Организирана престъпна група от НАП-София е рекетирала търговци, съобщи шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Задържани и обвинени до момента са 11 данъчни на различни нива от Дирекция „Оперативни проверки“ на НАП София. Според разследващите престъпната група е ръководена от началника на сектора, а участниците са били от инспектори до ръководители.

„Сумите, които са прибирани и са установени са между 500 и 5000 лв., в зависимост от бизнеса на търговеца.“, посочи Гешев. Предстои на задържаните да бъдат повдигнати обвинения за подкуп и за пране на пари. За повечето от тях ще бъде искано и постоянно задържане, защото множество свидетели са били изнудвани.

„Няма да позволим да има реакция спрямо тях от други служители на НАП или от други държавни органи, дори и да бъдат направени опити за законово основание на тези действия. Няма да позволим свидетелите да бъдат притискани и „наказвани“ за това, че са изпълнили гражданските си задължения, защото моят опит сочи, че такива случаи има“, каза прокурор Гешев.

Заместникът му Димитър Петров допълни, че от домовете на задържаните са иззети около 300 000 лева в различни валути и бижута. Той обясни и структурата на престъпната група, в която ръководителите на екипи са въздействали върху останалите служители. Данъчните получавали пари от търговци най-често при проверки и извършването на т.нар. контролна покупка. Тогава в стоката, която те получават от търговеца, бил поставян плик с пари, за да не забелязват останалите клиенти. Имало случаи, в които търговци не успявали да предоставят исканата сума и тогава плащали с различни стоки и вещи.

Разследването е започнало в края на миналата година, а шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че участниците в групата са изнасяли на заинтересовани лица информация от Центъра за противодействие на контрабандата за предстоящи действия.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 март 2018 19:16
Гост

Това от години е обичайна практика за повечето всички данъчни. Добро утро!
Има си и тарифа, за да не се правят актове в зависимост от интереса – 20%.

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 17:47
Гост

Този Димитър Петров не е ли същият, на когото днес бе обърнато внимание?