И продължи: „Не става дума за това дали приемаме стандартите за независимост. Те трябва да бъдат уважавани, както и независимостта на съда. Кое нарушава независимостта на съда – това че разпореждаш проверка преди произнасянето или това, че предлагаш да се предостави на проверяващите делото след произнасянето. Целта е ясна. Съдии от АСНС поискаха произнасяне от Съдийската колегия. Колегията сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет, там има някакво производство. Едва ли толкова е свързано с отвоюването и охраняването на съдебната независимост, отколкото с други цели“.

Пламен Найденов се спря на начина, по който е била извършена проверката от ВКС. Според него това е можело да стане по деловодните книги. „Никъде не пише да се изисква самото наказателно дело. Самата проверка не изисква делото, но това е право на административния ръководител“, каза той.

Казаното в никакъв случай не оспорва правомощието на председателя на ВКС да извършва или разпорежда проверки. Проблемът е моментът и начинът, по който е разпоредена“, заключи главният прокурор.

С 10 гласа „за“ колегията взе следното решение:

Изразява становище, че писмото на изпълняващ функциите административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, на изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, на прокурора от ВКП Илиян Рангелов и на прокурора от АСП Тихомир Стоев от 29 ноември 2018 г. до председателя на АСНС по повод проверка, разпоредена от председателя на ВКС, не представлява опит за институционно въздействие върху съда, намеса в съдебната независимост и не цели осуетяване на образувана по надлежния ред проверка в АСНС“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 18:04
Гост

Панов как го отрязаха само. Той първо да си оправи неговия съд.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 18:02
Гост

Интересът и заинтересуваността към това дело буди съмнение. Защо не направиха проверки пи други дела?

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 17:59
Гост

Адмирации за решението. Напълно обективно и безпристрастно.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 18:00
Гост

Ако не беше Панов, Иванчева още да търка наровете.