Президентът Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството. Той направи това в специално обръщение до народа.

„От 3 години призовавам правителство да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България“, каза Радев. Той заяви, че сме свидетели на остра криза в управлението всички нива.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/269173624048250/

„Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на обществените системи и институциите без аналог в историята на българския преход“, каза държавният глава.

В обръщението си той коментира и водната криза, и депонирането на отпадъци от чужди държави у нас: „Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции“.

Радев заяви, че кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите са очаквали ясни разяснения. И заключи: „Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските  свободи“.

„Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край“, каза държавният глава и обяви, че считано от днес, официално снема доверие от правителството, „което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество“.

На финала той се обърна към гражданите така: „Скъпи сънародници, днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!“.

Обръщението му идва скоро след като главният прокурор Иван Гешев внесе искане до Конституционния съд, което да изясни докъде се простира имунитетът на президента. А скоро след това обяви, че държавното обвинение прекратява всякаква комуникация с президентството. Последва разпространяване на записи на разговори на шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, в които той коментира с Радев проверката за конфликт на интереси срещу него заради съпругата му Десислава Радева.

Бойко Борисов: Опасно е да атакува прокуратурата, затова си търси друг враг

„Той не ни е избирал. Как ще свали нещо, което го няма. Все едно аз да кажа, че свалям доверието от кмета…Той си е спечелил изборите. Откъде накъде ще се коментира управлението на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин. Това е пряка намеса в независимостта на властите“, отговори премиерът Бойко Борисов. По думите му, проблемът на президента Радев не е с правителството, а с други независими институции, след което уточни, че има предвид прокуратурата.

„Прокуратурата е опасно да атакуваш най-вероятно и затова си търсиш друг враг“, каза още Борисов по адрес на Радев, но изрично уточни, че е забранил в ГЕРБ да се говори по тази тема.

По повод проверката на антикорупционната комисия за конфликт на интереси на Десислава Радева, Борисов заяви, че нито иска да слуша, нито да участва в такъв разговор. „Ако тогава (при проверката на КПКОНПИ миналата година – б.а.) някой ме беше попитал, сигурно щях да кажа, че всеки за любимата жена сигурно е готов да направи нещо и да го оневиня за себе си.

Виж, началникът на кабинета му, който е пускал SMS и сутринта ми дава оценка, келеш такъв…

Аз за един SMS и то след като бях разговарял с г-н Панов (председателят на ВКС Лозан Панов – б.а.) отидох лично във ВСС да се обяснявам, да ме правите на луда калинка, а той си привиква прокурорите, когато има разследване. Това е проблемното според мен“, посочи още Борисов.

Коментарът му е по повод изпратения SMS от началника на кабинета на президента Димитър Стоянов до главния прокурор Иван Гешев. За това съобщи обвинител №1 миналата седмица, ден след като от прокуратурата разпространиха записи на разговори на Румен Радев с командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. Гешев тогава каза, че не може да бъде привикван от „едно лице, вероятно същия Митко, на който президентът вероятно е казал да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му“. Тогава от президентството казаха, че действително е изпратено съобщение, но то е за шпионския скандал.

Накрая Бойко Борисов обобщи отношенията си с Иван Гешев така: „С новия главен прокурор работим по друг начин. Той вече не идва в сряда на тези срещи, които правим. Нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него. Има си служби, той им възлага, те му докладват, това ни е работата“. Премиерът добави, че не знае кой е българинът, за който американският посланик Херо Мустафа съобщи, че до дни ще му бъде забранено да влиза в САЩ заради корупция.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шайка
Шайка
06 февруари 2020 19:19
Гост

Гербаджиите беснеят, че президента огласява далаверите им.

Мари
Мари
06 февруари 2020 8:46
Гост

Президентът да разпореди привикването и на другите двама главни в Президентството…Интересно как ли ще реагира Панов на един такъв смс?

горд
горд
05 февруари 2020 7:03
Гост

Радев е първия политик от 30 г., който не ме разочарова, а гласувах за него, само за да не остане предишния жалък шут.

Николай
Николай
05 февруари 2020 0:56
Гост

Управлението е пълно с такива лумпени, че хора като Радев, на които по принцип не симпатизирам, започват да ми се струват адекватни и на място… Дано не стане така, че един ден и дани кирилов да ми липсва…

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:23
Гост

Така постъпва човек с чест и доблест! Вече като че ли се прокрадва светлина в тунела.

Б.Х.
Б.Х.
04 февруари 2020 21:23
Гост

Каква светлина от машинист, който не кара влака?!?!? Сега остава НС да свали доверието от него…… Язък за Конституцията!

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:18
Гост

Леле…кабинетът! Сол в раната на Тиквуций.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:13
Гост

Извличането на печалба не е само от шепа бизнесмени с държавни протекции.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:16
Гост

Поздравления за всички истини, които са изключително болезнени за нас. Но до сега никой нямаше смелостта да го каже на глас.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:11
Гост

Нив имаме воля за реформи и за борба с корупцията. Обаче мафията не мисли така.

Кумчо
Кумчо
04 февруари 2020 13:02
Гост

Ето как новият ни главен прокурор вече пряко влияе на стабилността.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 12:59
Гост

Радев отговаря на удара с КС, който явно е установил, че идва Баце, а не е самостоятелна изява на момчето с каскета.

Мафия
Мафия
04 февруари 2020 14:03
Гост

Момчето въобще не смее да се изявава без повелята на своя гуру. Така ще е докато на власт са Боко и Делю.

корумпирания
корумпирания
04 февруари 2020 12:54
Гост

Бедни ми бедни Радев, става ми мъчно, защото свалянето на доверието от безобразниците няма да има никакъв ефект. Единствена ми надежда е в обявлението от САЩ на корумпирания българин. Ако е ДП, може и да се оправят нешата

алтер его
алтер его
04 февруари 2020 12:55
Гост

Ти си наивник, братко. По телевизията на КД, да се съобщи нещо, което може да засегне ДП?! Че първият е станал като алтер его на втория

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
04 февруари 2020 12:58
Гост

Аз залагам нещо по-маргинално, като Воленчо, да речем.

Минчо
Минчо
04 февруари 2020 14:06
Гост

Този яко си е оплел кошницата. Иска ми се, ама надали ще обявят неговото име.

хъш
хъш
05 февруари 2020 6:57
Гост

Ясно е, че не си надхвърлил мисленето на пра-пра дядо си, който възлагал всички свои надежди на дядо Иван, за да освободи България.

Терминално
Терминално
04 февруари 2020 12:38
Гост

Това, което говори е вярно, за съжаление. Но спасение няма – масите си харесват статуквото, а хората около Радев не са алтернатива.

лош пророк
лош пророк
04 февруари 2020 12:37
Гост

Няма и дума от казаното Радев, която да не е вярна, но мисля, че след това обръщение нещата само ще се влошат. Единен фронт на ББ и ПРБ и размазване на всяко демократично мислене. Дано да се окажа лош пророк

Наблюдател
Наблюдател
04 февруари 2020 12:35
Гост

Ей сега вече и ББ ще застане не само задкулисно до Гешев. Може би това е била и целта.

WWW
WWW
04 февруари 2020 12:44
Гост

Той, докато се намести до него, Каскета вече прецака цялата комбинация.

Ficho
Ficho
04 февруари 2020 12:33
Гост

E, ти пък досега все едно му беше стълб 🙂