Временната комисия за обсъждането на проекта за нова Конституция е противоконституционна. Това заявява президентът Румен Радев в искане до Конституционния съд (КС) да „отмени“ решението за създаването ѝ (пълния текст на искането виж тук).

КС вече образува дело и за докладчик по него беше определен Анастас Анастасов.

Самата комисия трябваше да бъде съставена от депутати от всички партии в парламента, но БСП и ДПС отказаха да участват в нея. Все още се търсят и изявени юристи, които да участват в експертния съвет към комисията и досега никой не е обявил, че ще се включи в нея, въпреки призива на председателката ѝ Десислава Атанасова.

В искането си до КС президентът сочи няколко нарушения на основния закон при създаването на комисията. Първото вече беше изтъкнато от ръководителя на катедрата по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Пламен Киров – а именно, че се предвижда комисията да предлага промени в проекта за нов основен закон. Проф. Киров обясни, че по Конституция (чл. 159, ал. 2) Народното събрание има право да обсъжда проект за нова Конституция, но не и да прави промени в него. На практика единственият въпрос, който обикновен парламент може да обсъжда във връзка с внесен проект за нова Конституция е дали да се свика Велико Народно събрание, или не.

Депутатите обаче записаха, че комисията ще „обсъжда и анализира проекта на Конституцията на Република България и предлага конкретни предложения за промени в него“.

„Внасянето на промени в проект за нормативен акт представлява част от процеса на неговото приемане. По чл. 158, т. 1 от КРБ Великото Народно събрание (ВНС) е единственият орган, който е компетентен да приема нова Конституция на Република България, следователно и да обсъжда промени в проект за такава“, заявява президентът в искането си до КС.

И обяснява: „Конституционният ред за иницииране на предложение за промени по чл. 158, т. 1-5 е установеният в чл. 159, ал. 1. Оправомощаването на временна комисия на Народното събрание да предлага конкретни предложения за промени във вече внесен проект за нова конституция на практика заобикаля този ред. По този начин Народното събрание предвижда да се произнася по въпроси, по които няма компетентност, тъй като то може да решава дали да се произведат избори за ВНС, но не и да приема решение по внесения проект, което е в правомощията на ВНС съгласно чл.158, т. 1 и чл. 161 от Конституцията“.

Радев изтъква, че проект за нова Конституция или за промени в действащата се обсъжда преди внасянето му. А след този момент евентуалните предложения за конституционни промени могат да постъпват във формата и по реда на нова инициатива по смисъла на чл. 159, ал. 1 от Конституцията или вече в рамките на ВНС.

„Предпарламентарната фаза дава широк спектър от възможности да бъдат откривани конституционни решения с политически средства. Същото се толерира от КРБ и е неизменно следвана традиция във всички реализирани конституционни изменения от 1990 г. досега. Напротив, вменяването на правомощия на Народното събрание да прави предложения за промени във внесен проект, оформен като нова конституция, е пример за решаване на политически кризи чрез злоупотреба с конституционна инициатива“, пише президентът до КС.

И заявява, че би било абсурдно да се допусне, че комисията ще подготви втори, коригиран проект за нова конституция, защото той ще трябва отново да бъде внасян в Народното събрание и обсъждан.

Освен това според Радев със създаването на комисията е погазен и чл. 79, ал. 3 от Конституцията. Причината е, че временните комисии се избират за проучвания и анкети. Президентът посочва, че наистина при всички досегашни изменения и допълнения на Конституцията е била създавана временна комисия, която е поемала водещата роля при обсъждане на предложенията и е предлагала промени във внесените проекти. Но такава е процедура за промени в основния закон, а не по приемането на изцяло нов такъв и двете са различни.

Държавният глава изтъква, че с новата комисия е погазен и принципът на правовата държава. Мотивът му за това е, че е много трудно да се разбере смисълът на решението.

В решението за създаването ѝ пише: „Народното събрание … реши …създава Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България“.

„Текстът е неясен, може да бъде тълкуван по няколко различни начина и не представлява валидна основа за юридически права и задължения“, пише Радев и обяснява, че използването на думата „конституция“ в членувана форма изразява определеност. А България има една Конституция и това е приетата през 1991 г. Т.е. когато се каже „проект на Конституцията“, това означава проект на действащия основен закон.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пенчо
Пенчо
14 октомври 2020 7:54
Гост

Луд умора няма …..
Особено , ако е добре мотивиран!

Димитър
Димитър
13 октомври 2020 17:46
Гост

Напълно съм съгласен, че има възможност да бъде погазен принципът на правовата държава.

Димчо
Димчо
13 октомври 2020 17:43
Гост

Дано вторият проект да бъде наистина коригиран, че предният беше пълна пародия.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 18:20
Гост

Дано въобще няма нов проект!

Дичо
Дичо
13 октомври 2020 17:39
Гост

Браво, Радев!

Димо
Димо
13 октомври 2020 17:38
Гост

Не бива да се допускат злоупотреби с конституционната инициатива.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 17:32
Гост

Депутатите пак са си проспали задълженията и правата. Къде са тръгнали?

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 17:01
Гост

Бръмбарите в главите

правна лудост
правна лудост
13 октомври 2020 16:48
Гост

Когато Комисията за обсъждане на нова Конституция е противоконституционна, това си е за „Правна лудост“ 🙂

Манов
Манов
13 октомври 2020 16:46
Гост

Кому е нужен тоя спор не разбирам.

Манолева
Манолева
13 октомври 2020 16:46
Гост

Поредния помислил се за голям политик в България

Обретенов
Обретенов
13 октомври 2020 16:45
Гост

Президента Радев е прав

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 17:34
Гост

Напълно. Това все пак ни е основният закон.

Емилиева
Емилиева
13 октомври 2020 16:45
Гост

Абе работата е ясна. Президента и приближените му – военни, смятат, че не може едно мутре и хулиганче да управлява държавата. Лошото е, че и те и мутретата не са алтернатива за народа

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 16:44
Гост

Категорично мисля, че този човек иска да си избие комплексите от това, че не от него зависи нещо в държавата

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 16:44
Гост

Заиграха се с темата за конституцията, а тя не е тема за игра

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 16:44
Гост

Няма две мнения по въпроса, че тези, които с егласят да пишат нова конституция не са адекватни да го сторят. Но в същото време не може да се пренебрегне и фактът, че президента е също толкова некомпетентен

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 16:43
Гост

За мен този човек се отказа от президентския си пост

Деси
Деси
13 октомври 2020 17:35
Гост

Напротив. Тежи си на мястото.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 16:43
Гост

слушах негов съветник по НОВА. Каза, че се е обградил президента с военни. А какво знаем военните нямат много ум

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 16:42
Гост

Глупав човек