Оставките и на тримата министри – регионалния Николай Нанков, вътрешния Валентин Радев и транспортния Ивайло Московски, ще бъдат внесени в Народното събрание в четвъртък. Това решение беше взето днес на Съвета на управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и обявено от премиера Бойко Борисов.

За вътрешен министър ще бъде предложен сегашният главен секретар на МВР Младен Маринов, за транспортен – Александър Манолев, който в момента е зам.-министър на икономиката, а депутатът Петя Аврамова ще бъде номинирана за министър на регионалното развитие и благоустройство.

В заседанието на съвета участваха министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерите на трите партии в „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов (НФСБ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Волен Сидеров („Атака“).

След трагичния инцидент край Своге, при който след катастрофа с автобус загинаха 17 души, премиерът поиска и получи оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев.

Действията на министър-председателя не се харесаха на Валери Симеонов, който се обяви в подкрепа на тримата министри и изрази недоволство от едноличните решения на Борисов и заплаши да излезе от управлението. Два дни НФСБ заседава като накрая все пак взе решение да не излиза от коалицията, но в замяна на това постави няколко условия, едно от които е Борисов да не взема еднолични решения, а да ги обсъжда с партньорите си.

Красимир Каракачанов също възрази срещу поисканите и приети от министър-председателя оставки.

Единствено Волен Сидеров подкрепи премиера и поиска оставката на Симеонов.

Заради разногласията в „Обединените патриоти“ миналата седмица се проведе заседание на Съвета на управляващата коалиция, на който след четиричасови дебати кризата бе потушена.

Днес Борисов обеща коалиционният съвет да се събира по-често. „Поел съм ангажимент по всички важни теми да се събираме. Другият понеделник в 10.00 часа отново ще се съберем, тъй като един от упреците е, че съветът не се събира редовно. В споразумението пише, че назначаването на нови министри трябва да се съгласува“, каза премиерът.

По повод оставките на Радев, Нанков и Московски, Борисов заяви, че в Народното събрание има мнозинство за тяхното гласуване. „Чух много внимателно аргументите на НФСБ, на Валери Симеонов. Има много истина в оценката на министрите. Чух и моя заместник в партията Цветан Цветанов. Всяка партия иска да си защитава кадрите. Това е ясно. Но не можем да се правим, че нищо не се е случило, както в предишни правителства с други мандатоносители това се случваше. Не можем и да кажем, че имат вина за съответната катастрофа, но и не можем да се направим, че нищо не се е случило. Радостно за мен е, че всички колеги дават добра оценка за министрите и за свършеното от тях. Колкото и да е широка фразата политическа отговорност – тя трябва да се понесе“, посочи още премиерът.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 септември 2018 17:23
Гост

Валери Симеонов си беше абсолютно прав в оценката за действията на Б.Б.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2018 17:19
Гост

Политическата отговорност за повечето, които са я поели е бреме. Наистина оставките на тримата министри бяха излишни.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2018 17:20
Гост

И аз смятам, че в случая те бяха изкупителни жертви.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
10 септември 2018 15:58
Регистриран

Не, г-н ББ.Не,г-н ЦЦ.Не.Повторението не е случайно в буквите-двойката си е двояка буква, на квадрат,и натъртва, убеждава, слага точка на коментарите.И е така. Но пак не…Време е вече да се огледате за различните, които не са от ГЕРБ.Има много стойностни люде ,които не са партийно оцветени.Точно ТЕ ще свършат „работата“без много шум качествено и неискащи почести и ръкопляскания. Защото ТЕ ЗНАЯТ за какво са тук на Земята.Партиите, обаче, вече не си спомнят своята значима роля.Забравили са, че всъщност не са бейзболен отбор по ръгби, та все да се пъчат, удрят, навикват другите и целящи да ги съборят в калта.Зная, че… Покажи целия коментар »

Местен
Местен
10 септември 2018 14:22
Гост

Новата строителна министърка идва от Враца, където е била зам. кметица. Дано да се оправи с бакиите.

Мунчо
Мунчо
10 септември 2018 12:09
Гост

Ох, Маринов е като излязал от виц за милиционери.