„Европейската прокуратура потвърждава получаването на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители. Разследванията продължават“. Това гласи първото изявление на ръководената от Лаура Коьвеши институция след арестите на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Аранаудова.

„Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията. Ако допълнителна информация би могла да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна“, посочват от Европейската прокуратура.

Междувременно премиерът Кирил Петков съобщи, че показанията му, сложили началото на досъдебното производство срещу предшественика му на поста Бойко Борисов, са били свързани с констатирана в нов доклад липса на контрол върху европейските средства в България. И обясни, че по времето, когато Владислав Горанов е бил министър на финансите, масово за европроектите е имало по един допуснат участник, в някои региони това е било факт в 90% от случаите.

„Има нов доклад за това как са се одитирали евросредствата – за това отговаря министърът на финансите. И става ясно, че по огромен процент от проектите за евросредства под негово ръководство има само един допуснат участник. Това ако не е очевадна манипулация или липса на контрол върху тези одити, не знам какво е“, каза Петков.

И заяви: „Ако един човек хипотетично е корумпиран, той е корумпиран не само за левове или евро, това е начинът на неговото управление“.

„Аз свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередности под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства“, посочи Кирил Петков.

Премиерът направи връзка между констатираната концентрация на европрокети в малък брой фирми, щетата за 556 млн. лв. от невнесени такси за хазартни игри и твърдението на Васил Божков, че е давал подкупи, за да си спести тези такси.

„Ако имаме в единия случай ясни доказателства, че над 550 млн. лв. е щетата за държавата, знаем, че европроектите са се концентрирали в много малък брой фирми и одитният отдел под ръководството на Владислав Горанов не си е свършил работата и от друга страна един човек, който се опитва по всякакви начини да каже „Аз корумпирах тези хора“… Тези неща като се съчетаят, има голяма опасност според мен. Чистата логика е, че ако в единия случаи правите корупция, то същото правите и за евросредствата“, каза Петков.

„Българският данъкоплатец е платил над половин милиард лева за тишината на прокуратурата. От година и нещо се знае, че има такъв случай – има явна, публична информация, г-н Божков го каза на кого ли не и за мен е умопомрачаващо българската прокуратура дори да не направи досъдебно производство, да не направи един скайп разговор и да го разпита. Васил Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света – някой човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени лица, иска да признае за това, а от другата страна има прокуратура, която казва, че не се интересува и „Скайп“ връзките не са начинът за разпит“, каза още той.

Премиерът посочи, че не той определя дали трябва да се извършват действия по разследването в условията на неотложност. „Аз съм свидетел за този доклад за това как са се управлявали евросредствата и че има риск да се унищожат доказателства, да се минат на шредер или каквото искате“, каза той.

Кирил Петров разказа, че при срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши е споделил някои от големите си притеснения: „Едното нещо е, че имаме този тип случаи, като този за който всички говорим, който не се разследва от българската прокуратура. Това е огромно притеснение за мен“.

Министър-председателят категорично отхвърли твърдения в публикации, че българският европейски прокурор Теодора Георгиева е в конфликт на интереси, тъй като съпругът ѝ Васил Георгиев е назначен за зам.-министър на външните работи.

„В момента хората, които много се притесняват да имаме истински съдебни процеси, ще хвърлят каквото може – кал дори и по европрокуратурата. Няма никакъв конфликт на интереси“, заяви той.

Самият регламент за Европейската прокуратурата (виж тук) не допуска един човек да взема решенията за хода на дадено нейно разследване. Регламентът предвижда, че европейските делегирани прокурори провеждат разследвания на територията на своята държава, под наблюдението на европейските прокурори. Те от своя страна дават предложения за решения на съответната постоянна камара, която взима окончателното решение за бъдещето на дадено разследване.

Постоянната камара се състои от по трима европейски прокурори като решенията дали дадено дело да бъде прекратено, внесено в съда, изпратено на компетентните национални власти и т.н. се вземат с минимум два гласа „за“.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
alicebobby
alicebobby
15 януари 2024 11:21
Гост

your website is pretty wonderful, the content is quite instructive, I wish you continuous success. buckshot roulette

joker
joker
23 март 2022 19:15
Гост

your website is very nice, the article is very enlightening, I wish you continued success. ทางเข้าเล่น joker

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 8:05
Гост

Важно е СГС, какво ще каже за протоколите, дали ще ги одобри, или не, а след това в случай, че адвокатът е обжалвал задържането по ЗМВР, как ще се произнесе СРС. Ако в тези съдилища са останали няколко съвестни и честни съдии, то падението на един Министър председател и Министър на МВР ще е голямо и надявам се с последващи оставки. Амин! Дай Боже!

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 9:36
Гост

Съвестни и честни съдии има, лошото е, че няма съвестен и честен гл. прокурор, който да не спъва разследванията срещу корупцията.

Богинята Тиквида
Богинята Тиквида
22 март 2022 0:24
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 9:40
Гост

На Тиквида се кланя Гешев, не на Темида

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 23:41
Гост

Ох, смея се вече 20 минути на “свидетелските показания“ на кирил петков и не мога да се спра;D Ще се пробвам да бъда по-сериозна поне за 1 минута, та- дами и г-да неюристи, с тези “свидетелски показания“ можете само да посетите тоалетната и да ги използвате вместо тоалетна хартия- те НЯМАТ качеството на свидетелски показания и никой съд не би им дал кредит на доверие;0 Защо, ли- ами защото в тях лицето кирил петков изразява само две неща- притеснение и пак притеснение;0 Разберете- НИКОГА едни свидетелски показания по досъдебно производство НЕ МОГАТ да има такова съдържание. Съдът ще ги отхвърли… Покажи целия коментар »

Жжжжж
Жжжжж
22 март 2022 8:12
Гост

Мтения и оценки не са свидетелски показания.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 9:41
Гост

Освен ако поръчкоратурата трябва да опраска някой по материали от кафявите медии на Пеевски

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 22:59
Гост

Ей. льольовци – управляващи, ако това е автентичното съдържание на свидетелските показания на килил петков, и си въобразявате, че с такива “свидетелски показания“ можете да се явите в съда, и да осъдите когото и да е било, аз съм трамвай;D
https://www.24chasa.bg/novini/article/11176471
Ако това съдържание се считаше за свидетелски показания по едно досъдебно производство, и съдът му даде кредит на доверие, то 90 процента от всички бг. граждани в България би следвало да са обвиняеми;D

plebs
plebs
21 март 2022 20:11
Гост

Интервю на В. Велева с Гешев: „Гешев: В България се нарушават фундаментални принципи на Конституцията и европейските ценности“ – https://epicenter.bg/article/Geshev–Vsichko–izvarsheno-ot-MVR–po-aresta-na-Borisov–Goranov-i-Arnaudova-nyama-pravna-stoynost-/277175/11/34

Лена Бориславова а.к.а. Лена на Киро
Лена Бориславова а.к.а. Лена на Киро
21 март 2022 19:12
Гост

Главната секретарка на Киро – назначената на синекурна длъжност Лена Бориславова, се е активизирала от сутрин до вечер да оправдава страшните издънки на емоционално нестабилния ни премиер. Защо си мисли, че е всекомпетентна не е ясно. Юридическите й познания са по-бедни и от списък на Гъгъл в Китай.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 19:04
Гост

Имам молба към юф на СУ- моля, приберете под крилото си кирил петков, и ако трябва, му наливайте знанията с фуния в главата, но след 6 месеца нека знае поне А и Б на правото. Ако усетите, че се опитва да шиканира, веднага пресечете тези му политически мераци и му дайте 3 учебника по наказателен процес, които да прочете за 3 денонощия и после да ви поразкаже нещично от тях. Знам, че кривото дървo го изправя само секирата, но все пак- нищо не ви пречи да пробвате…

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 18:57
Гост

Не разбрах, какво общо имат твърдения на Божков за изнудването и контрола по разходването на евросредства? Някой може ли да ми обясни? Толкова ли е закъсал основния свидел Петков, че непрекъснато прехвърля темата към евросредствата? Ей, то бива, бива, ама такава неграмотност, не съм вярвал, че има!

На криви министри съдът им пречи
На криви министри съдът им пречи
21 март 2022 19:06
Гост

Непрестанният опит за смесване на двете теми е доста отчаян ход на Рашков и Петков. За съжаление само юристите се ориентират, че между двете няма връзка. А народа го чака страшно разочарование…

plebs
plebs
21 март 2022 18:24
Гост

„Докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем, бизнесменът Васил Божков не може да бъде разпитан по никакъв начин. Това обясниха пред NOVA от спецпрокуратурата. …“

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/koga-mozhe-da-byde-razpitan-vasil-bozhkov-otgovoryt-davat-ot-specprokuraturata-2304391

Стоил
Стоил
21 март 2022 18:12
Гост

Сега ли се сетиха за липсата на контрол върху евросредствата.

лори
лори
21 март 2022 17:44
Гост

Чакам с нетърпение да започнат да се появяват сигурни „доказателства“, че Черепа е дал на Кьовеши няколко милиона само и само да натопи тиквоний. В ПИК-нята мис Ива Николова вече може и да е написала разследването си за корупцията по високите етажи на Европейската прокуратура. Другите свински парцали – телеграф, монитор, май вече ги няма от днес.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 17:57
Гост

Сега ще дойдат безработните тролове от преПравен свят да ти обяснят как Тиквата е най-честния политик на тази земя, а Каскета му е най-справедливия магистрат, който историята помни от Римско време насам.

Паралелна реалност
Паралелна реалност
21 март 2022 17:40
Гост

Опитът за преливане на авторитет от Кьовеши към Киро е жалък. Рaзликата между тях е космическа в ушърб на инфантилния ни премиер.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 17:59
Гост

Безспорно Кьовеши е висок авторитет, който демонстрира високо уважение към Петков, разликата от No Comment! отношението към каскета на тиквата.

Заки
Заки
21 март 2022 18:26
Гост

A на Борисов кой му пазеше авторитета? Гешев сигурно.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 16:41
Гост

Петков и Кьовеши са хора, които са решени да се борят корупцията, а Борисов и Гешев са еманация на корупцията. Затова не е странно, че народа вярва на първите двама.

Юрист
Юрист
21 март 2022 16:44
Гост

Така е. Особено Кьовеши 95% от колегите я подкрепят срещу 5% за Гешев.

Кики
Кики
21 март 2022 18:32
Гост

Дори и 5 процента са му много.

Биби
Биби
21 март 2022 18:28
Гост

И с право. Хората много се разочароваха от ГЕРБ.

Жана
Жана
22 март 2022 8:21
Гост

Прелюбопитно – когато гласувам против тролско проправителствено изказване, веднага се отчита и положителен глас.
Опитах няколко пъти.

Това тяма да промени изключителто ниския рейтинг на Кирчо, по-нисък дори от този, на Бочко.
Истината е, че двамката са наследодател и наследник на един тип управление – пълно подчинение на чуждите американски интереси.
Корупция признавам, че се бори само при осъдителни влезли в сила присъди на висши политици.
Всичко друго е театър. Зле режисиран, при това.

една
една
21 март 2022 16:10
Гост

Тоя вярно не е добре с главата. Най- добре да спре да се изказва по правни въпроси, защото звучи нелепо. Министър- председателят и ПР-ата на правителството не работят с европейски средства. Няма как да оправдаете задържането им със злоупотреба с евросредства. Докладът за който говори не може да оправдае и задържането на Горанов, защото не е приложен в папките с доказателства, които МВР изпрати на СГП. По твърденията на Божков и тримата задържани вече са разпитвани. Следователно никой не е чакал Киро да му каже какво да прави. За сведение опитите му да нарежда на МВР и Прокуратура какво да… Покажи целия коментар »

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
21 март 2022 15:53
Гост

Започва голямото мазане, че скоро Киро трябва да е обвиняем по чл.289 НК. Има достатъчно данни за начало на ДП. После обвинение по критериите на ПП/продуктово позициониране/.

Боби
Боби
21 март 2022 15:51
Гост

Време беше някой да започне да ги проверява. Защото положението тук е драматично, а изобщо нямаме депутат или министър съден за престъпленията срещу народа си!

Спиро
Спиро
21 март 2022 18:33
Гост

Даже и бивш такъв.

Арнауд
Арнауд
21 март 2022 15:51
Гост

Драмата сред някой хора е голяма, зщаото ако не друго то поне се вдигна шум около кражбите на ГЕРБ, за които ние знаем от много време, но никой не правеше нищо. Някой хора ги беше страх точно от този шум!

Репичков
Репичков
21 март 2022 15:50
Гост

Въпреки напъните на много хора да защитават ГЕРБ, то вятъра на промяната задуха. А и като цяло сте около 21% от населението тези, които подкрепяте ГЕРБ. Останалите не ги харесваме. Извинете – малко сте. Еми малко сте, душици. Не сме 2008, когато имахтепо 60-70%

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 17:28
Гост

И ви води храбрия Череп? От Дубай. А ти се плюнчи тук.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 17:29
Гост

Малко талончета си търкал.

Майковиц
Майковиц
21 март 2022 15:49
Гост

Който смята, че Кьовеши е подлога на Киро Петков и Радев и Рашков мисля, че е на много сериозни наркотици в опитите си да оправдае Бойко Бориосв.

Мейнстрийм
Мейнстрийм
21 март 2022 15:49
Гост

Ами то има системна корупция по много етажи. Трябва всичко да се провери

Шони
Шони
21 март 2022 18:35
Гост

A до сега къде спаха?

Юри
Юри
21 март 2022 15:36
Гост

Кире, Кирееее, това целия народ го знае, ама докато не махнете Каскета, надежда за справедливост всякаква оставете!

Христов
Христов
21 март 2022 18:36
Гост

Той се опита човека, ама Гешев още си в на мястото.

Хахахах
Хахахах
21 март 2022 15:36
Гост

Просто Киро не е министър-председател, а кошаревски свидетел.
Как ще си свидетел на харченето, като тогава не си бил дори в България бе ?

Хора, ЕС няма да одобри плана за възстановяване, а за капак и спира всички фондове.
Чака ни глад, мизерия и хипер инфлация.
Ма като гласувате повечето за комунисти и техните деца, хак да ни е.
Да не забравите да благодарите на корнелия и просто Киро новата цена на олиото от 8,50 литъра!

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 15:37
Гост

Киро е виновен за войната в Украйна, инфлацията и цената на олиото… пийте си хапчетата!

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 15:41
Гост

Откакто спряха милионите в чували, на троловете на Тиквата им орязаха стотинките за всеки коментар и явно не могат да си позволят редовно да си пият хапчетата.

Todor
Todor
21 март 2022 15:55
Гост

Е то и такива има дето точно така мислят. Ненормалщината и липсата на ум не се наваксват.

777
777
21 март 2022 20:10
Гост

Киро е виновен,че е глупав!
Много глупав ш наивен…

Мейнстрийм
Мейнстрийм
21 март 2022 15:53
Гост

Хахахах олеле, майки мила. Май наистина се чудите какво да измислите за да защитите Борисов. Кажете ми, къде ще спрете? Ще си измислите ли след евентуална осъдителна присъда от Европа срещу Борисов, че целият ЕС се е нагаворил с Набурианците и създанията от съзвездие Епсилон в заговор против Борисов?

Хахаха
Хахаха
21 март 2022 19:30
Гост

Защитавам правото.
Просто Киро и Дамаджанков погазиха по най-брутален начин НПК. Изфабрикуват „доказателства“, разпореждат на разследващи полицаи и по телефона разпореждат арести.
Учебникарски пример за опорочаване на процеса и злоупотреба с власт.
Просто Киро приключи, Дамаджанков също.

Wertyui
Wertyui
22 март 2022 8:23
Гост

Не виждам никой да за защитава тук Боко. Напротив. Той си е бита карта.
Но истина е, че наследникът му Киро е още по-опасен за държавата.

Ставрев
Ставрев
21 март 2022 15:53
Гост

Преди да продължите да се излагате, моля, посетете доктор!

Vladislav
Vladislav
21 март 2022 15:54
Гост

Като цяло се объркаха много хора с идването на демокрацията, че демокрация значи да си пишат всякакви глупости, където им падне. Имали право на мнение и почват да си измислят пълни глупости и да пишат измислици и откровени лъжи. Жалко е. Sad story.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 15:31
Гост

“….И заяви: „Ако един човек хипотетично е корумпиран, той е корумпиран не само за левове или евро, това е начинът на неговото управление“….“ Хахахаха- изречението може да се трансформира и така- “„Ако един човек хипотетично е без глава, той няма умения да управлява не само за левове или евро, това е начинът на неговото управление…“;D Киро, кироооо- от путин се учиш, язък ти за Харвард-а;0

ХХХ
ХХХ
21 март 2022 15:34
Гост

Борисов подари една газова тръба на Путин за няколко милиарда, платени от джоба на българския данъкоплатец (със съответния комисион за Пеевски), а сега Петков се опитва да се отърве от зависимостта от Русия и е нормално русофилите да го ненавиждат.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 15:43
Гост

Путинофилите най-много критикуват Петков, защото постоянно повтаря, че България е член на НАТО и е против войната на Русия в Украйна.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 15:31
Гост

Това целия народ го знае и очаква справедливост, но Гешев е на друго мнение.

Рашко
Рашко
21 март 2022 15:56
Гост

То сега и на Гешев му светна задната част от тялото на аварийки, защото ЕС се активира да търси как може 70 милиона за магистрали да потъват ей така…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 март 2022 15:22
Гост

Е, как липса на контрол? Киро се върна в България миналата година и сега свидетелства по какъв начин са разходвани европейски средства за последните 12 години.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 15:29
Гост

ААа- той владее телепортацията и придвижването в различни времена- колко му е да отскочи напр. в 2010 г. и да стане свидетел -очевидец на доста престъпления;D Терминатор2- ал би бек и т.н.;0

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 15:30
Гост

Има доклад на компетентните органи, които той преразказва. Проблемът е, че дори заключението на компетентните органи за прокуратурата не е доказателство.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 20:20
Гост

Поне това е ясно, че не от миналата година Петков живее в България.