Президентът Румен Радев обяви състава на служебното правителство, което ще се закълне утре и ще ръководи страната до сформирането на нов редовен кабинет. Държавният глава насрочи и изборите за нов парламент, който трябва да излъчи бъдещото управление – за 2 октомври.

Двама известни юристи стават част от служебния кабинет – именитият професор по финансово и данъчно право Сашо Пенов ще е министър на образованието, а депутатът от БСП Крум Зарков – на правосъдието.

Сашо Пенов преподава в Юридически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ финансово право, данъчно право и международно данъчно право от 1987 г. Той получи назначението си в служебния кабинет дни след като навърши 62 години.

Проф. Пенов беше ръководител на Катедрата по административноправни науки от 2010 г. до 2018 г. и декан на ЮФ на СУ от 2011 г. до 2018 г.

Работил е като експерт в Главно управление на данъчната администрация (1989-1990 г.) и ръководител на отдел „Данъчни спогодби“ (1992-1994 г.).

Бил е член на Консултативния съвет по законодателството в 39-то и 40-то Народно събрание.

По времето на президента Георги Първанов беше член на Правния съвет на държавния глава и председател на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания.

Проф. Пенов е специализирал в университета в Хамбург (с Вайтзекерова стипендия и защитена магистърска степен по право в същия университет 1991-1992), в Международния център за подготовка на кадри при ОИСР във Виена, в университета в Атина, в университета в Саарбрюкен и в САЩ .

Адвокат е в Софийската адвокатска колегия от 1994 г.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков ще поеме този важен пост в изпълнителната власт малко преди да навърши 40 години.

Зарков е едно от най-известните нови лица на БСП през последните години. И ако в началото се ползваше с пълното доверие и подкрепа на лидерката Корнелия Нинова, това отдавна е в миналото и днес Зарков се заявява като един от най-категоричните ѝ вътрешни опоненти. Беше готов и да се кандидатира за председателското място в партията, но така и не получи тази възможност.

Зарков е възпитаник на софийската френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, а после на Университета Париж 1 „Пантеон – Сорбона“, където е завършил специалност „Международно право и право на международните организации“.

Дипломната му работа на тема  „Слабости в международноправния режим за неразпространение на атомни оръжия“ е наградена на годишния научен конкурс за 2007 г. на Института за висши науки по национална отбрана в Париж. Зарков има завършен курс в едно от най-известните grandes écoles в Париж – Институтът по политически науки (Sciences Po).

След завръщането си в България Зарков е работил като инспектор-юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (т. нар. комисия „Кушлев“). Работата му по новия закон за конфискация на незаконно имущество направила впечатление на тогавашния шеф на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов (след това конституционен съдия) и той го привлякъл като експерт в НС, а Зарков запазил позицията и при следващия ѝ председател Атанас Мерджанов. Именно Мерджанов го въвел в живота на БСП и така през 2014 г. Крум Зарков става член на партията. И до миналата година той растеше в партийната йерархия, за да достигне до тясното ръководство на БСП – Изпълнителното бюро. Заради противоречията му с Нинова, миналата година беше изваден от него. Зарков обаче остана депутат, избран от Русе.

В Народното събрание той се отличаваше с последователни позиции, стъпили на юридически аргументи, дори когато противоречат на партийната линия. Най-показателно в тази насока  е гласуването му против вкарването в дневния ред на парламента на предложението на БСП да се върнат хартиените бюлетини. Именно гласът на Зарков препятства за пореден път в навечерието на нов вот да се променят изборните правила.

Един от въпросите, които Зарков редовно поставя, е, че в България наказателната политика се води без да стъпва на ясни криминологични данни и изследвания. И при последното изслушване на главния прокурор Иван Гешев депутатът от БСП и бъдещ министър на правосъдието напомни, че Съветът за криминологически изследвания в прокуратурата и Съветът за криминологични изследвания към министъра на правосъдието не съществуват от години. В тази връзка следва да се отбележи, че Крум Зарков е превел от френски език труда на на Адолф Пренс „Престъпност и репресия“.

Любопитен факт е, че е автор на пиесата „Началник“, която е отличена с поощрителна награда от конкурса за сатирична комедия „Алеко Константинов“ на Сатиричния театър през 2016 г.

Зарков е женен. Съпругата му Ирина е психолог и имат две деца. Родителите на Крум Зарков са журналистката Анна Заркова и известният столичен хирург Костадин Зарков. Дядо му е Леонид Кацамунски, който е дългогодишен прокурор, съдия и адвокат, а след 1990 г. става началник на Главното следствено управление на МВР.

Именно темата за дядовците (в случая този на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, когото самият той често споменава като жертва на комунистическия режим) породи най-големия гаф в досегашната политическа кариера на Крум Зарков. Закъснявайки за интервю по Нова телевизия, той се оправда с репликата: „Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо!“.

Последва остра реакция от пострадалите от комунизма, а Зарков се извини. Ето как: „Не се страхувам от заплахите на „лични“, нито от агенциите, които само чакаха повод да „разкрият“ подлата ми същност, нито от „толерантния и добър“ Борисов дето ще ми реже ушите. Притеснявам се обаче, че с едно изречение, без да го искам, нараних хора, събудих у тях мъчителни спомени. За това – съжалявам! …Защото политиката трябва да е разговор за неродените ни внуци, а не спор за поведението на дядовците ни“.

Ето целия състав на служебното правителство:

Гълъб Донев – служебен министър-председател

Лазар Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Росица Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Стоянов –  служебен министър на отбраната;

Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Зарков – служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков – служебен министър на културата;

Росица Карамфилова-Благова за служебен министър на околната среда и водите;

Явор Гечев за служебен министър на земеделието;

Никола Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Тодоров – служебен министър на електронното управление.

 

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Валентин
Валентин
02 август 2022 9:25
Гост

Много добър кабинет. Нищо общо с мутренските години на ГЕРБ и ДПС. Дано промяната продължи.

Смешно е всичко което правят загублите
Смешно е всичко което правят загублите
03 август 2022 9:54
Гост

За проф. Пенов няма какво да се каже лошо. Всичко за него е ясно биографията му говори и тежи- юрист си е, а си го знаем. Но случаят с Крум Зарков не е такъв. Крумчо няма никаква биография и се набляга на факта, че е учил във Франция.Юридическият му стаж е бил нещо като юрисконсулт и то за много кратко , което твърде ниско за да си министър. Явно издигането до депутат и министър се дължи на други обстоятелства извън неговите лични качества и способности.

Справедливост за всеки
Справедливост за всеки
01 август 2022 19:32
Гост

Старт на новите назначения в различни структури, естествено с предимство са тези с връзките да живее шуробаджанащина.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 23:37
Гост

В мвр особено, дано се направи нещо по въпроса.

Промяната ще продължи
Промяната ще продължи
02 август 2022 9:23
Гост

Това няма да се случи, защото ГЕРБ няма да се върнат на власт. Но справедливост за всеки ще има, най-късно след като Гешев вече не е главен прокурор.

:))))
:))))
01 август 2022 19:20
Гост

Нарадвайте се на министерските столове, че после ГЕРБ ще се настанят на тях и повече няма да станат от тях

Няма връщане назад
Няма връщане назад
01 август 2022 19:23
Гост

Явно и вие имате вътрешна информация, че Централния софийски затвор ще се обзавежда със стари мебели от Министерски съвет :)))) Специално за тиквата и каскета му.

Най-добрият възможен кабинет в Мутроландия
Най-добрият възможен кабинет в Мутроландия
01 август 2022 19:19
Гост

comment image

Член на ГЕРБ
Член на ГЕРБ
01 август 2022 19:14
Гост

В ГЕРБ има 100 пъти по – подготвени юристи, историци, филолози и т. н. Много по-добри кадри! Както от младежите, така и при възрастните.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 19:20
Гост

И Барни Ръбъл е икона на всички йористи от ГЕРБ-лели и ГЕРБ-батки!

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 9:50
Гост

А ПКП е техен пророк

Николай
Николай
01 август 2022 19:11
Гост

На моя випуск по финансово предаваше проф. Петканов, пълна скръб беше, искахме да сме при проф. Пенов, ама не стана. Че па и по данъчно се паднахме при Петканов, толкова и влезе на лекции де – само в началото да ни каже откъде да четем и в края да ни каже какъв изпит ще имаме. Браво за избора на проф. Пенов

Law
Law
01 август 2022 18:56
Гост

Те в ЮФ се пускаше лафове, че готвят служебен министър, мислех, че ще е Пламен Панайотов или Близнашки, а то Пенов, ха! Да не повярваш.

----------------
----------------
01 август 2022 18:49
Гост

Ужас! Ако са търсили кадри от Юридическия факултет на СУ…ми има много по-добре подготвени от САШО ПЕНОВ. Да не говорим, че беше забъркан в разни схеми преди. И според мен трябваше той да бъде на правосъдието, а не министър на образованието. Зарков трябваше да го метнат в образованието. Но не съм съгласен с избора на ПЕНОВ.

Адв.
Адв.
01 август 2022 18:41
Гост

Проф. Пенов ми е преподавал по данъчно право! Човек с чувство за хумор е, което е много важно!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 17:30
Гост

Каква стана тя? Успехът се дължи ба това да предвиждаш събитията, а не да клакьорстваш при първия повече на „промяната“.

Бай Ставри се смее последен
Бай Ставри се смее последен
01 август 2022 19:13
Гост

Успехът в превзетата от мафията държава се дължи на връзките с мафията и омертата. Промяната обаче ще продължи, а един ден троловете на ОПГ „Каскет и Тиква“ ще останат безработни, след като спонсорите им отидат на заслужена почивка поне за няколко години при бай Ставри.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 19:53
Гост

Нз , ама много хора реваха, че Гешев щели да фи махнат, а Киро и Кокорчо да ни поведат към светлото бъдеще. Уви, реалността е друга, а слепите са много

Реалността
Реалността
02 август 2022 9:31
Гост

Реалността е, че мафията много добре си беше направила сметката да сложи такава карикатура за главен прокурор с основна цел да саботира всички разследвания, разкриващи престъпленията им. Новите управляващи правеха всичко възможно това да се промени, но на всички юристи е ясно, че Министерски съвет не може да освободи гл. прокурор.

само герб
само герб
01 август 2022 16:02
Гост

боклуци до един

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 16:26
Гост

Не само ГЕРБ са боклуци до един. За дългогодишните им негласни коалиционни партньори от ДПС може да бъде казано същото.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 15:18
Гост

И Пенов значи- най-големият финансов/данъчен схемаджия, тц, тц, тц

Друг потресен тикво-трол
Друг потресен тикво-трол
01 август 2022 15:25
Гост

Ма сички са ужасни бе! Ма измамници бе с фалшиви дипломи от Хардвард и Сорбоната бе! Па народа иска една проста банкянска тиква, която говори като бай Ганьо и единствен ходи в Брюксел с преводач бе! Иска Барни Ръбъл, иска Данчо Ментата и други такива умни и почтени хора бе! Ма кажи им го бе колега!

Ирена
Ирена
01 август 2022 15:49
Гост

Според мен България ще просперира повече, ако има повече хора с дипломи от престижни университети за сметка на по-малко байганьовци и селски тарикати.

Цветът на нацията за герберастките тролове
Цветът на нацията за герберастките тролове
01 август 2022 16:39
Гост

comment image

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 17:27
Гост

Дипломата е нещо съвсем различно от интелект, знания, умения и опит.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 18:58
Гост

Да, но ако си проста кратуна като Тиквата или Каскета, със сигурност няма да вземеш диплома от Сорбоната или Хардвард. Факт, пред който и герберастките тролове мълчат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 19:03
Гост

Колко Ви платиха за този коментар? Новите от Харвард не можаха и 6 месеца да се задържат и все някой им беше виновен. Най-краткото правителство на България след 1989 и първото свалено с вот на недоверие. Факти. Да имаш желание и да можеш да го реализираш, за което се иска и усет освен акъл, е тотално различно нещо. Божков/Бобоков може да Ви плаща да изкривявате истината, но лъжите рано или късно излизат наяве

О, неразумний герберастки троле...
О, неразумний герберастки троле...
01 август 2022 19:17
Гост

Простия герберастки трол си личи отдалече. Всички, които са против мафията, са платени от Божков и Бобокови (същевременно за обръчите от фирми на Доган сарай нищо не се казва), а дипломите от Хардвард са фалшиви (същевременно абсолютни правни карикатури като Каскета и Барни Ръбъл се защитават макар и индиректно).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 19:54
Гост

whataboutism- тролска му работа с едни и същи опорки.

Браво!
Браво!
01 август 2022 15:15
Гост

Възхитен съм от министрите! Отново образовани млади хора с дипломи от престижни унивеститети, вкл. министъра на правосъдието Крум Зарков, който няма нищо общо с простия каскет, Барни Ръбъл и всички останали тъпи калинки на ГЕРБ и ДПС, заради които се срамувах, че съм българин и юрист.

уточнете новите министри в кое поделение са служи
уточнете новите министри в кое поделение са служи
01 август 2022 14:53
Гост

Бихте ли уточнили за всички министри-мъже, от военнозадължените набори(тоест родени преди 1988г): 1. В кое поделение са отслужили наборната си повинност. 2. Какво мобилизационно назначение имат по закона за резерва(на мен такова ми връчиха на 53г възраст-значи имам право да питам!). Конкретно Зарков-роден 1982г -в кое поделение беше наборен войник и какво му е мобилизационното назначение по Закона за резерва? Премиерът в кое поделение беше наборен войник? И тн-моля да уточните за всички министри и техни заместници-мъже, родени преди 1988г. Бихте ли уточнили и за сегашния министър на отбраната(не бъдещия служебен), който е на възраст 46г, в кое поделение беше… Покажи целия коментар »

Петров
Петров
01 август 2022 17:52
Гост

За Митко Стоянов -ВНВВУ Г.Бенковски, випуск 1992, Специалност Експлоатация и ремонт на ЛА. Узунджово и Графа. Ясно?

анонимен
анонимен
01 август 2022 14:21
Гост

Много пъти съм гледала и слушала Зарков, привеждал ме е в безпомощно състояние с глупостите си.

Все пак съзнавам, че говореното по телевизията и експертната дейност се различават. Пожелавам му успех и дано да бъда опровергана.

А за избора на Сашо Пенов – браво 🙂

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 15:17
Гост

Напротив, изключително интелигентно момче, завършило Сорбоната, а не ЮФ на Милиционерския ПУЦ.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 17:40
Гост

Интелигентността няма връзка с това къде си завършил, особено при масовия прием в университети навсякъде-от 70 години университетите станаха масово достъпни за плебса, то днес за да продаваш в мол искат минимум магистърска степен, на конкурси за чистачи в съдебната система е пълно с кандидати висшисти. Примерно от випуска ми от СУ, имам колежка, днес прокурор в много горна прокуратура, с отлична диплома. Но това не променя,че е тъпо момиченце, в смисъл неумно, глупавичко да кажем. Едно време(а ако си на сухо от няколко месеца-може дори и днес…) ставаше да я заведеш на море, да сте само двамата заедно на… Покажи целия коментар »

Абе Айде Сорбони и сорбонки
Абе Айде Сорбони и сорбонки
01 август 2022 20:12
Гост

Първа дружка на русенското похотливо джудже Пенчо Милков – супер простият курнелски кмет на баба ви Нинова…..вие си правите сметката

Константин Петров
Константин Петров
01 август 2022 14:07
Гост

Пропусналите да отбележите, че е отличник в Сорбоната! Браво на момчето!

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 15:18
Гост

Кухите каскетни лейки и техните тролове не харесват това.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 15:20
Гост

Уреден от комунистическата номенклатура, айде не

Друг потресен тикво-трол
Друг потресен тикво-трол
01 август 2022 15:30
Гост

Ма долен комунист бе! Абсолютно, лично и напълно виновен, че дядо му е бил комунист, няма какво да ми се оправдава бе! Ей вижте любимата на целия народ банкянската тиква – хем си е избрал родителите и дядовците като се е раждал, хем се е усъвършенствал като е пораснал и е станал човек, а не мутра – владее до съвършенство езика на дипломацията и същевременно е полиглот с повече от 0 (нула) чужди езика!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 17:52
Гост

Проблемът не е в това кой те е родил/отгледал, а дали се възползваш от привилегиите на позициите, кои са заемали. Много повърхностно разсъждавате, нека да има лустрация като в Чехия и Унгария – да не се позволява на деца и внуци да заемат висши постове в държавата, защото предците им са използвали партийния апарат за налагане на тоталитарен режим, докато самите те са се облагодетелствали. Малко срам да покажат.

Избирател
Избирател
01 август 2022 14:06
Гост

Няма изненада! Крум Дарков е човек на Радев!

Станчо
Станчо
01 август 2022 14:05
Гост

И сега понеже мнозина ще скочат да обясняват коя е майка му и кой е дядо му, само да напомня, че човек не избира роднините си и никой родител не може да бъде оплескват, че „дърпа“ децата си. Въпросът е тия деца кадърни ли са или не. Крум Зарков е!
П.П. Чакам троловете да ме налазят 😇

МаринКа
МаринКа
01 август 2022 14:03
Гост

Тази реплика с дадовците наистина беше много нелепа, но тя се дължеше на неловкия опит на все още израстващия Зарков в политиката, да се направи на интересен. Въпреки това Зарков има топки да бъде опонент, за разлика от много други. А топки са нужни, за да отстояваш позиция!

Демократ
Демократ
01 август 2022 13:55
Гост

Ох, и Весела Лечева. Вътрешнопартиен реваншизъм по комунистически

Дарина Иванова
Дарина Иванова
01 август 2022 13:53
Гост

Мачкай, Крумчо!!!

Svetla
Svetla
01 август 2022 13:53
Гост

Това удар срещу Корнелия ри е

Георги Ат.
Георги Ат.
01 август 2022 14:01
Гост

Хем да, хем не! Щото Крум Зарков няма е кандидат депутат, т.е. няма да се пречна Корни в следващото НС, от друга страна може и да няма правителство в следващото НС и Зарков само да трупа авторитет ако се справи добре … Но Корни си е за бой, де!

Тодоров
Тодоров
01 август 2022 13:52
Гост

А, дано остане и след служебното правителство г-н Зарков! Много почтен!

Кискинов
Кискинов
01 август 2022 13:51
Гост

Айде да го видим сега какво ще направи в МП. Два месеца са малко за решителни промени, но достатъчно, за да се разбере дали само на думи го бива Запков

Крачулов
Крачулов
01 август 2022 13:50
Гост

Не харесвам Румен Радев, ама симпатията му към Крум е основателна – умен и напредничав младеж

Димитър
Димитър
01 август 2022 13:48
Гост

Радев за МВР поне да беше избрал ПЕНАЛИСТ,ама ти й толкова си можеш,значи ако утре дойда при тебе и кажа че Митко Каратиста ме е плашил с Гешев,може да съм като банатска гъска,обаче ще съм министър,приготви ми кресло идвам да се оплаквам

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 13:48
Гост

Хахаха, да плачеш ли да се смееш ли, май е по-скоро второто…..
Крумчо пак намаза за предателството, което извърши срещу партията си, типично за комунисти с болни амбиции.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 15:22
Гост

Герберастките тролове не само ще плачат, ами и на умряло ще вият. След като служ. правосъден министър пресече опита на ГЕРБ и ДПС да върнат порочната практика на купения хартиен вот, а служ. вътрешен министър отново ще го плюят как бил тероризирал брокерите на гласове на горните 2 партии, които дълги години развиваха и усъвършенстваха купения и корпоративния вот.