Предложение за трансформиране на щатни бройки предизвика напрежение между председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и члена на Съдийската колегия Даниела Марчева.

Всичко започна с предложението за прехвърляне на три щатни бройки от Военно-апелативния съд, Софийския военен съд и РС-Сливница в районните съдилища в Ботевград, Перник и Нова Загора.

Според вносителите на предложението – Красимир Шекерджиев и Даниела Марчева, пренасочването на щатните бройки ще доведе до постигане на баланс в показателите на натовареността и на органите, от където биха могли да се съкратят места, тъй като намаляването на щатната им численост няма да доведе до кадрови дефицити или прекомерно натоварване на магистратите в тях.

Първи срещу това предложение се изказа Севдалин Мавров. Той се обяви против „унищожаването на военното правораздаване“. Според него във военния съд в Сливен дори е необходимо разкриването на ново място, защото магистратите там не достигат. Призова и да не се гледа само броят на делата.

Марчева му отговори със статистика – на един военен магистрат се падат по 0.3 дела от общ характер, частните наказателни дела били повече, но там имало съмнения в „напомпване“ на данните. Позовавайки се информация от свои колеги, Марчева обясни, че във военни съдилища образували частни наказателни дела за разпит на свидетел. Ако той не се яви, делото било прекратявано. При повторното му призоваване и вече явяване, се образувало ново дело. Затова според нея е необосновано да се увеличава щатът в Сливен.

Олга Керелска призова трансформирането на бройките да става в навечерието на обявяването на конкурсите, защото тогава ще има яснота какво, къде и колко недостига и ще се търси начин за осигуряването му.

Председателят на ВАС Георги Чолаков постави въпроса за предвидената нова бройка в РС-Нова Загора. Той уточни, че за там СК на ВСС е отпуснала места за съдебни помощници, имало един титулярен съдия, но той бил командирован в СРС. И попита защо вместо да се откомандирова този човек, ще се отпуска нова бройка.

Двама съдии от районния съд в Перник са командировани в административния съд в града. Има съдии от Софийския районен съд, които са командировани в Административен съд София-град. Защо не помислим и за това?“, отговори му Марчева.

Колега Марчева, разбирам много добре какво ми казвате. В Административен съд-Перник има двама титулярни съдии, те не могат да формират състави. Предлагате ми тотално да блокирам работата на съда в Перник! Разбрал съм се с всички административни ръководители на районни съдилища – ако имат проблем, веднага откомандировам. Проблемът е, че работим на парче“, каза на свой ред Георги Чолаков.

Марчева пак взе думата, като обясни, че нейното предложение е максимално изчистен вариант за оптимизация на щата и става дума за районни съдилища, които имат най-голяма нужда от хора. „Те няма откъде да вземат хора и как да обявим конкурси, когато щатната численост не е оптимизирана“, каза тя.

И с това, което предлагате, ние оптимизираме цялата щатна численост? Не може да има належащи съдилища, всички в страната са важни“, отговори Чолаков.

Даниела Марчева отново все намеси като обясни, че за да бъдат запълнени местата при конкурс са необходими две години, а през цялото това време има движение на хора. Не виждам кое налага ние да връщаме нещата под абсолютната нула, заключи тя.

Наред с това между двамата възникна и спор за това в кой точно момент се качват материалите към точките в дневния ред на колегията. Според правилата за работа на СК това трябва да става три дни преди заседанието, а в случая те са били приложени към точката за оптимизиране на щата едва вчера следобед. Така, както стана ясно, членовете на колегията нямат достатъчно време да се запознаят с всички приложения и да се подготвят за дебата.

В крайна сметка мнозинството в колегията реши да прехвърли трите щатни бройки.

Същевременно обаче Съдийската колегия отложи вземането на решение за отпускане на нови щатни бройки в пет съдилища. Причината за това е, че предложението, което е на трима кадровици, не е обсъдено от Комисията за атестирането и конкурсите, а би следвало да е така поради изискванията на съдебния закон.

Даниела Марчева, Боян Новански и Боряна Димитрова предложиха да се открият нови щатове в следните съдилища: три съдийски места в гражданското отделение на Софийския апелативен съд, седем – в ГО на Софийския районен съд, четири в РС-Перник, две в РС-Ихтиман и четири нови бройки за младши съдии в Софийския градски съд.

Основният аргумент на тримата е високата натовареност в тези съдилища. Особено чувствителен е проблемът в районните съдилища, които няма откъде да бъдат захранени, стана ясно от думите на Даниела Марчева. Тя добави, че не е искано становище на бюджетната комисия за това дали може да се отпусне финансиране за новите места, защото докато те бъдат запълнени чрез конкурс ще минат поне две години, за които пари може да бъдат намерени.

Иначе тя беше изчислила, че годишно за един районен съдия са необходими около 44 000 лв. за заплати, за младшите – около 30 000 лв., а за апелативните нещата ще има само лека корекция на възнагражденията на онези окръжни съдии, които бъдат повишени.

Вероника Имова обаче отбеляза, че по закон предложението трябва да бъде обсъдено от КАК, защото само тя има такива правомощия. Освен това поясни, че предстои, вероятно още следваща седмица, обявяването на конкурс за повишаване за окръжно ниво, а след това за преместване и външен за СРС.

Атанаска Дишева я подкрепи като посочи, че би следвало да има становище и на КАК. В крайна сметка колегията реши да изпрати предложението на атестационната комисия. Но не и на бюджетната, защото първо трябвало да има становище на СК на ВСС за това дали и колко нови бройки ще отпусне.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мислител
Мислител
03 юни 2019 14:52
Гост

След като едновременно има недостиг на кадри и свърхмного кадри в една и съща система – тази на съдилищата, то явно е, че решението не е просто да се командироват единични бройки съдии от едно място в друго. Решението е да се реформира начинът по който се определят щатните бройки за даден съд и формирането на съдебните състави. А за военните съдилища – да, за съжаление тяхното време мина.

Tene
Tene
28 май 2019 18:37
Гост

Голям спор , няма що . При ОЧЕВИДНАТА ЛИПСА НА РАБОТА във военните съдилища Мавров реве , че се „унищожавало военното правораздаване“. Ами да им плаща тогава от джоба си , защото ВСС е в хипотеза на УМИШЛЕНА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ – плаща заплати на хора , които не работят и не взема мерки . Може би ако прокуратурата им образува една проверка на него и на такива като него , тогава ще решат проблема с „0,3 дела на месец“. Дали наказателният титан Мавров осъзнава къде се намира ??????????????????? Бива да се самозабравяш , ама чак пък толкова ….

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 14:46
Гост

Марчева вместо да се съмнява да вземе да им спретне една проверка дали делата се напомпват.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 14:43
Гост

Крайно време е да се реши проблемът с кадровата обезпеченост в СРС.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 14:42
Гост

Чолаков както винаги е здраво стъпил на земята и с адекватни предложения.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 14:34
Гост

Марчева директно си го заплашва с откомандироване! Много ербап, бе… Чолаков не знам как са му издържали нервите