Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен в коментар за блокиралия от седмица Търговски регистър.

Вчера оставката на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова поискаха от БСП. А тя заяви, че е нужна на работното си място, за да организира процесите по възстановяването на информацията в регистъра. Той спря работа, след като през нощта на 9 срещу 10 август дефектираха четири диска с 25 терабайта информация.

Преди ден беше възстановена възможността да се правят справки за актуално състояние на фирмите по ЕИК. От днес пък може да се правят такива по ЕГН.

Очакванията на Агенцията по вписванията са, че другата седмица Търговският регистър ще заработи нормално, но засега никой не се ангажира с точен срок.

Няма и отговор защо възстановяването на информацията, което се прави от фирмата поддържаща регистъра – „Лирекс“, отнема толкова време, при положение че се твърди, че всичко е запазено и редовно е правен бекъп на данните.

„Немалко пари и немалко инвестиции са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа“, каза още премиерът. Той подчерта, че няма как да изчезне информация от регистъра.

Коментарите си за Търговския регистър Борисов направи докато посещаваше училища в Шумен, които ще бъдат ремонтирани с европари. Той огледа и санираните блокове в града, както и индустриалната зона.

Преди ден заместникът му Томислав Дончев каза, че ще бъде създаден специален център, в който да се пази информацията от държавните регистри. Блокиралият Търговски регистър всъщност има изграден такъв център, но заради бавното възстановяване на данните в него, тръгнаха слухове, че той не работи. Вчера шефката на АВ опроверга тези твърдения.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бебов
Бебов
17 август 2018 14:54
Гост

И ние сме недоволни от теб искаме доживотен затвор с избодени очи!

Гражданин
Гражданин
16 август 2018 14:33
Гост

Голям цирк наистина. Лъжеха от самото начало. Трябваше да кажат, че проблемът е сериозен, а не да ни манипулират.

Зрител
Зрител
16 август 2018 14:18
Гост

Ето едно спокойно и професионално мнение по въпроса:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/specialist-po-kibersigurnost-problemat-s-targovskija-registar-e-zaradi-zanizhen-kontrol.html

Петър
Петър
16 август 2018 14:30
Гост

Абсолютно точно. Лошото е, че не се взимат превантивни мерки.

Петров
Петров
16 август 2018 14:32
Гост

Господин Танев, доверието в държавата е изгубено отдавна. Иначе съм абсолютно съгласен с доводите Ви.

Анонимен
Анонимен
16 август 2018 14:09
Гост

Е, то и ние не сме доволни.