Президентът Румен Радев изпълни конституционните си правомощия с отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това е всеобщото мнение на юристи и политици след вчерашното решение на държавния глава да върне на Висшия съдебен съвет предложението за избора на Гешев.

Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не – е съвсем отделен въпрос„, коментира главният прокурор Сотир Цацаров в парламента, където се срещна с представители на Венецианската комисия.

С него беше и избраният за следващ обвинител №1 Иван Гешев, който коментира отказа на държавния глава да подпише указа за назначаването му така: „Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС – тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин – със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура„.

В отговор на въпрос Сотир Цацаров обясни, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма да може да предложи кандидат за главен прокурор, защото това е „процедурата, разписана в Конституцията“. И обясни каква е тя: „Процедурата оттук насетне продължава по следния начин: на първо място – указ на президента, който указ очевидно беше факт. На второ място, публикуване на този указ или обнародването му в Държавен вестник. Оттам насетне – заседание на Висшия съдебен съвет. Две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура. Въпросът не е в това дали г-н Гешев е незаменим или не. Въпросът е дали се спазва Конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа в условията на обвързана компетентност„.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който е на посещение във Варна, на свой ред коментира пред БНР ситуацията така: „По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова„.

Депутати от различни парламентарни групи също коментираха темата. Според лидера на БСП Корнелия Нинова президентът е изпълнил конституционна възможност, която му е дадена. И сподели мотивите на Румен Радев, че състезание с един участник не е истинско състезание.

Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. Била съм доста остра в това изказване и сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе и втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в уговорката за издигане на един единствен кандидат“, каза още Нинова като посочи, че БСП не участва в такива уговорки.

Тя направи уговорката, че законът не им дава право нито да предлагат, нито по някакъв начин да въздействат върху този процес. И добави: „Уважаваме решението на президента, той има това право по Конституция. Бих искала да се обърна към лидерите на другите партии. Не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат водени единствено от закона, от вътрешното си убеждение и от съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират“.

Попитана дали трябва да има нова процедура за избор на главен прокурор, Нинова заяви, че това е юридически казус, в който няма да се меси, защото той трябва да бъде решен там, където му е мястото.

Красимир Ципов (ГЕРБ) също заяви, че президентът е изпълнил свое конституционно правомощие. „Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС. Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промени в конституцията и Закона за съдебната власт. Именно тези, които протестират срещу избора на главен прокурор бяха в основата на тези предложения, визирам представители на „Демократична България“, заяви Ципов.

Поясни, че правителството не е предложило свой кандидат, защото е щяло да възникнат много въпроси. Ципов каза още, че това е законова възможност, а не задължение на кабинета. „Всички представители – правосъдният министър и премиерът, казаха, че ако бяхме упражнили такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси“, обясни Ципов както отказа да каже дали ако процедурата започне отначало ще излязат с номинация.

Хамид Хамид (ДПС) на свой ред заяви, че депутатите не трябва да се намесват в тази тема, защото те са извън процедурата за избор на главен прокурор. „Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам? Всеки коментар на всеки политик, докато не е приключила тази процедура, е намеса, затова отказвам да коментирам“, категоричен бе Хамид.

Президентът имаше тежката позиция дали да даде мандат или да го върне. Той изпълни конституционните си функции и даде атестация и виждането си за качествата на избрания за главен прокурор. Това е атестацията на Румен Радев за качествата на Иван Гешев“. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова ТВ.

По думите на Горанов изпълнителната власт не трябва да се меси в този избор и текстът от закона, даващ право на министъра на правосъдието да номинира, „тежи и ни ангажира, не го искаме“. Добави, че ако правосъдният министър беше издигнал кандидат, тогава реакциите са щели да бъдат остри. „Сега е относителна чиста хипотеза. Професионалната общност е номинирала Иван Гешев. Не знам как са стигнали до решението да предложат него, но със сигурност са разглеждали различни варианти“, каза още Горанов.

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков пък не видя мотиви в изявлението на Радев от вчера, когато обяви, че няма да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. По думите на Герджиков това било просто становище за липса на състезателност и не е достатъчно основание.

Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува“, каза Герджиков пред БНР.

Според него няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си. „Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път, резултатът ще бъде същият“, посочи проф. Герджиков.

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд по тази тема, проф. Герджиков заяви, че това би било “удар във въздуха“.

Нека не спекулираме. Не искам да влияя по някакъв начин с прогнозни действия. На ход сега е ВСС“. Така пък отговори самият Румен Радев днес в отговор на въпрос дали би сезирал Конституционния съд.

Президентът, който е в село Славяново на честване на празника на храм „Архангел Михаил“, също напомни, че е действал изцяло в рамките на конституционните си правомощия. „България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет. Негова е отговорността пред обществото“, посочи президентът и добави, че в България всеки трябва да започне да носи своята отговорност.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 ноември 2019 14:36
Гост

Доколкото е Гешев, част от онази – безпросветната част от юристите – никога не прочели учебник – вечно дъвчещи химикалка, бягащи от лекции, невлизащи в упражнение, не развиващи се след вземането на диплом – ок, трябва да се сигнализира на обществото за това невежество (некадърниците наричат талантите – некадърници и безпросветници – така, че битката е сериозна). Но-на практика – това е тъпа и рутинна длъжност – по-добре някой балък да се хване на въдицата, че е един вид голяма работа, отколкото да стои вакантна. Мафията е толкова пластична – те си имат съдии, имат си прокурори, адвокати (впрочем –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2019 9:53
Гост

Вярно изглежда, че „професионалната общност” на прокурори и следователи „седи”, а не стои зад Гешев и Цацаров. Даже пълзи. По корем.

Пиар
Пиар
08 ноември 2019 16:46
Гост

За президента няма никакво значение какво ще направи, защото е обвързан да подпише ако му върнат кандидатурата. Затова направи най-доброто в случая – пиар ход.

Правила
Правила
08 ноември 2019 16:45
Гост

Да, никой нищо не казва, никой не се пали, защото на всички е ясно, че само се протакат нещата и президентът няма полезен ход.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 14:18
Гост

Трябваше да сезира КС преди да върне указа. Така щеше да се проточи и във времето, на Цацаров да му свърши мандатът и да бъде намалено влиянието му върху ВСС.

Рики
Рики
08 ноември 2019 13:59
Гост

А Пеевските подлоги кога ще поемат своята отговорност. Жълтите му медии, част от антуража му също! КОГА?

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 14:18
Гост

Ще има пак „Гешев е радост“.

Христо
Христо
08 ноември 2019 13:57
Гост

Сезирай! Това е единствения начин да се спре задкулисното гласуване.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 13:55
Гост

За съжаление проф. Огнян Герджиков е абсолютно прав. Не мисля, че някой от ВСС ще промени решението си за Гешев.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 13:56
Гост

И пак ще върнат топката на Радев.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 13:52
Гост

Горанов за сетен път се измъква ловко. Никой не обича нещо да му тежи, но все пак трябва да се поемат отговорности.

Georgi
Georgi
08 ноември 2019 13:49
Гост

Гешев какво раздава благодарности? И къде я видя тази прозрачност?

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 14:20
Гост

А бе благодарен е, че по-бързичко ще го прегласуват, преди да приключи мандатът на сегашния.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 13:48
Гост

Нинова добре се изказа за Борисов. Един човек преди време каза, че той си избра и Цацаров.