Президентът Румен Радев издаде указа за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 11 декември Народното събрание избра Цацаров за председател на антикорупционната комисия, а ден по-късно Висшият съдебен съвет прие оставката му като главен прокурор и веднага изпрати решението си на държавния глава.

Очаква се утре Прокурорската колегия да разгледа молбата му да бъде преназначен за редови обвинител във Върховната касационна прокуратура. Така ще се пази мястото му в съдебната система, на което ще може да се върне след края на мандата му като председател на КПКОНПИ.

В сряда пък се очаква избраният за главен прокурор Иван Гешев да положи клетва и официално да встъпи в длъжност.

Същевременно президентът Румен Радев започва консултации за промени в Конституцията. Първата подготвителна среща на държавния глава ще бъде утре с правния му съвет и с представители на академичната общност, а в четвъртък Радев ще приеме представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

При подписването на указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, Радев обяви започването на консултациите за промяна на Конституцията по следния начин: „В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес“.

Междувременно правителството прие проект за промени в НПК и ЗСВ, с който се предлага шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура да получи нов статут и правомощие да разследва главния прокурор и заместниците му. Той беше наречен от премиера Бойко Борисов „абсолютно независим прокурор“. Проектът предвижда той да бъде избиран с квалифицирано мнозинство от Прокурорската колегия на ВСС за мандат от 7 години. Освен това с промени в НПК се изключва надзорът за законност над действията на този прокурор от страна на обвинител №1 и това накара много специалисти по наказателно право да коментират, че подобни изменения нарушават Конституцията.

Въпросът дали в България може да бъде въведена фигурата на независим прокурор без да се направят промени в Конституцията специално беше коментиран от Венецианската комисия в становището ѝ, след което правителството спешно гласува измененията в НПК и ЗСВ.

В петък министърът на правосъдието Данаил Кирилов потвърди пред „Лекс“, че правителството ще поиска Конституционния съд (КС) да разтълкува разпоредбата от основния закон, която регламентира надзора за законност и методическото ръководство, които главният прокурор упражнява над дейността на всички обвинители. На практика се очаква КС да даде отговор на въпроса дали при действащата Конституция може да има прокурор, който е независим от обвинител №1.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Спиро
Спиро
16 декември 2019 12:06
Гост

Хайде да мине и масрафа с Гешев в сряда. Пък от догодина-Нова година, нов късмет.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 12:07
Гост

От трън, та на глог 🙂 Е, Гешев е по-висок със сигурност.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 12:05
Гост

При така действащата Конституция няма прокурор, който е независим от обвинител №1. Тъй, че явно ще изменят основния закон.

анонимен
анонимен
16 декември 2019 12:04
Гост

Клюката гласи, че през последните седмици на четвъртия етаж на палатата се е развивала трескава дейност – едни документи грижливо са събрани, а други унищожени. Верно ли е това

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 12:00
Гост

Честито! Сега има да си подхвърлят топката с Гешев и да се хвалят с досъдебното производство.

последен валс
последен валс
16 декември 2019 11:56
Гост

Нека попеем: Послееееден валс… Сбогом, любими. Ще си спомням за теб и под новото име – Иван Гешев

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 11:58
Гост

Любим, любим, колко да ни е бил любим?

анонимен
анонимен
16 декември 2019 11:53
Гост

Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват – това ще стане с консултациите на Радев и промените в НПК, които готви МС.

анонимен
анонимен
16 декември 2019 11:33
Гост

Хващам бас, че Гешев ще е първият главен прокурор, който няма да си доизкара мандата, а ще се раздели с него доста по-рано

амин
амин
16 декември 2019 11:40
Гост

От твоите уста – в Божиите уши!

анонимен
анонимен
16 декември 2019 11:27
Гост

Честито. Системата се раздели с едно зло, за да влезе друго

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 11:59
Гост

Аз ви казвах, че ще го търсим Цацаров, ама вие…