Премиерът Бойко Борисов е свикал работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха от правителствената пресслужба, но от огласената информация става ясно, че не са обсъждани нови мерки.

„Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, е казал Борисов. И е заявил, че в тази ситуация е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

На срещата му е била докладвана актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.

Борисов е разпоредил на здравния министър да проведе разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз за заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране. „Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно“, е казал той.

Премиерът е подчертал, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма

Председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се е съгласил, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. А главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е изтъкнал, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите и е казал, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев е напомнил, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. И е посочил, че е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи.

От щаба са били категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

Междувременно в коментар за Нова телевизия лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов разкритикува облекчаването на мерките. „За съжаление, в Министерския съвет има едно нечистоплътно надпреварване за освобождаване на мерките – кой да бъде по-добър от другия. Не се вслушват в щаба, а трябва да го правят. Тези пет човека, които изнесоха цялата тежест на епидемията, някак си ги игнорирахме – много неоснователно. Едва ли не ги заклеймихме, а тези хора спасиха държавата“, каза Симеонов.

И заяви, че баровете и дискотеките не е трябвало да отварят. “Кой брои дали те са пълни на 50%? Това е имитация, лицемерие. Нямаме едно от най-важните условия, които постави щабът – „К”-то (контрола) го нямаме“, каза Симеонов.

Според него хората трябва да бъдат плашени, защото иначе не спазват правилата. “Бих препоръчал на министър Ананиев да допълни в заповедта да се налага глоба от 300 лв. на всеки, който обслужва клиенти без маска”, каза лидерът на НФСБ

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
300 лева
300 лева
30 юни 2020 12:14
Гост

Борисов не ти ли е неудобно? Всички са с маски, само ти не носиш. Докога?

Лили
Лили
30 юни 2020 11:42
Гост

Така ще е като Борисов разреши на Великден да се ходи на църква.

LSSAH
LSSAH
30 юни 2020 13:18
Гост

Църквата сее заразата, а не баровете, дискотеките и бардаците по бетономорието, където зараза няма. Повтарям няма! Ма какви гении пишат тук!

Kan
Kan
30 юни 2020 10:05
Гост

Е няма начин. Свикваме с новото нормално.

Лимоновски
Лимоновски
30 юни 2020 10:05
Гост

Досаден бацил

Bobi M
Bobi M
30 юни 2020 10:04
Гост

Ако си направите сметка на откритите заразени и на база на тестовете през март и сега открити заразени на база тестове ще установите, че сега заболеваемостта е 5%, а през март е била 7%! Нищо, че сега има повече заразени, то е на база на повече тестове. Тоест дори не е толко зле положението

Опенхов
Опенхов
30 юни 2020 10:03
Гост

БЕз някакви мерки ще се засилват бройките

Тошков
Тошков
30 юни 2020 10:03
Гост

Трябват преки мерки! Трябва да се затворят тия барове и кръчми. Какво ми ходят да се плюнчат на по метър. А и масите гледам са си по старому

Ники
Ники
30 юни 2020 11:38
Гост

Хигиената е под всякаква критика.

Фердинанд
Фердинанд
30 юни 2020 10:03
Гост

Дискотеките са тъй ужасни!…

Емилиева
Емилиева
30 юни 2020 10:02
Гост

За мен трябва по-строг контрол в местата със заболели, а също така и някакъв контрол по стадионите. Там се сбират най-много хора и млади и стари!

Николай
Николай
30 юни 2020 11:39
Гост

Стадионите кому са нужни в тази пандемия.

Daniel
Daniel
30 юни 2020 10:02
Гост

Изключително неприятен и много досаден, като издържливост е този грип. Вече искаме да се отслаби за лятото, а той не го прави

Ристевски
Ристевски
30 юни 2020 10:01
Гост

Цяла пролет не мръднахме никъде, но сега лятото вече наистина трудно се издържа да не се пътува.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2020 11:40
Гост

На хората им писна вече. А най-лошото е, че много не спазват мерките. Особено ромите.

Манолева
Манолева
30 юни 2020 10:01
Гост

Е за вас не знам, но аз се настройвам на темата, че есента заедно със сезонния грип ще започнат да се притесняват повече от Ковид и ще има отново КПП-та.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2020 9:59
Гост

Най-неадекватното правителство – първо карантини, малко тестове, някаква строгост, а в пика, който е сега – чалготеките са отворени, баловете разрешени, въобще – всички са идиоти.

Кирил
Кирил
30 юни 2020 11:41
Гост

То трябва малко да се мисли преди да се действа. Обаче на нашите това явно не им се удава.