На референдум да могат да бъдат поставяни въпроси от компетентността на Велико Народно събрание. Това изненадващо решиха депутатите на финала на продължилия 5 часа дебат по промените в Изборния кодекс (ИК).

Предложението за това беше на ВМРО, но то беше отхвърлено от правната комисия.

С приемането му излиза, че с референдум могат да се решават всички фундаментални въпроси  – за формата на държавно управление, за основните права на гражданите, за територията на страната и т.н.

Незабавно след като бяха приети промените президентът Румен Радев наложи вето.

Той обяви това си намерение още докато течеше дебатът в пленарната зала. Мотивът му беше, че с връщането на възможността да се гласува с хартиени бюлетини се обезсмисля финансирането на машините.

Коментарът му беше за чл. 206 от ИК, с която се въвежда възможност за гласуване едновременно и с машини, и с бюлетини в големите секции с над 300 избиратели. Според последните промени в кодекса от 2019 г. на всички избори в бъдеще, освен местните, трябваше да се гласува само с машини. Сега депутатите върнаха възможността и за вот с хартиени бюлетини.

„Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани. Решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване. Категорично ще наложа вето на този закон“, каза днес Радев пред журналисти още преди депутатите да са приели всички промени в Изборния кодекс.

Дебатът в Народното събрание продължи 5 часа и след него освен, че върна вота с хартиени бюлетини в големите секции, мнозинството прехвърли изцяло на Централната избирателна комисия отговорността за осигуряване на машините за гласуване. Въпреки настояването на комисията, те не определиха дали тя трябва да ги купи или да ги наеме. Заради липсата на подкрепа от малкия коалиционен партньор, не минаха предложенията на ГЕРБ за въвеждане на смесен избор за Велико Народно събрание – 200 депутати по пропорционалната и 200 по мажоритарната система.

Обсъждането на Изборния кодекс беше прекъсвано на няколко пъти с искане за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева. Поводът беше вчерашният скандал с майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, които влязоха в парламента, а след това бяха изведени от служители на Националната служба за охрана (НСО).

Антон Кутев от БСП обвини Караячнева, че майките са били изгонени и обяви, че крайната точка е била достигната вчера, когато дете с увреждания не е било допуснато дори до тоалетната на Народното събрание, а то и майка му преди две години са били в залата по време на заседание.

Караянчева отвърна, че няма да подаде оставка и определи вчерашната ситуация като провокация. По думите ѝ, ограниченията за допускане в парламента идват от заповед на здравния министър заради коронавируса.

„Не искам да мисля, но видях, че едно младо момче беше използвано. Можеше да си бъде вкъщи, защото предвид ситуацията на Ковид, всички потоци са разделени – депутати, администрация, журналисти“, каза шефката на парламента и на свой ред обвини Мая Манолова, че се опитва да използва майките на деца с увреждания, за да гради политическата си кариера, като я определи като „неуспяла кметица“.

„Заявявам, че винаги съм влизала в диалог, но няма да разговарям с Мая Манолова и хората ѝ“, каза Караянчева, докато депутатите от БСП я прекъсваха с викове за оставка.

„Аз лично оставка няма да дам. Само да попитам, някой може ли да отрече, че от месеци палатките са отпред и никой не ги е пипнал досега. Това е демократична България“, каза Караянчева.

След това думата взе и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза, че движението започва консултации за оставката на Караянчева и ще внесе такъв проект. Изказването му пък беше посрещнато от частта на залата, където са депутатите от ГЕРБ, с викове „Вечна дружба“.

Темата за вчерашните събития с извеждането на майките на деца с увреждания от страна на НСО, беше коментирана днес и от президента, след като имаше призиви и за закриване на службата.

„Служителите на НСО са действали по указания на стопанката на Народното събрание г-жа Караянчева, но проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата и производството на нефелни и лобистки закони“, каза Радев и добави, че отдавна иска законодателна промяна, която да изясни обхвата на действие на НСО, но ако бъде закрита службата, парламентът да посочи коя друга структура може и ще поеме охраната на Министерския съвет, Народното събрание и президента.

Радев отново призова и за оставките на управляващите, като акцентира на това, че дебатът за състоянието на демокрацията и върховенството на закона в България се води вече в Европейския парламент, докато българският отричал съществуването на проблем.

„Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и темите за изслушване в Европейския парламент, но Европейският парламент ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките и всички – според мен и български граждани, и европейци, желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик“, каза още Радев.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 14:11
Гост

Браво, Радев! Точно в десятката. Особено за парите на Боко.

Анонимна
Анонимна
18 септември 2020 11:38
Гост

Оставка!

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 14:10
Гост

Изключително прав е за нашите нефелни и лобистки закони.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 14:07
Гост

Може Манолова да е „неуспяла кметица“, обаче пък кой й го казва? Караянчева с какаво толкова преуспя?

Генов
Генов
17 септември 2020 14:02
Гост

Естествено, че ползването на хартиени бюлетини обезсмисля финансирането на машините.

Генка
Генка
17 септември 2020 14:04
Гост

Освен това при машинното гласуване шансът за подправяне на резултатите е минимален.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 12:51
Гост

Дежурния Пеевски трол отново е нацвъкал 10 мнения за 10 минути, всичките разбира се оплюващи опониращия на мафията и задкулисието в съдебната система президент на РБ. На народа обаче му писна и не може да бъде заблуден, особено образованите юристи, които пишат в този форум.

Tulip
Tulip
17 септември 2020 14:02
Гост

Прав сте, колега. Тенденцията е че троловете стават все по-жалки, както и техните работодатели. Те са свършени.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 12:27
Гост

Смешник.

Anonimen
Anonimen
17 септември 2020 13:51
Гост

Никой не се интересува от псевдонима ви.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 12:26
Гост

Още един дето иска да се докопа до баницата, ама няма да стане. И той си е военен, а на военните, като са им раздавали ума, те са бягали.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 11:38
Гост

Оставка!!

Златимир
Златимир
17 септември 2020 12:26
Гост

„Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и темите за изслушване в Европейския парламент“…….. а по-лошото е, че те излъга, че като президент можеш да свикваш Велико Народно, което обаче изобщо не е така. И вместо да си траеш, ти се плюнчиш.

Златимир
Златимир
17 септември 2020 12:25
Гост

То това е най-лошото. Че такива образи не са никаква алтернатива на мутренското управление.

Drob4ev
Drob4ev
17 септември 2020 12:24
Гост

Поредния заблуден, че народа го харесва и иска да го подкрепи на бъдещи избори.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 12:24
Гост

Като ми почне с високопарните приказки за благото на народа…нали ги виждаме социалистите по света какви президенти и лидери са. Бонсонаро в Бразилия е типичен пример. Пълен гащник, който си гледа него и сина си. Склонен беше цяла Амазонка да изсекат, но той да е добре.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 12:23
Гост

Този ме дразни точно толкова, колкото ме дразни и Бойко Борисов! От едно тесто са.

без страх
без страх
17 септември 2020 12:29
Гост

Приказвай си колкото душа ти иска. Чувствата са лош съветник, а и се опитваш да сравняваш несравними величини ( Б.Б с Р.Р – примиер с Президент)
НЯМА връщане назад!

без страх
без страх
17 септември 2020 12:23
Гост

Проблемът на давещите се от ГЕРБ е не само техен проблем, а е проблем на българите, отърсили се от нагнетяващия от управляващите във все по-голяма по степен сила страх.
НЕ НАМ!
Страхът е преодолян и няма сила, която да го възроди в очите и душите на здравомислещите българи!

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 12:23
Гост

Да, защото той не може да свиква ВНС и сега е склонен да се прави на много важен

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 12:23
Гост

Човека май иска да се покаже, като президент. Нещо, от което абдикира преди време.

Oblena
Oblena
17 септември 2020 12:22
Гост

Избива комплекси