Президентът Румен Радев наложи вето върху три от последните изменения в Закона за държавната собственост (ЗДС), тъй като вижда в тях възможност за скрита приватизация на дружества от т. нар. забранителен списък. Това е десетият случай, в който той връща законопроект за ново обсъждане в Народното събрание.

Промените в ЗДС бяха приети от парламента миналата седмица. С един от текстовете, чието преразглеждане иска държавният глава, се премахва ал. 3 на чл. 43 от закона. Тя гласи: „Не могат да се апортират имоти и вещи – собственост на търговски дружества, включени в приложение № 1 към чл. 3, ал. 1 „Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях“ на Закона за приватизация и следприватизационен контрол“.

В мотивите към ветото си президентът обяснява, че така се премахва забраната за апортиране на имоти и вещи – собственост на търговски дружества, включени в т. нар. Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. „Освен това с §4 (друг върнат от него текст) се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества по Приложение № 1, в търговски дружества с държавно или общинско участие“, посочва той.

„Посочените разпоредби от ЗИ ЗДС противоречат на целта на забранителния списък, а именно – да не се приватизират без решение на Народното събрание дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост“, пише Радев. И обяснява, че апортът има транслативен ефект и предметът му става собственост на дружеството, в което той е направен, без апортиращият да получи насрещно плащане. „Когато апортът се прави в дружество, което не е в забранителния списък, няма пречка впоследствие това дружество да бъде приватизирано заедно с апортираните имоти и вещи на дружеството от забранителния списък. По този начин се създава законова възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък чрез апортиране на техни имоти и вещи“, заключава държавният глава.

Нещо повече, подчертава той – това ще става без решение на Министерския съвет.

Освен това, според Радев, с друго от измененията в ЗДС е премахнат важен правен способ за защита на държавния интерес, когато фирми с повече от 50% държавно участие учредяват или участват с парична или непарична вноска в търговски дружества, чийто капитал не е тяхна собственост. „Отнема се възможността в тази хипотеза направилите апорт търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие  да имат блокираща квота при вземане на решения за изменение на устава или на дружествения договор, за увеличаване и намаляване на капитала, за сключване на сделките по чл. 236, ал. 2 от Търговския закон, за извършване на разпоредителни сделки с имущество – предмет на непаричната вноска, както и за преобразуване и прекратяване на дружеството. Това правило ще рефлектира и върху търговските дружества от забранителния списък, които няма да могат да се противопоставят на взимането на решения за отчуждаване на апортираното от тях имущество в полза на трети лица. Така се създава още по-реална опасност за скрита приватизация по отношение на дружества, които би трябвало да подлежат на приватизация само след решение на Народното събрание“, пише президентът.

И заявява, че справедливостта и честността на приватизационния процес са във фокуса на обществото, защото чрез този процес в частни ръце преминават блага, създадени с труда на много поколения. „В настоящия момент, когато останалите за приватизация обекти са малко, се увеличава интересът към търговските дружества от забранителния списък. Затова не мога да остана безучастен, когато уредбата за тях се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес“, изтъква държавният глава.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
17 октомври 2018 12:24
Гост

Естествено, че ще наложи вето. В очите им казва, че крадат и това трябва да спре.

Адвокат
Адвокат
17 октомври 2018 11:48
Гост

Как може да променяш закон и успоредно с това да премахваш важен правен способ за защита на държавния интерес! Естествено, че Радев в качеството си на Президент ще наложи вето.

Петко
Петко
17 октомври 2018 11:44
Гост

Ако е така, както се мотивира Радев, е скандална промяна, която позволява скрита приватизация. Но мен все нещо ме гложди когато този президент налага вето.

Някой си
Някой си
17 октомври 2018 11:47
Гост

Така е, защото при Радев се преплитат много интереси и често си противоречат – неговите интереси, на партията, която го издигна и на юридическия му екип.

Стоян
Стоян
17 октомври 2018 11:27
Гост

Повечето от последните изменения в Закона за държавната собственост са абсолютно неприемливи.

Браво Радев!
Браво Радев!
17 октомври 2018 11:24
Гост

Абсурдно е да се извършва апорт на имоти на фирми от забранителния списък за приватизация без решение на Министерския съвет.