След като президентът Румен Радев наложи вето на част от текстовете в Закона за мерките и действията при извънредно положение, премиерът Бойко Борисов обяви, че от него ще отпадне регулацията на цените на стоки и услуги и ще се прецизират измененията в Наказателния кодекс, които предвиждат наказания за разпространение на невярна информация.

Очаква се утре Народното събрание да обсъди мотивите на ветото на държавния глава.

Президентът: Спекулата руши доверието, но не трябва да се блокира стопанската дейност

В специално изявление днес държавният глава обяви, че налага вето на част от измененията в закона за извънредното положение, приет от Народното събрание в петък късно вечерта.

Става дума за текстовете, които регламентират регулация на цените на стоки и услуги, за предвидените наказания за разпространяване на фалшиви новини и възможността военните да участват наред с полицаите в контрола по прилагане на противоепидемичните мерки по време на извънредното положение (с мотивите на държавния глава може да се запознаете тук).

Президентът заяви, че спекулата с най-необходимото като дезинфектанти и лични предпазни средства руши доверието в обществото и срещу нея трябва да има безкомпромисни мерки. „Но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава“, каза Румен Радев. (коментар за ефекта от тях можете да прочете тук).

Той има предвид предложението на БСП, гласувано от управляващите, за промени в Закона за защита на потребителите, с които се въвежда регулация на цените на стоки и услуги. В закона бе записано следното: „Всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца преди настъпване на обстоятелствата“. За неспазване на разпоредбите са предвидени и глоби.

Президентът добави, че в момента в света и в България текат две кризи – първата е здравната, породена от коронавируса, а втората – икономическа и социална, провокирана от мерките за борба срещу Ковид-19.

Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще“, посочи държавният глава.

По думите му гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. И призова правителството неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.

Президентът обясни и защо налага вето на текста, според който военни може да участват в контрола по изпълнение на мерките срещу коронавируса.

По думите му въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, трябва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимализиране на риска от злоупотреба със сила. А не решенията да се вменяват на една институция – правителството, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време, т.е. държавният глава.

Законът за мерките и действия при извънредното положение атакува последните остатъци от свободата на словото, каза още президентът. По думите му в него няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. „Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение“, посочи Радев.

Става дума за приетата промяна в Наказателния кодекс, според която се предвижда до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева за всеки, който разпространява невярна информация за заразна болест. Ако от разпространението на такава информация настъпят значително вредни последици, глобата ще е от 10 000 до 50 000 лева.

Държавният глава добави, че законът е обраснал с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса.

Президентът изтъкна още, че кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. „Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги„, посочи Радев.

И допълни: „Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един: ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възрастните хора„, заяви Румен Радев.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/508513506506457

Премиерът: Радев услужливо забрави, че БСП предложи мерките срещу спекулата

В отговор на мотивите на президента, премиерът Бойко Борисов най-напред заяви, че то е неочаквано за него, защото от една седмица са в постоянна връзка по повод кризата с коронавируса. Говорили по телефона и тази сутрин, когато Радев му казал само два от аргументите си, с които налага вето, като пропуснал това за участието на военните при осъществяване на контрола по изпълнение на мерките срещу Ковид-19.

Що се отнася до спекулата, то Борисов заяви, че този текст ще отпадне от закона. Но добави: „Президентът услужливо забрави да каже, че това е предложение на БСП. Дариткова ми се обади и каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не се приеме предложението за спекулата. Тези предложения ни връщат във времето на зрелия социализъм, когато имаше на щанда отпред домати и краставици, а цитросите бяха отзад. Това си беше спекула. Помним Лукановата, Жанвиденовата зима, 1995 г., когато събориха банките. Приехме го, за да има консенсус“, обясни Борисов.

И добави: „Един член приехме от БСП и настана хаос на пазара. Той не само няма да подпомогне, а ще създава спекулата. Още утре ще се прегласува, няма да гласуваме за него, по-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начин, по който различни хора предлагат“.

Вторият момент, който обсъдили с Радев, бил за израза „невярна информация“. Борисов заяви, че думичката „невярна“ наистина може да се тълкува разширително и заради това тя ще бъде променена така, както „парламентът иска“.

Но обясни, че в случая целта е да се преследват само тези, които зловредно всяват паника или пускат информация за 1000 заболели.

Що се отнася до участието на военни, Борисов заяви, че армията ще се използва само когато МВР, пожарникари и социални служби вече нямат сили. „Армията ще се използва за тилови действия, да подпомогне дори. Тя ще помогне както помогна за границата. Това са мъже в разцвета на силите си, защо да не помогнат. Няма да се месят докато полицаи и жандармерия имат сили“, поясни Борисов.

Той отново повтори, че предприетите от страната мерки са най-добрите в Европа. „В президентството говорихме заедно и се съгласихме, че мерките на правителството са най-добрите в Европа, не случайно ни дават за пример. Най-навременни, най-точни и ги изпълняваме. Тогава той прояви разбиране. Сега все едно не сме говорили със същия човек“, каза още премиерът. Той определи като егоцентризъм и популизъм поведението на държавния глава.

Борисов коментира и настояването на бизнеса още от сега да бъде подпомогнат от държавата. „Изведнъж много бизнесмени, на които им е много приятно да ги наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Една седмица сме в това състояние и искат милиарди да се похарчат. Много ми се обидиха като им казах да си продадат майбасите, но така ще гарантират част от заплатите на хората“, разгневи се премиерът.

И заяви, че първата грижа е да се опази животът и здравето на хората, а после да се гарантират пенсиите.

Ако месец, месец и половина трае тая гадост, ще може да реагираме и да извадим пари за тези, които са най-засегнати. Стискаме малката мазнинка за момента, когато трябва да подпомогнем социално слаби, бедни и бизнеса“, каза още Борисов.

По-рано днес и финансовият министър Владислав Горанов се обяви против залегналата в закона регулация на цените на стоки и услуги.

Пред БНР той заяви, че тази мярка ще доведе по-скоро до дефекти, отколкото до ефекти. „Бих предложил да се преразгледа този текст, подобни мерки за неработещи. Могат да доведат до проблем – недостиг на стоки, отколкото да решат проблем, който не съществува. Не го харесвам това предложение и не искам да действа“, заяви Владислав Горанов.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
22 март 2020 18:04
Гост

Това, че БСП са направили глупаво предложение, не значи, че мнозинството трябва да го приеме. В правна комисия въпросът беше решен, защото имаше разумна съпротива от един адвокат и предложението беше отхвърлено, в зала нещата излязаха извън разум и ето резултата.

Безобразие
Безобразие
22 март 2020 14:15
Гост

Горанов сутринта изрично даде заявка за внасяне на ЗИД по отношение на спекулата. Участието на военните е препоръчително, предвид невъзможността на МВР да наложи противоепидемичните мерки. Законът е спешен! Докато не бъде факт се виждаме в чудо – текат ли сроковете, кои не текат, кои работят, при какви условия работят и пр. и пр. Всеки ден забава къса нервите и застрашава здравето на хората, които са „на терен“, докато не видят окончателно приетите тесктове. Поведението на президента е безотговорно!

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 12:29
Гост

Вето и още как! Лошото е, че то бави публикуването ан другите мерки – спиране на срокове, спиране на наказателни лихви и предсрочна изискуемост, все смислени и много важни неща

разум трябва
разум трябва
22 март 2020 12:28
Гост

Участието на военните, при строго разписани правила, не е страшно. Най-опасното са пределните цени. Те ще убият пазарната икономика. Опасно е ограничаването на свободата на словото с промените в НК. Слушах д-р Мангъров и той като експерт каза, че с тези промени го хаваща страх да коментира епидемията, щото нали кой ще преценява след това дали е разространил вярна или невярна информация за зазаразна болест…

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 12:27
Гост

Накрая ще дадем повече жертви от бедност, отколкото от вируса.

анонимен
анонимен
22 март 2020 13:10
Гост

от глупост, от глупост

Fiasko
Fiasko
22 март 2020 12:26
Гост

Изпуснаха момента да действат заедно Борисов и Радев, а уж имаше такива заявки. Това, че трябва да се действа бързо, не значи да е глупаво. С такъв парламент, само можем да се молим да ни се размине катастрофата.

вирусът на глупостта
вирусът на глупостта
22 март 2020 12:25
Гост

Уважаеми колеги, глупостта е по-страшна от ковида. Тези ще ни уморят, ще ни съсипят държавата, преди да сме се разболели от вируса.

Timtom
Timtom
22 март 2020 12:24
Гост

Като чуят и видят възможност за налагане на репресии, все едно са деца, на които подават сладолед.

emmasto
emmasto
22 март 2020 12:22
Гост

Това с цените е толкова абсурдно, че направо не е за вярване. Ветото е логично, но още повече забавяме един процес, който трябваше да е завършен още в средата на седмицата.

123
123
22 март 2020 12:20
Гост

Мисля, че ни трябва ново правителство в условията на извънредното положение. Некадърността в условията на такава криза е заплаха за националната сигурност.

оставка
оставка
22 март 2020 12:23
Гост

Най-вече Данаил Кирилов, този човек преди ми се струваш е по-адекватен, защото осъзнаваше, че като не разбира, има експерти, до коиото трябва да се допита. Сега си е повярвал и не пита, и не мисли. Това с дерогацията на ЕКЗПЧ е пълен скандал, който той сам на свой ход и без да мисли сътвори. Цецка изгоря за един апартамент на груб строеж, а той дерогира цяла конвенция и още стои

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 12:20
Гост

Точно така! Сега да видим дали комунистите ще упорстват за техните средноаритметични глупости на квадрат, след като собственият им президент ги прасна! Прояви се Радев!