Президентът Румен Радев ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България, в който ще влязат експерти и интелектуалци и трябва да предложи алтернативи на икономическия и идеен застой на страната.

Това обяви днес Радев на пресконференция за втората година от мандата си с вицепрезидента Илияна Йотова.

„Който иска да управлява трябва да предложи високообразовани и почтени хора. Заради това сформирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Той ще трябва да предложи алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия и идеен застой на страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни“, каза държавният глава. По думите му, очакванията на обществото са за всеобхватни спасителни мерки за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот и за излизане от демографската безпътица. Радев се обяви и за радикална промяна на политическата среда и стила на управление.

„Историята е показала, че закърняването на демокрацията води до създаването на тесен елит, който трансформира властта в облаги и ги влага в още власт, като така бетонира властта си и порочният кръг се затваря“, каза още Радев и добави, че следствията от това са бедност, незадоволителен темп на развитие, чувство за безпътица и демографска катастрофа.

В тази връзка държавният глава обяви, че въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога ще се случат. Според него обаче, за да имат смисъл изборите, трябва да се реформират и правилата, по които се правят, за да има гаранции, че гражданите сами избират управниците си. Радев посочи като условия за това машинното гласуване, видеонаблюдението при броене на бюлетините, премахването на втория протокол и актуализация на избирателните списъци.

В отговор на въпрос президентът заяви, че би подкрепил и нов политически проект, ако той работи за модернизация на страната и защитава законността, справедливостта и суверенитета.

„От началото на своя мандат следвам много кредото – законност, справедливост и просперитет. България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим – да пречупим корупцията, да отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А всичко това започва с безкомпромисно прилагане на закона“, каза Радев.

За промените в Закона за защита на личните данни, за които Асоциацията на европейските журналисти поиска президентът да наложи вето, държавният глава посочи, че законът е постъпил вече в президентството и правният му екип го анализира. Без да казва дали с новия закон ще се ограничат медиите, Радев заяви, че в момента борбата с корупцията е оставена да се води от гражданите и медиите.

„И ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти и медии, които си позволяват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова държава“, добави президентът. Той защити и журналистката и депутат от БСП Елена Йончева, която миналата седмица беше обвинена от Специализираната прокуратура в пране на пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

„Расте убеждението у българските граждани, че това е политическо преследване, защото реалните виновници за разграбването на КТБ стоят извън обекта на преследване“, каза още Радев. В словото си той се обърна и към разследващите като ги призова да се насочат към управляващите.

„Апелирам КПКОНПИ, прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта – да проверяват потенциални зависимости между политици и собственици на фирми, които печелят обществени поръчки. Ако това не стане, разпадът ще продължи“, допълни президентът.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 12:47
Гост

Браво, Радев. Виждам, че поне идейно не сме чак в такъв застой.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 12:46
Гост

Прав сте, Радев. Гражданите сами избират управниците си, защото в предизборните кампании са много обещаващи, но после забравят за това. И после и гражданите и селяните съжаляват, но „мандалото хлопна“.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 12:40
Гост

Повишаването на жизнения стандарт и качеството на живот би помогнало за излизане от демографската безпътица.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 12:49
Гост

Taka e, защото в последно време излизането ни е насочено само извън границите на България.