Президентът Румен Радев е категоричен, че ще предложи въвеждането на индивидуална конституционна жалба. Това обяви той пред „Дарик“, като уточни, че промени в Конституцията трябва да има и те трябва да засегнат не само фигурата на главния прокурор и съдебната власт, а и правата на гражданите.

Радев вече започна дебати за промени, но подчерта, че не трябва да се пипа произволно.

„Това е много сложна материя и всяко преместване на една дума може да има дългосрочни последствия. Но за мен трябва да има промени, защото тази Конституция, демократична по дух, изключително добра за своето време, постигна ли заложения в нея проект за демократична, правова и социална държава? Ако погледнем показателите, ние не сме постигнали този проект. Според нея трябва да има разделение на властите, но на практика няма. Трябва съдебната власт да бъде независима, но тя не е. Тя категорично не е независима, има и самопризнания по въпроса от най-високо ниво. Бариера ли е срещу авторитаризма? Не е. Дава ли реална защита на правата на гражданите. Не, не ги дава“, обясни позицията си Радев.

Относно предложения от управляващите законопроект с въвеждането на фигурата на независим прокурор, който да разследва главния, държавният глава каза, че той е „мъртво роден“. Темата била обсъдена и при дебатите в президентството, където бил направен много добър анализ, но засега Радев няма да бърза с конкретни предложения.

Според президента промените в Конституцията са задължителни, защото тя не могла да изпълни в искания обем замисъла в нея за демократична, правова и социална държава.

„Това означава, че ще бъдат разгледани и един по-широк обхват на Конституцията. Не само главния прокурор, не само съдебната власт, но и правата на гражданите и други механизми“, каза Радев. Относно въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, той припомни, че при посещението му в Австрия, с него е бил и правният му секретар проф. Емилия Друмева и заедно са посетели Конституционния съд на Австрия.

„Това е един сложен процес, но не е невъзможен. Вече повече от 17 държави от ЕС под една или друга форма имат въведена такава индивидуална конституционна жалба. Това е един от факторите да имаме по-голяма активност и по-силно гражданско общество“, каза още президентът.

Той обеща, че още в началото на следващата година дебатите за промени ще продължат в президентството, като поканени ще бъдат главният прокурор Иван Гешев, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, правосъдният министър Данаил Кирилов и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Днес Магдалинчев също коментира пред „Дарик“ дебатите за конституционни промени, като подчерта, че темата е разширена до реформа на ВСС и стигнала до обсъждане мястото на прокуратурата, като подчерта, че тя трябва да остане в съдебната власт.

„Един от силните моменти на съда и прокуратурата е възможността да бъдат изведени от зависимости на другите власти. Най-добре би било главният прокурор да се отчита пред ВСС – пред органа, пред който го избира и може да го освобождава“, каза още Магдалинчев. Относно възможността за независимо разследване на главния прокурор, той смята, че трябва да се разпишат правила, за да има гаранции, че няма нито един недосегаем от закона.

Според Магдалинчев събитие на годината е изборът на нов главен прокурор, като призна, че може би е трябвало да бъде издигнат и втори кандидат, а не само Иван Гешев.

„Ако говорим за нещо, което може би е трябвало да се случи, примерно да е имало още една кандидатура, но също толкова силна. Ако имаше още една кандидатура, тогава нещата може би щяха да са по-различни. Но имайте предвид, че законът е такъв“, каза Магдалинчев.

 

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
22 декември 2019 23:22
Гост

Добре де – в делегацията липсва Делян Пеевски – бе вие добре ли сте – само на промени на закони ли ще работим. Някога – в своето студентско минало и Друмева и Магдалинчев – виж Друмева по – не е, но Магдалинчев отива натам – та някога са били блестящи юристи, имали са правна жажда. Малко са ми провинциални нещо. Добре, че си имаме апартаменти българите – че с тия кърджалии. Всеки да си седи на правомощието – до второ нареждане – какви са тези резки промени. Нищо да не се пипа в Констиуцията – това са дамски капризи –… Покажи целия коментар »

без страх
без страх
21 декември 2019 23:14
Гост

Не само Конституцията е за „основен“ ремонт, ами и устройствените закони трябва да бъдат ремонтирани.
Трябва да бъде въведен образователен ценз за излъчените от партиите „народни“ представители.
На следващо място, трябва да бъде въведено изискване за квалифицирано мнозинство при приемане/изменение/допълнение на даден закон.
Няма нищо по-зловещо като последици за народа ни от това, да бъдат управлявани от необразовани, некомпетентни и самозабравили се законотворци, да не говорим за министри в изпълнителната власт – достигнали висотите по почин на кариерното им израстване.

Брех
Брех
21 декември 2019 14:20
Гост

Съдебната власт и тя стана като футбола, всички отбират.

без страх
без страх
23 декември 2019 23:14
Гост

Би ли посочил/а КОИ всички имаш предвид?

В противен случай се налага да приема, че просто си чешеш клавиатурата.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2019 14:20
Гост

Имам чувството, че Магдалинчев не е доволен от избора на главен прокурор. Ама като сключи сделка с дявола е така

Чудомир
Чудомир
21 декември 2019 14:22
Гост

Toй няма усещания, а ангажименти. Ако са му казали, че вече е недоволен, може.

Svilen
Svilen
21 декември 2019 14:19
Гост

Няма лошо да се намери малко работа за КС, ама дали ще стане…

хаххаа
хаххаа
21 декември 2019 13:45
Гост

Може би, едва ли не, дали пък не трябваше…Магдалинчев рулира след дъжд качулка.

PeterP.
PeterP.
21 декември 2019 13:44
Гост

Дано поне индивидуалната жалба получи подкрепа. Звучи разумно.

Мilla
Мilla
21 декември 2019 14:32
Гост

Може и да стане.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2019 13:43
Гост

Голям страх да не извадят прокуратурата от съдебната власт. Сигурно е по-лесно да бъде овладявана, когато се води независима, а иначе поне отговорността за всяка поръчка ще отива директно в правителството.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2019 13:41
Гост

И като ги предложиш?

радост
радост
21 декември 2019 14:17
Гост

Именно! Той предлага, ама и ножът, и хлябът са в НС. Празни приказки