Президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви държавният глава в специално изявление.

Ето какво заяви президентът:

Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.

И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор.

Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. 

Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности.

Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.

Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти – неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации – т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП.

Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България“.

Отказът на президента да подпише указ означава, че въпросът се връща във Висшия съдебен съвет, който на 24 октомври с 20 на 4 гласа избра Иван Гешев за приемник на Сотир Цацаров, чиито мандат изтича на 10 януари 2020 г. Заседанието на съвета продължи 10 часа и се проведе при засилени мерки за сигурност – улиците около сградата на кадровия орган бяха затворени заради протести, а докато течеше изслушването му беше подаден сигнал за поставена бомба във ВСС.

След избора на Гешев заваляха искания и становища до президента да не подписва указа. Имаше и предложение държавният глава да сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на чл. 129, ал. 2 от основния закон, в който се казва: „Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение“.

Самият Радев пък каза, че ще вземе решение в обозрим срок и без да се поддава на натиск от когото и да било.

Сега въпросът е как ще действа Висшият съдебен съвет. Още вечерта след избора Даниела Машева каза, че ако президентът не подпише указа за назначаването на Гешев, кадровият орган ще проведе повторно гласуване. Няколко дни по-късно представляващият ВСС Боян Магдалинчев изрази същата теза: „Ако президентът Румен Радев откаже да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, номинацията на настоящия заместник на Сотир Цацаров само ще бъде прегласувана. До откриване на нова процедура за избор на главен прокурор ще се стигне, само ако Иван Гешев не събере необходимите 17 гласа“.

Този състав на ВСС постъпи по същия начин и когато Румен Радев не подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.

Преди години, когато президентът Петър Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков за главен прокурор, тогавашният състав на ВСС откри нова процедура за избор.

Законът за съдебната власт не дава категоричен отговор на какъв етап трябва да се върне ВСС – дали да започне нова процедура, при която няма пречка да номинира и избере същия кандидат, но може да се появят и други, или просто да гласува още веднъж тази на първоначално избрания. В чл. 173, ал. 6 от ЗСВ се казва само: „Когато президентът на републиката откаже да назначи предложен от пленума на Висшия съдебен съвет кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва при условията и по реда на ал. 1 – 12“ (т.е. цялата процедура от издигане на номинации до самия избор).

Ако ВСС прегласува кандидатурата на Иван Гешев, Румен Радев няма право да откаже втори път да издаде указ за назначаването му за главен прокурор.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Нидялко
Нидялко
08 ноември 2019 9:36
Гост

Гешев е хубост, Гешев е радост,
Гешев носи ни медена сладост.
Сутрин от вкъщи надъхан излиза,
лоши кметици праща в пандиза.
Обедно Вазов си Гешев чете,
привечер – Йовков. Добро е дете!
Гешев е много харесван от всички –
шофьори, чистачки, агитки и птички.
Гешев е готин и без конкуренция!
Не, наистина е без конкуренция!
Гешев лошите бие наред.
Списък си има и хич не е лек.
Намери ли Гешев свободна минута
дава кафеви blitz интервюта.
Няма за Гешев дори миг покой –
такъв е животът на всеки герой.
Гешев е лъч, гръм, провидение!
На обществото ни е отражение.
Творение наше е той, разберете.
Не ви ли харесва – не спете, а бдете!

без страх
без страх
07 ноември 2019 22:24
Гост

Не мислете, че Президентът Радев си е изгърмял патроните…
Ха познайте от втори път какъв е следващият му ход?

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 22:08
Гост

Остават само два месеца докато на Цаци не му изстине мястото. Какво ли ще правим без главен, ако се протака процедурата.

Наивник
Наивник
07 ноември 2019 22:11
Гост

Вие наистина ли вярвате, че Гешев няма да му заеме мястото. Радев не може да откаже втори път.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 22:05
Гост

Страхотна новина. Това е ПРЕЗИДЕНТ. Не се поддаде.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 22:04
Гост

Може и да се стигне до решение на КС, ако Радев ги сезира. Обаче като ги зная с каква скорост действат…

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 0:03
Гост

В този случай ще са супер експедитивни, повервайте ми

без страх
без страх
07 ноември 2019 20:58
Гост

Ще кажа кратко и ясно: Радев е единствен достоен за уважение ДЪРЖАВНИК!
Някой ден ИСТОРИЯТА ще говори за него.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 20:28
Гост

Ненов е автор на няколко учебника по Наказателно право. Стойчев е на няколко учебника по Наказателен процес. Учудва ме подкрепата на Чинова. Не съм фен на профанщината в Наказателното право – просто са ненужни и като някакви папагали. Мафията ни обгръща – но полза от мафията никаква. Дайте да съберем няколко торби с капачки – от тия дето се събират по разни сбирки – инициативи за събиране на вторични суровини и да купим на мафията един остров – имаме поне няколко в България – пък където искат – това са все пак наши съграждани, достойни люде, па да ги поизпратим… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
07 ноември 2019 19:01
Гост

Президентът е достоен политик с отговорност към обществото и държавността. Колегите съдии и адвокати, които публично изразиха позиция и призовава президента да не одобрява кандидатурата на Гелев умиха срама от лицето на правната общност! Браво! Защото щяхме да останем със срамните думи на
Зам-председателя на Висшия адвокатски съвет, че изборът на Гешев бил перфектен и обективен при всичко, което наговори за адвокатурата.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 18:37
Гост

Отказът се основава за процедурно нарушение – един кандидат. От това следва, че прегласуването не решава проблема. Ако не се проведе нова процедура с поне двама кандидати, Президента пак трябва да откаже подписване на указа за назначаване на Гешев за главен прокурор!

папа
папа
07 ноември 2019 18:45
Гост

кое процедурно правило е нарушено с факта на 1 кандидат?

Tene
Tene
07 ноември 2019 18:53
Гост

Процедурно нарушение няма , има непрогледно задкулисие , подмазвачество и наченки на авторитарен режим . Целият зловреден интерес към фигурата на главния прокурор има само една цел – политическо оцеляване и замитане на далавери …

Калинка
Калинка
07 ноември 2019 20:43
Гост

Няма такова правило. Има диспозитивна възможност министърът на правосъдието да предложи кандидат за главен прокурор, тоест може, но не е длъжен. Министърът обаче не само е в изпълнителната власт, но е и политическо лице и ако беше предложил когото и да е, камо ли да бъде избран посоченият от него, скандалът щеше да е още по-голям.
Друг е въпросът, че е била внесена кандидатурата на магистрат от ГС „Боец“ и „Правосъдие за всеки“, но Д. Кирилов не я е внесъл за обсъждане от ВСС. Май главно за това бяха протестите и засипването на Гешев с обиди.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 23:53
Гост

трябва да има не кандидат , а КАНДИДАТИ !

Калинка
Калинка
07 ноември 2019 20:31
Гост

Няма такава конституционна възможност. При прегласуване на кандидатурата на Гешев от ВСС, президентът е длъжен да подпише указа.
Така и се предполагаше, че ще постъпи. Преди месеци Радев се зае с разни консултации относно избора на главен прокурор – правомощия, каквито той няма.
По мое мнение, аргументите му за отказа да подпише указа са слаби. Поддръжиниците му обаче са доволни, защото знаят без да четат или защото са политически заинтересувани (тук визирам юристи).
Щеше да е по-сериозно, ако Р.Радев беше сезирал КС, но не би.
И две думи към колегите: добрият юрист не обижда нито граждани с различно мнение, нито колегите си.

киселец
киселец
07 ноември 2019 17:52
Гост

За съжаление продажнице душици във ВСС пак ще го изберат.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 21:56
Гост

Дано някои размислят и Иван Гешев да не събере необходимите 17 гласа.

Tene
Tene
07 ноември 2019 17:49
Гост

По принцип не харесвам Радев , но в случая е прав . Управляващите стават опасни – оядоха се , натрупаха ресурс , овладяха цялата власт . И това единодушие сред прокурорите и следователите , тези подкрепящи трудови колективи . Оляха се , все едно сме 1981 г . Много е важно главен прокурор да е консенсусна и авторитетна фигура , а не „Ченге в детската градина“ …..

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 17:32
Гост

Споко, сега ще издигнат едно мюре, дето не става за нищо и готово – Гешев избран в конкуренция. Но може и да ги домързи…

Дано
Дано
07 ноември 2019 17:29
Гост

Колко хубаво би било сега да дадат друго предложение. А не да пробутат пак Гешев.

Мечти
Мечти
07 ноември 2019 17:29
Гост

ТО би било най-хубаво ако Гешев се засрами и сам се оттегли, ама надали…

Ура
Ура
07 ноември 2019 17:29
Гост

Радев е радост!

ГЕРБ
ГЕРБ
07 ноември 2019 17:25
Гост

Пак Бойко ще трябва да ви оправя бакиите, хич не му се искаше на човека.

Наблюдател
Наблюдател
07 ноември 2019 17:30
Гост

Какво ще направи Бойко? Това си е на ДП назначение.

Не точно
Не точно
07 ноември 2019 17:32
Гост

Не е било ДП, било е 10. Така че Гешев е кандидат на 10. Да не стане грешка някоя, моля ви се.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 17:30
Гост

Нищо няма да оправя, ще го прегласуват и край.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 19:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 22:00
Гост

Какво оправя точно Бойко. Работи за себе си и прави чадър на задкулисната мафия.

Пич
Пич
07 ноември 2019 17:23
Гост

Хубаво, ама има ли друг кандидат? Само не ми отговаряйте Атанасов.

Абе то...
Абе то...
07 ноември 2019 17:30
Гост

Няма официален. Но веднага може да се намери, при добро желание.

Лелка
Лелка
07 ноември 2019 17:21
Гост

Демократите, веднага, ама веднага заявете час за протест пред ВСС, че да не ви изпреварят като миналия път.

Човек
Човек
07 ноември 2019 17:20
Гост

Айде, пак ще ми блокират града мутри и жълтопаветници.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 17:19
Гост

Сега, ако ВСС са хитри, ще изтъргуват прегласуването на Гешев за каквото си искат.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 17:18
Гост

Очаквано, Радев е популист, този негов жест не е нищо повече от реклама на „демократичния дух“.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 21:57
Гост

Голи обвинения. Той не се поддаде на натиска и не се сви като мишка да подпише. Поне се запознайте с обективните му доводи.

Милена Димитрова
Милена Димитрова
08 ноември 2019 7:42
Гост

Вие очевидно не можете да различите популизма от нормалния демократичен управленски модел.
Популизмът винаги е свързан в основата си с диктатурата (например: „Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме.“, т.е. не можете да ми противоречите по никой начин, а не се и опитвайте….)…..
А в случая, президентът Радев не отстъпи от активната държавническа позиция, която достойно е заел чрез народния вот и действията му не са популистки (за публиката), а в защита на народния суверенитет….