Президентът Румен Радев номинира проф. д.ю.н. Атанас Семов за конституционен съдия.

„Номинираният юрист отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционен съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина“, пише в съобщението на прессекретариата на държавния глава. В него не се посочва, че е издаден указ за назначаването на Семов, а само за номинация.

Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата „Жан Моне професор“ за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.

Проф. Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания.

През 2003 г. той участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-то Народно събрание.

От 2009 до 2010 г. е заместник-председател на 41-то Народно събрание, като беше избран от листата на „ред, законност и справедливост“.

След година Семов беше кандидат за президент на РЗС, като предизборният му слоган беше „Аз ще уволня Бойко Борисов“. През 2012 г. Семов беше предложен от РЗС за конституционен съдия.

През 2015 г. той беше номинация на България за генерален адвокат в Съда на ЕС, но специалният комитет, който дава становище по годността на кандидатите, даде отрицателно становище за него, като беше изтъканата липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво.

От 2017 г. проф. Семов е член на Правния съвет на президента.

Номинацията на държавния глава беше последната, която се чакаше, за да приключи тазгодишното подновяване на състава на КС. Така вече е ясно, че на 13 ноември като конституционни съдии ще се закълнат избраните днес от върховните съдии зам.-председателки на ВКС и ВАС Павлина Панова и Надежда Джелепова, доскорошният зам.-шеф на ВКС Красимир Влахов (избран от парламента) и проф. Семов.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
26 октомври 2018 22:37
Гост

Бях чул от някъде, че съдиите там са политически обвързани. Май ще се окаже истина.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
26 октомври 2018 20:10
Регистриран

Приятелю професор АТАНАС СЕМОВ, не те давам там.Не и там.Това място е ниска летва за тебе, но ще бъде транплин към други висоти.Дано не видиш Юристите български, но от лошият за тях ъгъл. Словото ти е като музика за мене.А точно в музиката се съдържа най-висшата разумност на планетата Земя.Защото е основана върху хармония. Ти си една огромна искра от мъдрост и огън, която докосне ли се до нас, НИЕ избухваме с обич.И спонтанно протягаме приятелски ръце към народите на Европа с възхищение за мъдростта, вложена от тях в правото на ЕС и в уникалният политически проект ЕС, където правата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 16:10
Гост

Президентът за пореден път показва , че освен от самолети от нищо друго не разбира . Недоразумението Семов за Конституционния съд ??????? Защо не попита някой нормален преподавател от ЮФ какво му е мнението за Семов , въобще какъв реален опит има това лице в правото ?????

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
26 октомври 2018 19:41
Регистриран

г-н анонимен, що не се гръмнеш, а?Няма по-еродиран Юрист в РБ, и не само.Няма по-достоен Човек в РБ, и не само.ТОЙ И ТОЧНО ТОЙ, Е БЛАГОСЛОВЕН…………….

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 19:54
Гост

Наистина , този път президентът счупи глупомера . Достатъчно е да се видят политическите лупинги на господина , за да ви стане ясно за какъв морал става въпрос . Какво като се води професор . У нас вече всеки връзкар може да стане професор по каквото си иска. Но народът е прост и се впечатлява от празни титли и букви пред името . Лошото е обаче , че президент ни е човек , който не надскача средното ниво….а и не знае кого да си назначи да му даде някакъв акъл /което е още по-лошо/……

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 16:08
Гост

Перфектен юрист. Точно такива хора трябват за КС.

Някой
Някой
26 октомври 2018 16:08
Гост

Новата смяна в КС почти ми харесва, поне на 50 процента.

Помня
Помня
26 октомври 2018 16:05
Гост

Не лош юрист, но политически се беше объркал преди време.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
26 октомври 2018 20:44
Регистриран

Не бих се изразила точно по този начин.С времето и от позицията на историята е видно, че някой Мъдрец е бил безкрайно прав.Не бива да четем посланията буквално.Мъдреците се изразяват чрез притчи и често техният призив се съотнася към едно бъдещо време.Времето на отрезвяването , сякаш, започна, но не се знае още.Защото ББ може да се поправи и също като президента, да започне да цени достойните, независимо от тяхната временна оцветеност. Така е редно.В една малка България нямаме право да се делим и унищожаваме заради цветността , която , всъщност, е едно богатство.Но все още не е дошло времето да… Покажи целия коментар »

Човек
Човек
26 октомври 2018 15:58
Гост

Мъка, мъка.

Фен
Фен
26 октомври 2018 15:29
Гост

Точният избор!